:: دوره 3، شماره 4 - ( 6-1395 ) ::
جلد 3 شماره 4 صفحات 312-298 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی وضعیت فعلی کیفیت آب قابل شرب عرضه شده در سیستم توزیع و نقش شرکت آب و فاضلاب و وجود شبکه توزیع در بهبود کیفیت آن - مطالعه موردی در شهرستان شاهرود
سکینه ملایی توانی* ، حاتم گودینی ، عزیز مهرعلی ، غلامعلی شریفی عرب ، شهربانو آشوری ، نسرین علیان نژاد
1 گروه مهندسی بهداشت محیط ، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج
چکیده:   (4160 مشاهده)

زمینه و هدف: تامین آب با کیفیت بالا(با کیفیت آب آشامیدنی)، یک جزء حیاتی برای توسعه پایدار اجتماعی و اقتصادی می­باشد. این مطالعه، با هدف بررسی وضعیت فعلی کیفیت آب عرضه شده در سیستم توزیع و اهمیت شرکت آب و فاضلاب و شبکه توزیع در بهبود کیفیت آن انتخاب شده است. 

مواد و روشها: این مطالعه توصیفی-مقطعی در سال 1394 در دو فصل بهار و تابستان، طی یک بررسی سیستماتیک، اطلاعات محلی مربوط به کیفیت(میکروبی و فیزیکوشیمیایی) آب آشامیدنی سیستم های توزیع با استفاده از پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه ها از نظر وجودCL ، PH، TDS، سولفات، سختی کل، نیتریت، نیترات، فلوراید، کلرور، کدورت و کل کلیفرم به روش استاندارد آنالیز شدند و با استاندارد ملی ایران 1053مقایسه گردید. 

یافتهها: میانگین پارامتر­های مورد بررسی از مجموع 303  نمونه آب جمع آوری شده میزان CL ، PH، TDS، سولفات، سختی کل، منیزیم، کلسیم، نیتریت، نیترات، فلوراید، کلرور، کدورت و کلیفرم کل به ترتیب برابر 0.1 mg/L ، mg/L 7.66،  mg/L773.39، mg/L 108.15، mg/287.84، mg/L 31.59، mg/L  50.05،  mg/L0.02، mg/L 19.56،  mg/L1.08، mg/L 80.5، mg/L 6/0،MPN/100ML  24.5 گزارش شد. نقش شرکت آب و فاضلاب و همچنین تاثیر وجود شبکه توزیع در تامین آب آشامیدنی به ترتیب در مطلوبیت کیفیت میکروبی و فیزیکو شیمیایی آب آشامیدنی دارای رابطه معنی داری بودند(p < 0/005 ). و (p < 0/0001 ). و ارتباط معنی­داری بین کیفیت آب عرضه شده با زیر ساخت های فنی و بهداشتی ، فرسودگی و خوردگی، نشت و فشار هیدرو لیکی بالا وجود داشت(p < 0/000 ). براساس آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن نیز همبستگی قوی بین میزان نشت با کیفیت میکروبی آب نشان داد .

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل نشان می­دهد که نمونه های آب مورد آزمایش از نظر پارامترهای میکروبی و فیزیکوشیمیایی در محدوده استاندارد ملی ایران 1053 بوده است بجز میزانCL ، که کمتر از استاندارد ملی می­باشد. نقش شرکت آب و فاضلاب و شبکه توزیع در بهبود کیفیت آن بسیار مهم می­باشد. 

واژه‌های کلیدی: کیفیت میکروبی، کیفیت فیزیکوشیمیایی، آب آشامیدنی، شاهرود
متن کامل [PDF 495 kb]   (6772 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/10/19 | پذیرش: 1395/10/19 | انتشار: 1395/10/19



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 4 - ( 6-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها