بهوندی ابوذر، دشتی سولماز، ورشوساز کتایون. شناسایی و ارزیابی ریسک های ایمنی و بهداشت حرفه ای فعالیت ها و عملیات دکل حفاری نفت با روش FMEA (مطالعه موردی: میدان یاران جنوبی). مجله مهندسی بهداشت محیط. 1398;
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-732-fa.html
استادیار گروه محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
چکیده: (3031 مشاهده)
زمینه: در حال حاضر صنعت حفاری، به خاطر حوادث زیادی که در آن روی میدهد، یکی از مشاغل خطرناک دنیا محسوب میشود. به همین علت بررسی و ارزیابی ریسک های فعالیت ها و عملیات در صنعت حفاری میتواند کمک شایانی به کاهش حوادث در این صنعت کند.
مواد و روش: به همین دلیل در این پژوهش ارزیابی ریسک ایمنی و بهداشتی ناشی از عملیات حفاری، در دو دکل 28 شرکت ملی حفاری ایران و 101 شرکت نفت کاو با استفاده از روش FMEA در میدان نفتی یاران جنوبی به انجام رسید. تا با شناسایی ریسک های غیر قابل قبول و ارائه راهکار مدیریتی سعی در کاهش سطح ریسک پذیری این ریسک ها شود.
یافته ها: با توجه به نتایج 38% از کل ریسک ها مربوط به ریسک های سطح پایین، 33% مربوط به ریسک هایی با سطح متوسط و 29% از ریسک ها نیز مربوط به ریسک ها با سطح بحرانی است. در سطح ریسک های بحرانی فعالیتهای عملیات برپایی دکل با تعداد 70 ریسک، عملیات راندن لوله های جداری با تعداد 55 ریسک و عملیات چیدمان با تعداد 26 ریسک بیشترین تعداد ریسک های بحرانی را به خود اختصاص دادهاند. ریسک ها تعمیرات با تعداد 127ریسک، برپایی دکل با تعداد 100 ریسک و عملیات پیمایش چاه با تعداد 83 ریسک جزء ریسک هایی بودند که تعداد ریسک های بالایی داشتند. همچنین بیشترین تعداد فراوانی (L) ریسک ها مربوط به فعالیت های تعمیرات با تعداد 99 ریسک و تست لوله جداری با تعداد 55 ریسک می باشد.
نتیجه گیری: علت اصلی ایجاد کنندهی این ریسک ها خطاهای انسانی و بازرسی نکردن تجهیزات و ماشین آلات است، که با ارائه راهکارهای کنترلی بخصوص در دو بخش آموزش به پرسنل و ایجاد تعداد بیشتری بازرسی دوره ای و اتفاقی میتوان تا حد زیادی سبب کاهش سطح ریسک پذیری، ریسک ها بحرانی شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/12/10 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1398/12/10