[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: مقالات پذیرفته شده :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
نمایه ها::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در کراس رف

AWT IMAGE

..
:: دوره 8، شماره 1 - ( 9-1399 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 62-50 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی شاخص خطر مصرف شیرینی‌جات سنتی کرمانشاه در سال 1397 با تاکید بر قابلیت خطرآفرینی سرب، کادمیم، کروم و مس
فاطمه فرخی ، سهیل سبحان اردکانی* ، لعبت تقوی
دکترای تخصصی علوم محیط‌زیست، دانشیار گروه علوم و مهندسی محیط‌زیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
چکیده:   (1153 مشاهده)
زمینه و هدف: شیرینی­ جات از فرآورده‌های غذایی مورد علاقه مردم در هر رده سنی و بویژه کودکانی است که آن‌ها را به مقدار زیاد مصرف می‌کنند. از آن‌جا که بواسطه آلودگی مواد اولیه و یا فرآیند تولید امکان آلودگی این قبیل محصولات به انواع ترکیبات خطرناک و بویژه فلزات سنگین محتمل است، این پژوهش با هدف ارزیابی مخاطره سلامت مصرف نان برنجی و کاک به‌عنوان پرمصرف‌ترین شیرینی‌جات سنتی کرمانشاه با تاکید بر قابلیت خطرآفرینی سرب، کادمیم، کروم و مس در سال 1397 انجام یافت.
مواد و روش­‌ها: از هر نوع شیرینی، 21 نمونه از هفت برند پر فروش تهیه و نسبت به آماده­سازی و هضم اسیدی آن‌ها در آزمایشگاه اقدام شد. سپس غلظت عناصر مورد مطالعه در نمونه‌ها توسط دستگاه طیف‌سنج نشری پلاسمای جفت‌شده القایی خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم­افزار SPSS انجام یافت.
یافته­ ها: میانگین غلظت عناصر سرب، کادمیم، کروم و مس (میلی‌گرم در کیلوگرم) در نمونه‌های نان برنجی به‌ترتیب برابر با 770/0، 034/0، 21/1 و 14/1 و میانگین غلظت این عناصر در نمونه‌های کاک نیز به‌ترتیب برابر با 200/0، 035/0، 02/1 و 23/1 بوده است. از طرفی میانگین غلظت سرب در نمونه‌های نان برنجی از بیشینه رواداری WHO بزرگ­تر بود. همچنین مقادیر شاخص خطر کل (TTHQ) نان برنجی برای کودکان و بزرگسالان به‌ترتیب با 2-10× 57/2 و 3-10× 29/5 و کاک نیز به‌ترتیب با 2-10× 10/1 و 3-10× 33/2 کوچک­تر آستانه خطر (یک) بود.
نتیجه­ گیری: هرچند با استناد به مقادیر محاسبه شده شاخص خطر، استفاده از نان برنجی و کاک با نرخ مصرف فعلی عواقب مخاطره­آمیز بهداشتی برای افراد بدنبال ندارد، اما از آن‌جا که میانگین غلظت سرب در نمونه‌های نان برنجی از حد مجاز تجاوز کرده بود و در نظر گرفتن قابلیت پایداری و تجمع‌زیستی فلزات سنگین در بافت‌های بدن، نسبت به پایش مقادیر تجمع­یافته فلزات سنگین در مواد غذایی پرمصرف به­ منظور حفظ سلامت مصرف‌کنندگان و همچنین ایمنی غذایی توصیه می­شود.
 
واژه‌های کلیدی: ایمنی غذایی، بیشینه رواداری، شاخص خطر، شیرینی‌جات سنتی، فلز سنگین
متن کامل [PDF 932 kb]   (640 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/5/1 | پذیرش: 1399/6/29 | انتشار: 1399/10/15
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Farrokhi F, Sobhanardakani S, Taghavi L. Health risk Assessment of Traditional Pastries Marketed in City of Kermanshah in 2019 with Emphasis on Potential Risk of Pb, Cd, Cr and Cu. jehe 2020; 8 (1) :50-62
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-805-fa.html

فرخی فاطمه، سبحان اردکانی سهیل، تقوی لعبت. ارزیابی شاخص خطر مصرف شیرینی‌جات سنتی کرمانشاه در سال 1397 با تاکید بر قابلیت خطرآفرینی سرب، کادمیم، کروم و مس. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1399; 8 (1) :50-62

URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-805-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 1 - ( 9-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله مهندسی بهداشت محیط Journal of Environmental Health Enginering
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4645