:: دوره 8، شماره 4 - ( 6-1400 ) ::
جلد 8 شماره 4 صفحات 424-412 برگشت به فهرست نسخه ها
سنجش آلودگی فلزات سنگین در آب و تخمین خطر بالقوه ناشی از فلزات بر حیات تالاب انزلی سال1396
معصومه خسروی* ، احسان عطاران ، نادر بهرامی فر
کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرس، تهران،ایران
چکیده:   (804 مشاهده)
زمینه و هدف: تالاب انزلی یکی از مهم ترین تالاب های بین المللی است که در ساحل جنوبی دریای خزر واقع شده است. این تالاب زیستگاه ماهیان، آبزیان و پرندگان با ارزشی است که از ابعاد اکولوژیک و اقتصادی درخور توجه­اند. در نتیجه روند افزایشی صنعتی شدن مناطق اطراف تالاب ها، نگرانی های  ناشی از اثرگذاری فعالیت های انسانی بر بقا این اکوسیستم­های ارزشمند را افزایش می دهد. در نتیجه این بررسی با هدف سنجش آلودگی برخی از فلزات سنگین در آب تالاب و تخمین خطر بالقوه ناشی از فلزات بر حیات تالاب می­باشد.
مواد و روش­ها: نمونه های آب از سه بخش شرقی، غربی و مرکزی تالاب جمع آوری شدند. نمونه های جمع آوری شده در ظروف پلی­اتیلنی ریخته شد، سپس pH نمونه­ها را با اسید نیتریک به زیر 2 رسانده شد و به آزمایشگاه انتقال داده شده و در دمای 4 درجه سانتی گراد تا انجام آزمایش ­های نهایی نگه داری شدند. برای آنالیز نمونه­ها از دستگاه طیف سنجی جذب اتمی مجهز به کوره گرافیکی ساخت شرکت  GBC  از استرالیا مدل SensAA استفاده شد. تحلیل آماری به وسیله نرم افزار19 SPSS انجام شد.
یافته ­ها: نتایج حاکی از این است که بیشترین غلظت تمامی فلزات مورد بررسی در منطقه شرقی تالاب مشاهده گردید. میانگین غلظت فلزات سنگین در آب تالاب به ترتیب برای کادمیوم 943/4، سرب 924/9، جیوه 4/82 میکرو گرم بر لیتر و فلز روی 115/0، مس 03/0میلی گرم بر لیتر در منطقه شرق تالاب، به دست آمد. دراین بررسی ترتیب غلظت فلزات مورد بررسی در نمونه­های آب در هر سه منطقه به صورت Cu >Pb >Cd >Hg> Zn گزارش گردید. مقایسه بین میزان غلظت فلزات سرب،کادمیوم ،مس وروی مورد مطالعه با استانداردهای بهداشت جهانی( WHO ) نشان داد که این مقادیر از سطح استاندارد کمتر بود در حالیکه غلظت فلز جیوه در آب این تالاب در سطح احتمال 99 درصد (001/0> P) از حد استاندارد بیش­تر بود. همچنین غلظت تمامی عناصر مورد بررسی در آب تالاب انزلی در محدوده عدم خطر بالقوه و یا خطر بالقوه اندک در هر دو وضعیت حاد و مزمن می­باشد.
نتیجه­ گیری: گزارش غلظت بالای فلزات در بخش شرقی، بیانگر این است که بیشترین آلودگی در بخش شرقی تالاب وجود دارد و این ناحیه متاثر از فعالیت­های متنوع انسانی است. همچنین مقایسه نتایج حاضر با نتایج پیشین بیانگر یک روند افزایشی می­باشد و چنانچه تدابیر خاصی از سوی سازمان­های مربوطه اتخاذ نشود در آینده­ای نه چندان دور شاهد نابودی این تالاب ارزشمند خواهیم بود.
واژه‌های کلیدی: آلودگی، فلزات سنگین، آب، خطربالقوه
متن کامل [PDF 729 kb]   (290 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/12/12 | پذیرش: 1400/6/29 | انتشار: 1400/6/30



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 4 - ( 6-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها