کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
چکیده: (3002 مشاهده)
سابقه و هدف: آبمیوهها نوشیدنیهایی با ارزش تغذیه ای فراوان، سرشار از آنتی اکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی ضروری میباشند، و به دلیل خواص درمانی خود به طور گسترده مصرف میشوند. هدف ازاین مطالعه،بررسیکیفیتباکتریولوژیکآبمیوه در شهرستان شاهرودبود. مواد و روشها: این مطالعه در بهار و تابستان سال های 94-1393 بر روی آبمیوههای موجود در شهرستان شاهرود به روش توصیفی- مقطعی انجام گرفته است. از پرسشنامه خود اظهاری مواد غذایی وزارت بهداشت و درمان با اعمال برخی اصلاحات (بر حسب نیاز) جهت تعیین کیفیتباکتریولوژیکآبمیوه و ارتباط آن بین دانش ایمنی مواد غذایی و اقدامات فروشندگان استفاد گردید. در این مطالعه همه واحدها (9 واحد) جزء جامعه پژوهش در نظر گرفته شدند و به صورت مراجعه حضوری و تکمیل پرسشنامه انجام شد. به منظور تعیین کیفیت باکتریولوژیک آبمیوهها، نمونه برداری از اماکن آبمیوه فروشی صورت گرفت. نمونه ها از نظروجود استافیلوکوکوس، اشریشیاکلی، کلیفرم کل، شمارش مخمر و کپک به روش استاندارد آنالیز شدند. نتایج بدست آمده با استانداردهای مؤسسهاستانداردو تحقیقاتصنعتیایران مقایسه گردید. سپس دادههای مورد نظر پس از جمع آوری وارد نرم افزار Excel و spss گردید. یافتهها: حدود 12/16 درصد از نمونههای مورد مطالعه آلوده به استافیلوکوکوس، 58/22 درصد از نمونه آلوده به اشریشیاکلی، 9/12درصد از نمونه آلوده به کلیفرم کل، 7/38 درصد از نمونه آلوده به مخمر و 67/9 درصد از نمونه آلوده به کپک بوده اند. همچنین ارتباط معنی داری بین پارامترهایی مانند میزان سواد(تحصیلات) فروشندگان، میزان فروش، نظافت محل، بهداشت یخچال، بهداشت فردی، بهداشت موادغذایی، بهسازی محیط وجود داشت(P ≤ 0.001). نتیجه گیری: نتایجنشاندادکههمهپارامترهای بیولوژیکی بالاترازسطحاستانداردقرارداشته، که ناشی از عدم رعایت اصول و موازین بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی و بهسازی محیط این اماکن می باشد. بنابراین نیازمند مدیریت و نظارت و آموزش هدفمند ایمنی مواد غذایی برای جلوگیری از آلودگی ناشی از مواد غذایی با عوامل بیماری زا میباشد، و تاکیدبیشتری بر رعایت آییننامهماده 13 میباشد.