دکترای تخصصی علوم محیطزیست، دانشیار گروه علوم و مهندسی محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
چکیده: (1153 مشاهده)
زمینه و هدف: شیرینی جات از فرآوردههای غذایی مورد علاقه مردم در هر رده سنی و بویژه کودکانی است که آنها را به مقدار زیاد مصرف میکنند. از آنجا که بواسطه آلودگی مواد اولیه و یا فرآیند تولید امکان آلودگی این قبیل محصولات به انواع ترکیبات خطرناک و بویژه فلزات سنگین محتمل است، این پژوهش با هدف ارزیابی مخاطره سلامت مصرف نان برنجی و کاک بهعنوان پرمصرفترین شیرینیجات سنتی کرمانشاه با تاکید بر قابلیت خطرآفرینی سرب، کادمیم، کروم و مس در سال 1397 انجام یافت. مواد و روشها: از هر نوع شیرینی، 21 نمونه از هفت برند پر فروش تهیه و نسبت به آمادهسازی و هضم اسیدی آنها در آزمایشگاه اقدام شد. سپس غلظت عناصر مورد مطالعه در نمونهها توسط دستگاه طیفسنج نشری پلاسمای جفتشده القایی خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرمافزار SPSS انجام یافت. یافته ها: میانگین غلظت عناصر سرب، کادمیم، کروم و مس (میلیگرم در کیلوگرم) در نمونههای نان برنجی بهترتیب برابر با 770/0، 034/0، 21/1 و 14/1 و میانگین غلظت این عناصر در نمونههای کاک نیز بهترتیب برابر با 200/0، 035/0، 02/1 و 23/1 بوده است. از طرفی میانگین غلظت سرب در نمونههای نان برنجی از بیشینه رواداری WHO بزرگتر بود. همچنین مقادیر شاخص خطر کل (TTHQ) نان برنجی برای کودکان و بزرگسالان بهترتیب با 2-10× 57/2 و 3-10× 29/5 و کاک نیز بهترتیب با 2-10× 10/1 و 3-10× 33/2 کوچکتر آستانه خطر (یک) بود. نتیجه گیری:هرچند با استناد به مقادیر محاسبه شده شاخص خطر، استفاده از نان برنجی و کاکبا نرخ مصرف فعلی عواقب مخاطرهآمیز بهداشتی برای افراد بدنبال ندارد، اما از آنجا که میانگین غلظت سرب در نمونههای نان برنجی از حد مجاز تجاوز کرده بود و در نظر گرفتن قابلیت پایداری و تجمعزیستی فلزات سنگین در بافتهای بدن، نسبت به پایش مقادیر تجمعیافته فلزات سنگین در مواد غذایی پرمصرف به منظور حفظ سلامت مصرفکنندگان و همچنین ایمنی غذایی توصیه میشود.
Farrokhi F, Sobhanardakani S, Taghavi L. Health risk Assessment of Traditional Pastries Marketed in City of Kermanshah in 2019 with Emphasis on Potential Risk of Pb, Cd, Cr and Cu. jehe 2020; 8 (1) :50-62 URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-805-fa.html
فرخی فاطمه، سبحان اردکانی سهیل، تقوی لعبت. ارزیابی شاخص خطر مصرف شیرینیجات سنتی کرمانشاه در سال 1397 با تاکید بر قابلیت خطرآفرینی سرب، کادمیم، کروم و مس. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1399; 8 (1) :50-62