زمینه و هدف: روش های مختلفی برای حذف فلزات سنگین وجود دارد اما استفاده از جاذب های ارزان قیمت برای حذف این فلزات در سال های اخیر توسط پژوهشگران مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق حذف فلز روی توسط زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت سمنان مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روشها: آزمایشها بصورت ناپیوسته با زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت انجام گردیده است. برای تعیین ویژگیهای زئولیت از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و دستگاه پراش نگار اشعه(XRD) X استفاده شده است. تأثیر متغیرهای pH (1و3و5و7و 10)زمان تماس (15و30و45و60و90)مقدار جاذب (1و3و5و7و10گرم) و غلظت یون روی (۱۰،۲۰،۴۰،۵۰،۶۰،۷۰، ۸۰ و۱۰۰میلی گرم بر لیتر) در دمای ثابت و سرعت همزن ۲۵۰ دور بر دقیقه بر کارایی حذف روی وایزوترمها و سنتیک جذب مورد بررسی قرار گرفته اند.
یافته ها: بر اساس نتایج بدست آمده از فرآیند حذف روی شرایط بهینه برای حذف روی با زئولیت طبیعی به ترتیب شامل 7=pH دوز جاذب 5گرم بر لیتر و زمان تماس ۳۰ دقیقه بدست آمد. مقدار فلز حذف شده با افزایش غلظت فلز کاهش، اما ظرفیت جذب افزایش یافت. مدل فروندلیچ برای روی(98R2=/) تطابق بهتری با دادههای آزمایشگاهی داشتند. همچنین برای مدلهای سنتیکی، مدل سنتیک شبه درجه دوم بهتر از سایر مدلها با دادههای بدست آمده همخوانی داشت.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داده است که زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت میتواند به عنوان یک جاذب کارامد و ارزان جهت حذف فلزات سنگین روی از محیطهای آبی به کار رود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |