Attaeian B, Mortazavi S, Farokhzadeh B, Khorsand M. Evaluation and Mapping Spatial Distribution of Copper Pollution in Soil and Water of Vineyard Garden
. J Environ Health Eng 2019; 6 (3) :293-310
URL:
http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-645-fa.html
عطائیان بهناز، مرتضوی ثمر، فرخزاده بهنوش، خرسند محسن. ارزیابی و بررسی توزیع فضایی میزان آلودگی مس در خاک و منابع آب تاکستانهای انگور
. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1398; 6 (3) :293-310
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-645-fa.html
استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
چکیده: (2309 مشاهده)
زمینه و هدف: استفاده از قارچکشهای با پایه ترکیبات مسی جزء مهمی از عملیات کشاورزی در باغات انگور است که موجب افزایش تولید محصول میگردد. اگرچه استفاده بلندمدت این قارچکشها میتواند موجب افزایش غلظت مس در خاکهای باغات انگور شود.
مواد و روش ها: در پژوهش حاضر، پارامترهای شیمیایی خاک و آب شامل میزان آلودگی مس، EC و pH و میزان ماده آلی و بافت خاک در 23 ایستگاه در غالب طرح کاملا تصادفی اندازه گیری گردید.
یافته ها: نتایج نشان میدهد که بافت خاک منطقه مورد مطالعه یک بافت شنی لومی است که برا رشد نهال های انگور مناسب است. غلظت مس بطور معنی داری بیش از سطح مورد نیاز رشد بهینه درختان انگور بود اما از سطح آلودگی کمتر گزارش شد. میزان اسیدیته خاک و آب و سطح ماده آلی خاک نیز در محدوده بهینه قرار داشتند. هرچند سطحEC خاک در تمامی تاکستانها بر اساس استاندارد وزارت کشاورزی در شرایط نرمال قرار داشت، اما EC آب در مناطقی بسیار بیشتر و یا در آستانه مقادیر نامطلوب بدست آمد که میتواند به دلیل حفر چاه غیر مجاز با عمق زیاد و برخورد به سفره آب شور باشد.
نتیجه گیری: براساس نتایج حاصل علت رشد سریع مقادیر عنصر مس در تاکستانهای شهرستان ملایر علاوه بر استفاده از سموم قارچکش به دلیل وجود معادن، کارخانجات و پراکنش آلودگی مربوط به این صنایع و همچنین استفاده از کود شیمیایی و حیوانی در منطقه است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/3/28 | پذیرش: 1398/3/28 | انتشار: 1398/3/28