TY - JOUR T1 - Survey the Authorized and Unauthorized Food Colorings Consumption in the Food Supply of Nazarabad Township in 1395 TT - بررسی میزان مصرف رنگ‌های خوراکی مجاز و غیرمجاز در مواد غذایی عرضه‌شده در شهرستان نظرآباد در سال 1395 JF - jehe JO - jehe VL - 4 IS - 4 UR - http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-411-fa.html Y1 - 2017 SP - 299 EP - 306 KW - Chromatography Method KW - Coloring Agents KW - Food Additives N2 - زمینه و هدف: امروزه فنّاوری پردازش مواد غذایی برای افزایش ماندگاری یا بهتر نمودن ظاهر، ترکیب، بافت، طعم، رنگ، بو و ارزش غذا رو به‌سوی استفاده از افزودنی­های مواد غذایی آورده است. افزایش فراوان استفاده از رنگ‌های مصنوعی و مواد افزودنی علاوه تحریک اشتها و خوش‌طعمی غذا و بهبود شکل ظاهری آن و پنهان کردن نواقص ماده غذایی، ممکن است منجر به اثرات جانبی خطرناک احتمالی در مصرف‌کنندگان ­گردد. لذا هدف این مطالعه، بررسی کیفیت و فراوانی رنگ‌های مصنوعی مصرفی و غیرمجاز در مواد غذایی عرضه‌شده در شهرستان نظرآباد می­باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، شیرینی­های خشک، جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب در قنادی­ها، رستوران­ها و اغذیه‌فروشی‌ها شهرستان نظرآباد ازنظر مقدار رنگ مصنوعی موردمطالعه گرفت. تعداد 25 نمونه از واحدهای موجود به‌صورت تصادفی بر اساس بیشترین احتمال وقوع نمونه­گیری شد و به آزمایشگاه مواد غذایی انتقال یافت پس از استخراج رنگ احتمالی، مقدار رنگ موجود در نمونه‌ها با روش کروماتوگرافی مورد شناسایی قرار گرفت. یافته‌ها: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده 88 درصد نمونه‌ها حاوی رنگ‌های مصنوعی غیرمجاز و 12درصد نمونه­ها حاوی رنگ‌های مصنوعی مجاز بودند. از این میزان 58/92 درصد از نمونه­های شیرینی­های خشک و81/81 درصد از نمونه­های جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب از رنگ‌های مصنوعی غیرمجاز استفاده کرده بودند. و 14/7 درصد از نمونه­های شیرینی­های خشک و 18/18 درصد از نمونه­های جوجه‌کباب خام و سس جوجه‌کباب از رنگ‌های مصنوعی مجاز استفاده کردند. نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد که فراوانی استفاده از رنگ‌های مصرفی مصنوعی، می‌تواند ناشی از ضعف دانش بهداشتی و ایمنی فروشندگان مواد غذایی، قیمت پایین این رنگ‌های و دسترسی آسان می­باشد. M3 10.18869/acadpub.jehe.4.4.299 ER -