جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای حاتمی‌منش

ثمر مرتضوی، مسعود حاتمی‌منش،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
زمینه و هدف: آلودگی بوم­سازگان­های آبی به فلزات سنگین یکی از خطرات و تهدیدهای مهم سلامت جامعه انسانی و زنجیره غذایی محسوب می­شود. در این راستا در پژوهش حاضر غلظت فلزات سنگین سرب، کروم، مس و روی در رسوب و گیاه آبزی خوراکی (Nasturtium microphyllum) به منظور ارزیابی اثرات و خطر اکولوژیکی آنها مورد اندازه­گیری قرار گرفت.
مواد و روش­ها: جهت سنجش غلظت فلزات ۸ ایستگاه در طول رودخانه انتخاب و در هر ایستگاه ۳ نمونه از رسوب و گیاه برداشت شد. پس از آماده سازی و هضم اسیدی نمونه­ها، غلظت فلزات مذکور با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین گردید.
یافته­ها : متوسط کل غلظت فلزات کروم، سرب، مس و روی در رسوبات به ترتیب به میزان (۰۲/۰±۳۳/۱۰ > ۱۰/۱±۳۵/۱۳ >۱۳/۶±۲/۳۳ > ۱۳/۴±۰۲/۴۴) میلی­گرم بر کیلوگرم بدست آمد. یافته­ها نشان داد بار آلودگی و خطر اکولوژیکی فلزات سنگین منطقه در طبقه خطر پایین قرار دارد. همچنین خطر محیط­زیستی فلزات به صورت (کروم > روی> سرب> مس) ارزیابی گردید. نتایج غلظت فلزات در اندام­های مختلف گیاه (Nasturtium microphyllum) نیز نشان داد بیشترین میانگین غلظت تجمع یافته برای هر فلز به ترتیب در ساقه، ریشه و برگ وجود دارد.
نتیجه­گیری: براساس نتایج حاصل وضعیت آلودگی و میزان خطر اکولوژیکی فلزات در رسوبات منطقه، در حد پایین ارزیابی می­گردد. نتایج این مطالعه استفاده از گیاه (Nasturtium microphyllum) را به عنوان یک گونه بیش انباشتگر فلزات سنگین و شاخصی مناسب برای زیست ردیابی آنها معرفی می­نماید.
 

آرش حق‌شناس، مسعود حاتمی‌منش، مهربان صادقی، محسن میرزایی، بهزاد محمدی بردکشکی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف: خلیج فارس یکی از مهمترین اکوسیستم های آبی جهان است که در چند دهه اخیر در معرض آلاینده‌های محیط­زیستی مختلف همچون فلزات سنگین ناشی از فعالیت­های انسانی و طبیعی قرار گرفته است. بنابراین هدف مطالعه حاضر تعیین غلظت و ارزیابی ریسک اکولوژیکی فلزات سرب، کادمیوم، مس، روی در رسوبات ساحلی استان بوشهر در خلیج فارس است.
مواد و روش‌ها: جهت سنجش غلظت فلزات ۵۴ ایستگاه در طول خط ساحلی استان بوشهر انتخاب و در هر ایستگاه ۳ نمونه برداشت شد. پس از آماده‌سازی و هضم اسیدی نمونه‌ها، غلظت فلزات مذکور با استفاده از دستگاه پولاروگراف تعیین گردید.
یافته‌ها : میانگین غلظت کلی فلزات سنگین کادمیوم، سرب، مس و روی در رسوبات به ترتیب به میزان (۸۹/۰± ۴۱/۲، ۰۱/۲۰±۵۳ /۱۱، ۷۶/۲± ۹۹/۳۴، ۶۲/۲±۴/۵۲ میکرو­گرم بر کیلوگرم، بدست آمد. همچنین نتایج مقایسه غلظت فلزات سنگین در سواحل استان بوشهر (جم، دیر، بوشهر، دشتی، گناوه و دیلم) با استفاده از آزمون ANOVA نشان داد، بین غلظت فلزات رسوبات سواحل مختلف اختلاف معنی­داری وجود دارد. یافته­ها نشان داد بار آلودگی و خطر اکولوژیکی فلزات سنگین منطقه در طبقه خطر پایین و تاحدودی متوسط قرار دارد. همچنین خطر محیط‌زیستی فلزات به صورت (روی > سرب > مس > کادمیوم) ارزیابی گردید.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج بدست آمده وضعیت آلودگی و خطر اکولوژیکی فلزات در منطقه برای فلزات (روی، سرب و مس) در حد پایین اما برای فلز کادمیوم در حد متوسط ارزیابی می­گردد. 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مهندسی بهداشت محیط می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Environmental Health Enginering

Designed & Developed by : Yektaweb