دوره 2، شماره 1 - ( 9-1393 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 18-7 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده:   (6559 مشاهده)

زمینه و هدف: استرهای فتالات معمولاً به ‌عنوان پلاستی‌سایزر در ساخت ترکیبات پلیمری استفاده می‌شوند. این مواد از راه‌های مختلفی می‌توانند وارد بدن انسان شوند که در این میان، مقدار قابل‌ توجهی از طریق بسته‌بندی مواد غذایی می‌باشد. برخورد مزمن با این مواد، در بروز انواع سرطان از جمله سرطان پستان در بانوان و سرطان پروستات در آقایان و نیز سایر بیماری‌ها نقش دارند. هدف از این مطالعه، بررسی حضور استرهای فتالات در نوشابه های کربناته می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه، ابتدا یک ترکیب مغناطیسی در اندازه نانو با ترکیب نانوتیوب و اکسید آهن ایجاد گردید. نشاندن آهن روی جاذب مذکور، منجر به افزایش میزان جذب و واجذب توسط آهن‌ربا و جداسازی آسان شد. در مرحله بعد، به کمک این جاذب، استرهای فتالات را از ماتریکس نوشابه استخراج و توسط دستگاه GC-MS میزان هرکدام از آنها اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: در بین ترکیبات مطالعه شده، ترکیب BEP یا DEHP که خطر سرطان‌زایی آن نیز محرز شده است، بیشترین میزان را در نوشابه‌ها دارا بود که بالاترین مقدار میانگین غلظت آن، مربوط به برند A و طعم C بود. میزان این ترکیب، در تمامی نمونه‌ها به‌جز یک مورد، از استانداردهای بین‌المللی پایین‌تر بوده است. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج حاصل می‌توان اظهار نمود به دلیل پایین بودن میانگین کل استرهای فتالات در نوشابه، خطر جدی از بابت مصرف این محصولات برای انسان وجود ندارد. نکته دیگر، اینکه این جاذب توانایی لازم جهت کاربرد اندازه‌گیری استرهای فتالات را داراست.

متن کامل [PDF 463 kb]   (2017 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/6/23 | پذیرش: 1394/6/23 | انتشار: 1394/6/23

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.