:: دوره 5، شماره 1 - ( 8-1396 ) ::
جلد 5 شماره 1 صفحات 65-72 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مقادیر نیتریت و نیترات آبهای معدنی بطری شده مورد عرضه در سطح شهرستان بابل در سال 1394
زهرا آقالری ، سمیه جعفریان
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط ، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
چکیده:   (791 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه مردم به دلایل مختلف از جمله عدم کیفیت مطلوب آبهای آشامیدنی، سهولت دسترسی ، هزینه نسبتا پایین و نگرش مثبت از آبهای معدنی بطری شده استفاده می‌نمایند. از آنجا که مقادیر نیترات و نیتریت ، شاخصهای مهمی برای ارزیابی کیفیت آبهای معدنی می‌باشند، لذا هدف از این مطالعه بررسی میزان نیتریت و نیترات آبهای معدنی بطری شده مورد عرضه در شهرستان بابل بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی که در شش ماه دوم سال 1394 انجام شد از 27 مارک معتبر شناسایی شده آبهای معدنی بطری شده مورد عرضه در سطح شهرستان بابل، بصورت تصادفی تعداد 2 نمونه از هر مارک اخذ و به آزمایشگاه ارسال گردید. سنجش نمونه‌ها با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر مدل DR2000 صورت گرفت.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد میزان نیترات نمونه‌های آنالیز شده در محدوده 1تا 7/29 و غلظت نیتریت در دامنه003/0 تا 05/0میلی گرم در لیتر گزارش شد. به ترتیب مارکهای S5 و S4 دارای بیشترین و کمترین مقادیر نیترات، و نمونه‌های S5 و S15 به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان نیتریت بود. همچنین اختلاف معناداری بین نتایج آزمون با برچسب نمونه‌ها مشاهده گردید(p<0.05).
نتیجه گیری: از آنجا که کلیه مارکهای آب معدنی‌های بررسی شده در این مطالعه دارای علامت استاندارد ملی ایران بودند و با توجه به عدم همخوانی پارامترهای آنالیزشده با برچسب نمونه‌ها لازم است ارگانهای تاییدکننده ، نظارت مستمر بر فرایند تولید و پایش کیفی محصولات داشته و کارخانجات تولیدکننده ملزم به رعایت استانداردهای برچسب‌گذاری و ثبت مشخصات کامل و منطبق با نمونه واقعی آب گردند.
 
واژه‌های کلیدی: آب معدنی، نیتریت، نیترات، بابل
متن کامل [PDF 247 kb]   (620 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۶/۱۱/۱۷ | پذیرش: ۱۳۹۶/۱۱/۱۷ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۱/۱۷



XML   English Abstract   Print



دوره 5، شماره 1 - ( 8-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها