۱۹ نتیجه برای رحمانی
محسن رضائی، سعید پرستار، زهرا رحمانی، مهدی وثوقی، یوسف پورعشق،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: تعیین کیفیت آب ورودی و خروجی از تصفیهخانههای آب جهت افزایش استانداردهای کیفیت آب خروجی برای استفاده مصرف کنندگان از اهمیت بسزایی برخوردار است. پارس آباد در شمال استان اردبیل واقع شده و بزرگترین شهر این استان است لذا این تحقیق به علت نبود مطالعات اساسی روی این تصفیهخانه انجام گرفته و برخی از پارامترهای مهم را به مدت هفت سال مورد مطالعه قرار داده و راه حلهایی را به منظور بهبود عملکرد آن ارائه میدهد.
روش کار: تحقیق حاضر در بازه زمانی از سال ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۷انجام گرفته وچهار پارامتر کل جامدات محلول، کدورت، فسفات و کلسیم در قالب۱۹۲ نمونه (۹۶ نمونه از ورودی و ۹۶ نمونه از خروجی تصفیهخانه) طبق روشهای استاندارد آزمایشهای آب و فاضلاب، مورد سنجش قرار گرفت.
یافتهها: :حداکثر راندمان حذف در طول هفت سال راهبری تصفیهخانه برای کدورت، کل جامدات محلول، فسفات و کلسیم به ترتیب ۸/۹۹، ۱/۶ ، ۶۷/۹۲ و ۴۵/۲۸% اندازهگیری شد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که تصفیهخانه مذکور با داشتن واحد صافی شنی تند قادر به حذف کدورت با راندمان حذف بالای ۸۵% با حداکثر میزان ورودی در حدود NTU ۷۰۰ بوده اما تقریبا تأثیری در حذف کل جامدات محلول و کلسیم نداشته و تفاوت معناداری از نظر آماری بین نمونههای ورودی و خروجی مشاهده نشد (۰۵/۰Pvalue>). همچنین این تصفیهخانه با میانگین حذف ۳۸% از فسفات ورودی، تأثیر چندانی بر حذف این یون نداشت.
محمدرضا سمرقندی، علیرضا رحمانی، رضا شکوهی، زهره بریزی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: رنگهای آزو کاربرد فراوانی در صنایع مختلف دارند. این مواد علاوه بر پتانسیل جهشزایی و سرطانزایی برای انسان، سبب تولید محصولات جانبی سمی در محیطهای آبی میشوند. در این مطالعه نانو ذرات مگنتیت پس از سنتز با آلژینات سدیم اصلاح شده و کارایی آن در جذب رنگ اسید رد ۱۸ بررسی گردید.
روش بررسی: نانو ذرات مگنتیت به روش همرسوبی شیمیایی سنتز و پس از اصلاح به عنوان جاذب جهت جذب اسید رد ۱۸مورد بررسی قرار گرفت. جهت اثبات پوشش نانو ذرات مگنتیت اصلاح شده از تست TGA استفاده شد. تأثیر پارامترهای pH محیط، زمان تماس، غلظت نانو ذرات و غلظت رنگ اسید رد ۱۸مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت باقی مانده رنگ اسید رد ۱۸ با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج ۵۰۸ نانومتر قرائت گردید. دادههای حاصل با استفاده از مدلهای ایزوترمی لانگمویر و فروند لیخ تشریح گردید.
یافتهها: در شرایط بهینه بهره برداری شامل ۵ pH=، زمان تماس ۳۰ دقیقه، دوز جاذب ۲/۰ گرم در لیتر و غلظت اولیه رنگ اسید رد ۱۸ ،۵۰ میلیگرم در لیترکارایی حذف فرایند، بیش از ۹۵% به دست آمد. همچنین این مطالعات نشان داد که الگوی جذب اسید رد ۱۸ با مدل فروندلیخ انطباق بیشتری دارد.
نتیجهگیری: براساس نتایج به دست آمده مشخص گردید آلژینات سدیم علاوه بر پوشش بسیار مناسب و ارزان برای نانو ذرات مگنتیت، کارایی بالایی جهت جذب رنگ اسید رد ۱۸ در زمان کوتاهی دارد.
علیرضا رحمانی، جمال مهرعلی پور، امیر شعبانلو، مصطفی جهانبخش، سپیده حسینی، الهام حسینی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه وهدف: کروم شش ظرفیتی به عنوان یک آلاینده خطرناک از طریق پساب صنایع مختلف وارد محیط زیست میشود. بنابراین اتخاذ روشی مناسب در راستای حذف این آلاینده قبل از ورود به محیط امری ضروریست. هدف از این مطالعه بررسی کارایی فرآیند الکتروفنتون در حذف کروم شش ظرفیتی در حضور سیانید به عنوان مداخله گر از پسابهای سنتتیک بوده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، از یک راکتوربه حجم مفید یک لیتر به همراه ۴ الکترود از جنس آهن استفاده گردید. به منظور بررسی تاثیر فرآیند، متغیرهایpH ، غلظت اولیه و باقی مانده کروم، ولتاژ، غلظت هیدروژن پراکساید و حضور سیانید به عنوان مداخله گر مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج بیانگر تاثیرگذار بودن پارامترهای مورد مطالعه، بر کارآیی فرآیند است. در حالت بهینه فرآیند که pH برابر ۳، ولتاژ برابر ۲۰ ولت و غلظت اولیه کروم برابر ۱۰۰ میلی گرم در لیتر و میزان غلظت هیدروژن پراکساید برابر ۵۰ میلی لیتر بر لیتر بوده حداکثر کارآیی فرآیند ۹۷ درصد بدست آمد. حضور سیانید در شرایط مشابه باعث کاهش کارآیی به کمتر از ۵۰ درصد شد و همچنین با تغییر پارامترها از شرایط بهینه کارآیی فرآیند به شدت کاهش پیدا نموده است.
نتیجه گیری: نتایج بیانگر کارآیی مناسب فرآیند الکتروفنتون در حذف کروم شش ظرفیتی است اما حضور آلایندههای دیگر مانند سیانید باعث کاهش کارآیی میشود که باید در کاربرد این فرآیند لحاظ گردد.
زهرا رحمانی، علیرضا رحمانی، یوسف پورعشق،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: یون آمونیوم از طریق صنایع، فاضلاب خانگی و فاضلاب کشاورزی وارد آبهای پذیرنده میگردد. یون آمونیوم سمی بوده و میتواند باعث کاهش در میزان اکسیژن محلول در آب شده و زندگی آبزیان را به خطر بیندازد. یکی از روشهای رایج به منظور حذف یون آمونیوم از آب و فاضلاب، تبادل یونی و جذب این یون توسط زئولیت میباشد. هدف از این پژوهش، دستیابی به راندمان حذف آمونیوم با استفاده از کائولین، زئولیت سنتز شده از کائولین و زئولیت مگنت شده از محیطهای آبی میباشد.
مواد و روش ها: در مطالعه حاضر، آزمایشات در شرایط مختلف از دز جاذب کائولین و زئولیت سنتز شده از کائولین (g/L ۲ ،۵/۱، ۱، ۵/۰)، در محلولهای آبی حاوی غلظتهای مختلفی از آمونیوم ( mg/L۲۰-۱)، در زمانهای تماس مختلف (۲۴۰-۱۰ دقیقه) و در مقدارهای متفاوتی از pH (۱۱، ۹، ۷، ۵، ۳) مورد بهره برداری قرار گرفته است. ویژگیهای شیمیایی زئولیت سنتز شده از کائولین نیز با استفاده از آزمون SEM، XRD و FTIR مورد بررسی قرار گرفته است.
یافته ها: بیشترین میزان جذب آمونیوم در میزان pH برابر با ۷ و زمان ۲۴۰ دقیقه بوده است و با افزایش در غلظت اولیه آمونیوم، ظرفیت جذب افزایش یافت. البته با افزایش دز جاذب، راندمان حذف آمونیوم کاهش یافت. دز بهینه برای کائولین g/L ۲ و برای زئولیت سنتز شده g/L ۵/۱ بوده است. دادههای حاصل، به منظور محاسبه ایزوترم، نشان داد که ایزوترم فروندلیچ بیشترین همخوانی را داشته است. جذب آمونیوم بر روی کائولین، زئولیت سنتز شده از کائولین و زئولیت مگنت شده از سینتیک درجه دوم کاذب پیروی میکند.
نتیجه گیری: این مطالعه اثبات میکند که جذب آمونیوم بر روی کائولین، زئولیت سنتز شده از کائولین و زئولیت مگنت شده یک روش ارزان قیمت با راندمان بالا در حذف آمونیوم میباشد.
قربان عسگری، علیرضا رحمانی، جواد فردمال، عبدالمطلب صید محمدی، جمال مهرعلیپور،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه وهدف: طراحی مراحل آزمایش فرآیند معدنیسازی فرمالین با طراحی ترکیبی مرکزی (CCD) باعث سهولت کار، کاهش تعداد نمونه، افزایش دقت، تعیین شرایط بهینه و تعیین برهمکنش پارامترها در طی فرآیند میشود. این مطالعه با هدف بهینه سازی کارایی فرآیند ازن زنی کاتالیزوری در معدنیسازی فرمالین، با استفاده از نانوذرات Fe/MgO سنتز شده به روش سل-ژل از پسابهای سنتتیک، با مدل آماری رویه پاسخ انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه تجربی، در یک محفظه واکنش نیمه پیوسته، با بهرهگیری از مدل آماری رویه پاسخ با در نظر گرفتن ۳ فاکتور موثر در مرحله آخر، pH (۹-۷)، زمان واکنش (۲۰-۱۰ دقیقه)، دوز کاتالیزور (۳/۱-۱/۱ گرم در لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. سنتز نانوذرات توسط روش سل-ژل انجام شد. نتایج بدست آمده با نرم افزارDesign Expert ۷,۰.۱ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که فرآیند، تحت تاثیر پارامترهای مورد مطالعه است و با تغییر هر یک از پارامترها بر روی کارایی فرآیند و سایر پارامترها تاثیرگذار است. در شرایط بهینه پیش بینی شده برای فرآیند، ۵۱/۸۶ درصد کارایی تجزیه بدست آمد. شرایط بهینه شامل pH برابر ۸۲/۸، زمان واکنش ۲۰ دقیقه و دوز کاتالیزور برابر ۳/۱ گرم در لیتر بود. ضریب همبستگی(R۲) برای فرآیند ۹۱/۰ تعیین شد.
نتیجهگیری: استفاده از مدل آماری باعث کاهش تعداد آزمایشات، افزایش دقت و پیش بینی فرآیند شد. فرآیند ازن زنی کاتالیزوری دارای قابلیت حذف فرمالین با راندمان بالا میباشد و به عنوان فرآیند دوستدار محیط زیست شناخته شده است.
علیرضا رحمانی، محمدتقی صمدی، رضا شکوهی، حسن ذوالقدرنسب،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: ثبات و پایداری ترکیبات مصنوعی نوظهوری همچون دیمتیل فتالات موجب افزایش روزافزون غلظت آنها در محیط زیست و چرخه مواد غذایی و ایجاد مخاطرات بهداشتی شده است. بنابراین دستیابی به روشهای مؤثر و کارآمد جهت حذف این آلایندهها از دغدغههای محققین محیط زیست میباشد. این پژوهش با هدف بررسی کارایی فرآیند فنتون هتروژن با نانوذرات آهن صفر در حذف دیمتیل فتالات از محیطهای آبی انجام شده است.
مواد و روشها: مطالعه تجربی حاضر در مقیاس آزمایشگاهی، در راکتور با جریان منقطع انجام شد و کارایی فرآیند فنتون هتروژن با بررسی تأثیرتغییرات پارامترهای عملیاتی زمان واکنش (۵ تا ۱۲۰ دقیقه)، pH (۲ تا۱۰)، غلظت پراکسید هیدروژن (۰۱/۰ تا ۱ میلیمول بر لیتر)، میزان نانوذرات آهن صفر (۰۱/۰ تا ۵/۰ گرم بر لیتر) و غلظت اولیه دیمتیل فتالات (۲ تا ۵۰ میلیگرم بر لیتر) مورد مطالعه قرار گرفت. سپس تأثیر هر یک از عوامل فنتون هتروژن در حذف دیمتیل فتالات تعیین شد.
یافتهها: نتایج حاصل نشان داد بیشترین کارایی فرآیند فنتون هتروژن در حذف دیمتیل فتالات در ۴pH= میباشد. همچنین در شرایط بهینه پارامترهای مؤثر بر واکنش شامل غلظت پراکسید هیدروژن ۱/۰ میلیمول بر لیتر، مقدار نانوذرات آهن صفر ۰۵/۰ گرم بر لیتر، غلظت اولیه ۲ میلیگرم بر لیتر آلاینده و زمان تماس ۶۰ دقیقه، میزان حذف دیمتیل فتالات برابر ۸/۹۲ درصد تعیین شد.
نتیجهگیری: براساس نتایج حاصل شده، فرآیند فنتون هتروژن با نانوذرات آهن صفر، کارایی مطلوبی در حذف دیمتیل فتالات از محیطهای آبی دارد و میتواند به عنوان یک روش مؤثر و کم هزینه در حذف ترکیبات مشابه مد نظر قرار گیرد.
علیرضا رحمانی، محمدتقی صمدی، رضا شکوهی، حسن ذوالقدر نسب،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: ثبات و پایداری ترکیبات مصنوعی نوظهوری همچون دیمتیلفتالات، موجب افزایش روزافزون غلظت آنها در محیط زیست و چرخه غذایی و ایجاد مخاطرات بهداشتی شده است. بنابراین دستیابی به روشهای مؤثر و کارآمد جهت حذف این آلاینده ها، از دغدغههای محققین میباشد. این پژوهش با هدف بررسی کارایی فرآیند فنتون هتروژن با نانوذرات آهن صفر در حذف دیمتیلفتالات از محیطهای آبی انجام شده است.
مواد و روشها: مطالعه تجربی حاضر در مقیاس آزمایشگاهی، در راکتور با جریان منقطع انجام شد. تأثیر تغییرات پارامترهای عملیاتی همچون زمان واکنش (۵ تا ۱۲۰ دقیقه)، pH (۲ تا۱۰)، غلظت پراکسید هیدروژن (۰۱/۰ تا ۱ میلیمول بر لیتر)، دز نانوذرات آهن صفر (۰۱/۰ تا ۵/۰ گرم بر لیتر) و غلظت اولیه دیمتیل فتالات (۲ تا ۵۰ میلیگرم بر لیتر) به صورت یک متغیر در هر لحظه (One at a time) بررسی شد. سپس تأثیر هریک از عوامل فنتون هتروژن در حذف دیمتیل فتالات تعیین شد.
یافتهها: نتایج حاصل نشان داد بیشترین کارایی فرآیند فنتون هتروژن در حذف دیمتیل فتالات در ۴pH= میباشد. همچنین در غلظت پراکسید هیدروژن ۱/۰ میلیمول بر لیتر، دز نانوذرات آهن صفر ۰۵/۰ گرم بر لیتر، غلظت اولیه ۲ میلیگرم بر لیتر آلاینده و زمان واکنش ۶۰ دقیقه، میزان حذف دیمتیل فتالات برابر ۸/۹۲ درصد تعیین شد.
نتیجه گیری: براساس نتایج حاصل فرآیند فنتون هتروژن با نانوذرات آهن صفر کارایی مطلوبی در حذف دیمتیل فتالات از محیطهای آبی داشته و میتواند به عنوان یک روش مؤثر و کاربردی در حذف ترکیبات مشابه از فاضلابهای صتعتی مد نظر باشد.
کوروش رحمانی، آیت رحمانی، حسن رحمانی، محمد رضا زارع،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: حضور باقیمانده آنتی بیوتیک ها در محیط زیست امروزه به عنوان یکی از نگرانی های جهانی مطرح شده است و لزوم کنترل تخلیه آنها نیز بعنوان امری اجتناب ناپذیر مطرح شده است. این تحقیق، با هدف بررسی کارایی فرآیند تلفیقی شبه فنتون (UV/H۲O۲/nZVI) جهت تجزیه آنتی بیوتیک تتراسایکلین از محیط های آبی صورت گرفت.
مواد و روشها: این تحقیق یک مطالعه تجربی بود که در مقیاس آزمایشگاهی و در دمای محیط انجام گرفت. برای این منظور، فاضلاب سنتتیک در ۴ غلظت ۴۵-۳۰-۱۵ و ۶۰ میلی گرم در لیتر از محلول ۵۰۰ میلی گرم در لیتر محلول مادر تهیه گردید و در ادامه، تاثیر تغییرات غلظت پراکسید هیدروژن، نانو ذرات آهن صفر، آنتی بیوتیک تتراسایکلین، pH، شدت پرتو فرابنفش و زمان تماس ارزیابی و شرایط بهینه برای هر یک از پارامترها با روش یک عامل در زمان تعیین گردید. در پایان نیز غلظت خروجی آنتی بیوتیک تتراسایکلین توسط دستگاه UV-HPLCو تغییرات COD آنالیز گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که راندمان حذف آنتی بیوتیک تتراسایکلین در شرایط بهینه و در غلظت های ۴۵-۳۰-۱۵ و ۶۰ میلی گرم در لیتر به ترتیب ۸۵-۹۴-۱۰۰ و ۷۸ درصد و میزان حذف COD، ۴/۳۵-۵۸/۵۵-۳/۶۰ و ۸۵/۳۳ درصد است.
نتیجه گیری: یافته های تحقیق نشان دهنده کارایی مـوثر فرآیند شبه فنتون در حضور نانو ذرات آهن صفر و پرتو فرابنفش در حـذف فاضـلاب حـاوی آنتی بیوتیک تتراسایکلین می باشد. همچنین کارایی این روش در حذف سایر آنتی بیوتیک های مقاوم به تصفیه بیولوژیکی نیز می تواند مورد بررسی قرار گیرد.
محمد رضا سمرقندی، قربان عسگری، علیرضا رحمانی، زهرا دارائی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: زایلن یکی از انواع ترکیبات آلی فرار است که باعث اختلال در سیستم عصبی مرکزی و مشکوک به سرطانزایی می باشد. نگرانی در مورد مواجهه شغلی با ترکیبات آلی فرار افزایش یافته است. بنابراین قبل از تخلیه به محیط زیست، بایستی از جریان هوای آلوده تصفیه شوند.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع تجربی و در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده است. راکتور مورد استفاده دارای پمپ هوا، فیلتر ترکیبی زغال فعال وسیلیکاژل، پمپ تزریق سرنگی، دستگاه مولد ازن، مخزن شیشه ای بود. آنالیز نمونه ها با روش ۱۵۰۱ Niosh Manual Analytic Method با استفاده از دستگاه گازکروماتوگراف مجهز به آشکارساز یونش شعله ای انجام شد و عملکرد فرآیندازن زنی کاتالیزوری، ازن زنی ساده، پامیس اصلاح شده در حذف غلظت های مختلف زایلن از جریان هوای آلوده در شرایط یکسان با هم مقایسه شد.
نتایج: نتایج نشان دادکه در ازن زنی کاتالیزوری ، زمان اشباع بستر با افزایش غلظت از ppm۵۰ به ppm ۲۰۰ ، از ۱۲ ساعت به ۸ ساعت کاهش می یابد. در حالیکه زمان اشباع بستر برای سیستم جذب برروی پامیس اصلاح شده بین ۹ تا ۵ ساعت بوده است. هم چنین کارایی بستر جاذب پامیس اصلاح شده و ازن زنی کاتالیزوری با افزایش غلظت زایلن در ورودی راکتور کاهش می یابد.
نتیجهگیری: باتوجه به عملکرد فرآیند ازن زنی کاتالیزوری وافزایش راندمان حذف زایلن در مقایسه با فرآیند ازن زنی ساده و سیستم جاذب پامیس اصلاح شده این فرآیند به عنوان روشی نویدبخش و جایگزین سیستم های رایج حذف ترکیبات آلی فرار پیشنهاد می گردد.
علیرضا رحمانی، جمال مهر علی پور، صبا مجیدی،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: فورفورال یک ترکیب آلی آروماتیک حلقوی بوده که از طریق صنایعی هم چون پتروشیمی، خمیر سازی، داروسازی، غذایی و غیره تولید و به محیطزیست واردشده است. ازجمله روشهای مؤثر در حذف این آلاینده روشهای اکسیداسیون پیشرفته مانند ازن زنی همراه با کاتالیزور میباشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی کار آیی فرایند ازن زنی توأم با کاربرد پر سولفات در حذف فورفورال از محیطهای آبی بوده است.
مواد و روشها: این مطالعه تجربی، در رآکتور نیمهپیوسته به حجم یک لیتر انجام پذیرفت و تأثیر متغیرهای غلظت فورفورال (۳۰- ۵ میلیگرم در لیتر)، دوز پر سولفات (۱۵-۴میلی مولار)، pH (۱۱-۳)، زمان واکنش (۳۵-۰ دقیقه) در دوز ازن ۱گرم در دقیقه موردبررسی قرار گرفت. همچنین بهمنظور اطمینان از کارایی فرآیند از شرایط بهینه غلظت COD مورد اندازهگیری قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از تحقیق نشان میدهد که در ۳pH= ، دوز پر سولفات برابر ۱۲ میلی مولار، دوز ازن برابر ۱ گرم در دقیقه و غلظت اولیه فورفورال برابر ۵ میلیگرم در لیتر، کار آیی حذف فورفورال و COD به ترتیب ۳۴/۹۳درصد و ۷۰درصد بوده است.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد، فرآیند ازن/ پر سولفات، میتواند یک فرآیند مناسب در راستای حذف ترکیبات آلی آروماتیک و حلقوی ازجمله آلاینده موردنظر میباشد.
اصغر حمزه زاده، مهدی فضل زاده، کوروش رحمانی،
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: محصولات دارویی بهویژه آنتیبیوتیکها ازجمله آلایندههای نوپدیدی میباشند که به دلیل خاصیت تجمعی، اثرات سوء مختلف و ایجاد مقاومتهای دارویی، نگرانیهای عمدهای را در کنترل محیطزیست ایجاد نمودهاند. ازاینرو هدف این پژوهش، بررسی راندمان حذف مترونیدازول (MNZ) از محلول آبی با استفاده از فرایند نانو/ پرسولفات (nZVI / PS)، تعیین گردید
مواد و روشها: این مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی و در سیستم بسته انجام گرفت. در این مطالعه تأثیر فاکتورهایی مثل pH محلول (۱۱-۳)، زمان واکنش (۵-۱۵۰ دقیقه)، دوز نانوذره (۰۲۵/۰-۲ گرم در لیتر)، غلظت پرسولفات (۱/۰- ۳۳/۳ میلی مول) و غلظت اولیه مترونیدازول (۱-۱۲۰ میلیگرم در لیتر) بر روی راندمان حذف موردمطالعه قرار گرفتند. سنجش میزان مترونیدازول با استفاده از دستگاه HPLC صورت گرفت.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که در pH بهینه ۳ بیشترین راندمان حذف مترونیدازول به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد که در زمان تماس ۳۰ دقیقه و غلظت اولیه آنتیبیوتیک مترونیدازول ۲۵ میلیگرم در لیتر راندمان حذف برابر ۳/۹۰درصد میباشد. دوز بهینه و اقتصادی کاتالیست برابر با ۰,۵ گرم در لیتر و پرسولفات نیز برابر با ۸۵/۱ میلی مول به دست آمد.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه کارایی قابلقبول فرآیند نانو/پرسولفات در تجزیه آنتیبیوتیک مترونیدازول را نشان دادند و افزایش راندمان ۴/۶۲ درصدی تائید کننده تأثیر خوب نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی بر فعالسازی پرسولفات میباشد.
محمدرضا سمرقندی، عبداله درگاهی، علیرضا رحمانی، قربان عسگری، قباد احمدی دوست،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: آنتیبیوتیکها جهت درمان بیماری یا بعنوان محرک رشد، مصرف میشوند. حضور ترکیبات دارویی به شکل اصلی یا متابولیزه شده در محیطهای آبی، به دلیل ایجاد مقاومت باکتریایی باعث افزایش نگرانی شده است. روش های مختلفی جهت حذف آنتی بیوتیک ها مورد بررسی قرار گرفته است. در این میان فرایند های اکسیداسیون پیشرفته به دلیل سهولت کاربرد، اقتصادی بودن و کارایی بالا امروزه توجه زیادی را به خود معطوف داشته اند. لذا هدف از این مطالعه، بررسی نقش دی اکسید سریم بر کارایی فرایند توام UV/AC+ZnOبه عنوان یک فرایند اکسیداسیون پیشرفته در حذف سفازولین از محلول های آبی میباشد.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع تجربی بوده که در یک محفظه واکنش منقطع، به حجم مفید یک لیتر انجام گرفت. در این فرایند تأثیر پارامترهای pH اولیه محیط (۳-۹)، غلظت اولیه سفازولین (۲۰-۲۰۰ میلی گرم در لیتر)، غلظت فتوکاتالیزر اصلاح شده (۲۰-۱۰۰ میلی گرم در لیتر)، زمان واکنش (۱۰-۶۰ دقیقه) و دوز CeO۲ (۲۰۰-۲۰ میلی گرم در لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. پایلوت مورد استفاده از یک لامپ کم فشار جیوهای با توان پرتو تابی ۵۵ وات درون محفظه استیل بهرهمند بود.
