دوره 3، شماره 2 - ( 12-1394 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 128-123 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشیار، مرکز تحقیقات عوامل محیطی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
چکیده:   (4469 مشاهده)

زمینه و هدف: در دهه­های اخیر با توجه به مشکل کمبود منابع آب شیرین و بالا بودن هزینه­های تصفیه فاضلاب، مواردی از آبیاری زمین­های تحت کشت سبزیجات با استفاده از فاضلاب خام و پساب­های آلوده ویا استفاده از کودهای انسانی و حیوانی گزارش شده است. سبزیجات حاصل از این زمین­ها از منابع مهم مواجهه با پاتوژن­های بیماری­زای انسانی از قبیل کلیفرم­های مدفوعی به شمار می­آیند. هدف این مطالعه، بررسی کارایی سه گندزدای مختلف بر روی چند نوع سبزی که به طور معمول در بازار شهرکرمانشاه عرضه می شود، می باشد.

روش کار: در این مطالعه توصیفی– مقطعی، تعداد 180 نمونه سبزی به صورت تصادفی از سبزی فروشی­های سیار و ثابت شهر کرمانشاه جمع­آوری گردید. سپس به منظور بررسی کارایی گندزداهای موجود در حذف بار میکروبی نمونه­های مورد مطالعه، تعداد سه نوع گندزدا حاوی ماده فعال بنزآلکونیوم کلراید، بررسی قرار گرفت. به منظور شمارش کلی بار میکروبی از محیط کشت پلیت شمارش هترروتروفیک (HPC) Heterotrophic Plate Count Agar به روش کشت سطحی، برای شمارش کلیفرم‌ها از محیط کشت (VRBA) Violet Red Bile Agar به روش پورپلیت و در نهایت جهت شمارش کپک و مخمر از محیط کشت (YGCA) Yeast Glucose Chloramphemicole Agar به روش کشت سطحی استفاده گردید.

یافته ها: یافته­های پژوهش حاضر حاکی از آن است که میانگین کلی کارایی هر سه گندزدا کمتر از 75% بود و بیشترین تاثیرگندزدا در غلطت دو برابر دستورالعمل پیشنهادی بر روی ظرف مشاهده شد. براساس آنالیز داده­های حاصله، گندزداهای مورد بررسی در این پژوهش دارای میانگین کارایی 13/76% در حذف کلی­فرم­ها به عنوان شاخص باکتری­های گرم منفی و میانگین کارایی 100 درصد در حذف استرپتوکوک به عنوان شاخص باکتری­های گرم مثبت می باشند.

نتیجه گیری: گندزدایی به تنهایی نمی­تواند متضمن حصول اطمینان برای حفظ سلامت مصرف­کننده باشد. پس می توان به صراحت اعلام نمود گندزدائی با شرایط توصیه شده و امکانات موجود نمی‌تواند منجر به کاهش موثر بار میکروبی سبزیجات گردد. توصیه می گردد حتی المقدور هنگام تهیه سبزیجات از سالم بودن و مناسب بودن محل کاشت آن اطمینان حاصل نمایید. همچنین در فصول حساس و شرایط مخاطره آمیز از مصرف سبزیجات خام اجتناب گردد.

متن کامل [PDF 202 kb]   (2650 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/3/17 | پذیرش: 1395/3/17 | انتشار: 1395/3/17

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.