:: دوره 4، شماره 1 - ( 9-1395 ) ::
جلد 4 شماره 1 صفحات 81-70 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی کیفیت آب‌های بطری شده مصرفی ایران در سال 1394
نغمه عروجی ، افشین تکدستان* ، محمد نوری سپهر ، غلامرضا رئیسی
2 دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط و عضو مرکز تحقیقات فناوریهای زیست محیطی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، ایران
چکیده:   (3096 مشاهده)

زمینه وهدف: رشد جمعیت و محدودیت دسترسی به آب شیرین و نیاز به استفاده از آب‌های بطری شده، ضرورت بررسی کیفیت شیمیایی و میکروبی این آب‌ها را تشدید می‌کند. هدف از این مطالعه، بررسی کیفیت شیمیایی و میکروبی آب‌های بطری شده موجود در چند برند مصرفی در سطح کشور بود.

مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی –مقطعی می‌باشد که در مراحل انجام آن ابتدا 6 برند از آب‌های بطری شده موجود شناسایی شده و سپس نمونه گیری به صورت تصادفی انجام گرفت. سپس پارامترهای کیفی شیمیایی و باکتریولوژیک آب شرب شامل کلراید، نیترات، منیزیم، کلسیم، سختی کل، سدیم، نیتریت، pH، TDS، EC، فلوراید، کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی در این نمونه‌ها بررسی شد. میانگین مقادیر هر مشخصه، با استاندارد و با مقادیر درج شده بر روی برچسب نمونه‌ها مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS، آمار توصیفی و آزمون آنالیز واریانس یکطرفه (p<0.05) صورت گرفت.

یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد که تعداد باکتری‌های گروه کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی در هیچ یک از نمونه‌ها وجود نداشته و MPN/cc 0 بوده است. میانگین غلظت پارامترهای شیمیایی نظیر pH، TDS، کلسیم، نیتریت و نیترات در تمامی آبهای بطری شده مورد بررسی در محدوده استاندارد آب آشامیدنی بطری شده و از حداکثر مجاز تعیین شده جهت شرب کمتر بوده است. همچنین در تعدادی از نمونه ها، اختلاف معنی‌داری بین مقادیر اندازه‌گیری شده با مقادیر درج شده بر روی برچسب آبهای بطری شده وجود داشت.

نتیجه گیری: مطابق نتایج استخراج شده، کیفیت شیمیایی و میکروبی آبهای بطری شده مورد بررسی از نظر استانداردهای آب شرب قابل قبول می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: آب شرب بطری شده، کیفیت شیمیایی آب شرب، کیفیت باکتریولوژیک آب شرب
متن کامل [PDF 590 kb]   (1038 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/11/24 | پذیرش: 1395/11/24 | انتشار: 1395/11/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 1 - ( 9-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها