:: دوره 8، شماره 2 - ( 12-1399 ) ::
جلد 8 شماره 2 صفحات 172-158 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر عوامل فرایندی ازن زنی بر روی پارامترهای کیفی آب شرب
بهمن معصومی*
سازمان آب منطقه ای فارس، فارس، ایران
چکیده:   (954 مشاهده)
زمینه و هدف: عملکرد ازن در گندزدایی آب به عوامل فرایندی و همچنین پارامترهای طراحی واحد ازن زنی وابسته است که طراحی نامناسب واحد ازن زنی و عدم تناسب میزان دوز ازن با کیفیت آب مورد استفاده باعث ایجاد تغییراتی در کیفیت آب می‌گردد. هدف کلی این مطالعه بررسی تأثیرگذاری عوامل فرایندی حاکم  بر ازن زنی  بر روی پارامترهای کیفی آب شرب است.
روش کار: این مطالعه در مقیاس پایلوتی در 4 سناریو مختلف جهت بررسی تاثیرگذاری عوامل فرایندی ازن زنی بر روی پارامترهای کیفی آب شبیه‌سازی‌شده (کدورت، رنگ، کلروفیل a ، pH و TOC) انجام گرفته است. در کلیه سناریوها دوز ازن بین 1 تا 5 گرم بر ساعت در نظر گرفته شده است.  مدت زمان تماس(دقیقه)، دما (درجه سانتی گراد) و pH به ترتیب در سناریوهای 1 تا 4برابر است است با؛ 5، 9/23 و 6/5-4 (سناریو1)، 10،  8/23و 8/6-6/5 (سناریو2)، 15، 8/23 و 8/6 (سناریو3) و20، 6/23و6/8 (سناریو4).
یافته ها: نتایج بررسی ها نشان داد که دوز ازن تزریقی، مدت زمان تماس ازن با آب، pH و دما بیشترین تاثیر در عملکرد ازن زنی دارد. میانگین درصد حذف پارامترهای کدورت، TOC، رنگ و کلروفیل a در سناریو های 1 تا 3 به ترتیب برابر است با؛ ( سناریو1؛ 85/12، 05/1، 3/5 و 8/41٪)، ( سناریو2؛  35/14، 3/12، 75/12و 60 ٪)، ( سناریو3؛  65/31، 3/16، 18 و 3/67). نتایج نشان داد که در سناریو 4 با pH قلیایی (6/10) و میانگین دمای 6/23 درجه سانتی‌گراد با دوز ازن تزریقی 5 گرم بر ساعت و مدت زمان تماس 20 دقیقه، درصد حذف پارامترهای کیفی نمونه آب از جمله؛ کدورت، TOC، رنگ و کلروفیل a بالاتر از سایر سناریوها بوده و به ترتیب برابر است با: 07/44، 6/32، 8/39 و.7/92%.
 نتیجه گیری: نتایج نشان داد که از بین عوامل فرایندی حاکم بر ازن زنی؛ دما و pH بیشترین تاثیر را بر ازناسیون آب دارد، بطوریکه همزمان با کاهش دما و افزایش pH  درصد خذف پارامترها افزایش می یابد. مدت زمان تماس و دوز ازن تزریقی تاثیر مستقیم در حذف پارامترها دارد، بطوریکه تاثیر این دو پارامترها بر روی پارامترها بستگی به شرایط هیدرولیکی مخزن ازن زنی و همچنین کیفیت آب خام دارد. بررسی سناریوهای مختلف نشان داد که در شرایط مطلوب ازن زنی بیشترین درصد حذف پارامترها به ترتیب مربوط به کلروفیل a، کدورت، رنگ و TOC است.
واژه‌های کلیدی: پایلوت، ازناسیون، عوامل فرایندی، پارامترهای کیفی آب.
متن کامل [PDF 1186 kb]   (574 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/9/15 | پذیرش: 1399/11/11 | انتشار: 1400/2/6



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 2 - ( 12-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها