:: دوره 4، شماره 4 - ( 6-1396 ) ::
جلد 4 شماره 4 صفحات 306-299 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان مصرف رنگ‌های خوراکی مجاز و غیرمجاز در مواد غذایی عرضه‌شده در شهرستان نظرآباد در سال 1395
سکینه ملایی توانی ، سمیه نوبری ، رخساره قاسمی ، سجاد مظلومی*
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام،
چکیده:   (3642 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه فنّاوری پردازش مواد غذایی برای افزایش ماندگاری یا بهتر نمودن ظاهر، ترکیب، بافت، طعم، رنگ، بو و ارزش غذا رو به‌سوی استفاده از افزودنی­های مواد غذایی آورده است. افزایش فراوان استفاده از رنگ‌های مصنوعی و مواد افزودنی علاوه تحریک اشتها و خوش‌طعمی غذا و بهبود شکل ظاهری آن و پنهان کردن نواقص ماده غذایی، ممکن است منجر به اثرات جانبی خطرناک احتمالی در مصرف‌کنندگان ­گردد. لذا هدف این مطالعه، بررسی کیفیت و فراوانی رنگ‌های مصنوعی مصرفی و غیرمجاز در مواد غذایی عرضه‌شده در شهرستان نظرآباد می­باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، شیرینی­های خشک، جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب در قنادی­ها، رستوران­ها و اغذیه‌فروشی‌ها شهرستان نظرآباد ازنظر مقدار رنگ مصنوعی موردمطالعه گرفت. تعداد 25 نمونه از واحدهای موجود به‌صورت تصادفی بر اساس بیشترین احتمال وقوع نمونه­گیری شد و به آزمایشگاه مواد غذایی انتقال یافت پس از استخراج رنگ احتمالی، مقدار رنگ موجود در نمونه‌ها با روش کروماتوگرافی مورد شناسایی قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده 88 درصد نمونه‌ها حاوی رنگ‌های مصنوعی غیرمجاز و 12درصد نمونه­ها حاوی رنگ‌های مصنوعی مجاز بودند. از این میزان 58/92 درصد از نمونه­های شیرینی­های خشک و81/81 درصد از نمونه­های جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب از رنگ‌های مصنوعی غیرمجاز استفاده کرده بودند. و 14/7 درصد از نمونه­های شیرینی­های خشک و 18/18 درصد از نمونه­های جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب از رنگ‌های مصنوعی مجاز استفاده کردند.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد که فراوانی استفاده از رنگ‌های مصرفی مصنوعی، می‌تواند ناشی از ضعف دانش بهداشتی و ایمنی فروشندگان مواد غذایی، قیمت پایین این رنگ‌های و دسترسی آسان می­باشد.
 
واژه‌های کلیدی: روش کروماتوگرافی، عوامل رنگ‌زا، افزودنی‌های خوراکی
متن کامل [PDF 332 kb]   (2885 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/8/20 | پذیرش: 1396/8/20 | انتشار: 1396/8/20



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 4 - ( 6-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها