گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده: (5986 مشاهده)
زمینه و هدف: استرهای فتالات معمولاً به عنوان پلاستیسایزر در ساخت ترکیبات پلیمری استفاده میشوند. این مواد از راههای مختلفی میتوانند وارد بدن انسان شوند که در این میان، مقدار قابل توجهی از طریق بستهبندی مواد غذایی میباشد. برخورد مزمن با این مواد، در بروز انواع سرطان از جمله سرطان پستان در بانوان و سرطان پروستات در آقایان و نیز سایر بیماریها نقش دارند. هدف از این مطالعه، بررسی حضور استرهای فتالات در نوشابه های کربناته میباشد. مواد و روشها: در این مطالعه، ابتدا یک ترکیب مغناطیسی در اندازه نانو با ترکیب نانوتیوب و اکسید آهن ایجاد گردید. نشاندن آهن روی جاذب مذکور، منجر به افزایش میزان جذب و واجذب توسط آهنربا و جداسازی آسان شد. در مرحله بعد، به کمک این جاذب، استرهای فتالات را از ماتریکس نوشابه استخراج و توسط دستگاه GC-MS میزان هرکدام از آنها اندازهگیری شد. یافتهها: در بین ترکیبات مطالعه شده، ترکیب BEP یا DEHP که خطر سرطانزایی آن نیز محرز شده است، بیشترین میزان را در نوشابهها دارا بود که بالاترین مقدار میانگین غلظت آن، مربوط به برند A و طعم C بود. میزان این ترکیب، در تمامی نمونهها بهجز یک مورد، از استانداردهای بینالمللی پایینتر بوده است. نتیجهگیری: بر اساس نتایج حاصل میتوان اظهار نمود به دلیل پایین بودن میانگین کل استرهای فتالات در نوشابه، خطر جدی از بابت مصرف این محصولات برای انسان وجود ندارد. نکته دیگر، اینکه این جاذب توانایی لازم جهت کاربرد اندازهگیری استرهای فتالات را داراست.
Moazzen M, Rastkari N, Alimohammadi M, Shariatifar N, Ahmadkhaniha R, Nazmara S, et al . Assessment of Phthalate Esters in A Variety of Carbonated Beverages Bottled in PET. jehe 2014; 2 (1) :7-18 URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-117-fa.html
موذن مجتبی، راستکاری نوشین، علی محمدی محمود، شریعتی فر نبی، احمدخانیها رضا، نظم آرا شاهرخ، و همکاران. و همکاران.. بررسی حضور استرهای فتالات در نوشابه های کربناته بطری شده در بطریهای پلیاتیلن ترفتالات (PET). مجله مهندسی بهداشت محیط. 1393; 2 (1) :7-18