یافته ها: نتایج آزمایشات نشان داد که بیشترین کارایی حذف آنتی بیوتیک سفازولین در فرایند UV/AC+ZnO، در شرایط بهینه ۳= pH، زمان تماس ۶۰ دقیقه، غلظت اولیهی محلول سفازولین برابر با ۱۰۰ میلی گرم بر لیتر و غلظت فتوکاتالیزرو اصلاح شده ۱/۰گرم بر لیتر، برابر با ۹۶% می باشد. که با تغییر هر یک از پارامترهای دخیل از حدود بهینه، کارایی فرایند تغییر پیدا نمود. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش غلظت CeO۲ راندمان حذف آنتی بیوتیک مورد بررسی کاهش پیدا کرد بطوریکه با افزایش غلظت CeO۲ از ۲۰ به ۲۰۰ میلی گرم بر لیتر راندمان حذف انتی بیوتیک سفازولین از ۹۱ به ۷۶ درصد کاهش پیدا کرد.
نتیجهگیری: این فرایند دارای کارایی مناسبی در حذف سفازولین میباشد و میتوان از این فرایند برای کاهش بار آلودگی فاضلاب بیمارستانی و صنایع تولید کننده قبل از ورود به واحدهای تصفیه متداول یا همچنین قبل از تخلیه نهایی پسابهای حاوی سفازولین استفاده نمود. این فرایند بدلیل عدم تولید مواد دفعی مانند لجن، فرایندی قابل توجه در راستای تصفیه آلایندههای آلی مقاوم و فرایند دوستدار محیط زیست میباشد.
حسین وحیدی، سلمان رحمانی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه غلظتهای بالایی از آنتیبیوتیکها در محیطهای آبی شناسایی شده که سبب کاهش کیفیت آنها شده است. این ترکیبات معمولا سمیت بالا و قابلیت تجزیه پذیری بیولوژیکی پایینی دارند و گزارشهایی مبنی بر مشخصات موتاژن و یا کارسینوژن بودن آنها اعلام شده است. بیشتر به دلیل ساختار پیچیده این ترکیبات، ثابت شده است که تصفیه متداول جهت حذف موثر این مواد نا کافی بوده است. لذا نیاز است تا روش موثری جهت حذف این ترکیبات پیشنهاد گردد. هدف از این مطالعه کاربرد نانو ذرات اکسید آهن صفر در حضور پراکسید هیدروژن و فرایند سونولیز جهت حذف آنتیبیوتیک آموکسی سیلین از محیطهای آبی است.
مواد و روشها: این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و بر روی فاضلاب سنتتیک حاوی غلظتهای مشخصی از آنتیبیوتیک آموکسی سیلین صورت گرفت که اثر پارامترهایی از قبیل، فرکانس (۳۵ و۱۳۰ کیلوهرتز)، زمان تماس( بین ۳۰ تا ۱۵۰ دقیقه) ، غلظت پراکسید هیدروژن (۵/۰%، ۱% و ۳ %) ، غلظت نانو ذرات آهن صفر (g/L ۰۶/۰، ۱/۰، ۲/۰) ، (۳-۷-۱۰) pH= و غلظت آنتیبیوتیک آموکسی سیلین (mg/L ۴۵-۱۰۰) مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: شرایط بهینه فرایند تلفیقی US/H۲O۲/nZVI در pH برابر ۳ ، غلظت پراکسید هیدروژن برابر ۳%، فرکانس امواج التراسونیک برابر ۱۳۰ کیلو هرتز، غلظت نانو ذرات آهن صفر برابر ۲/۰ گرم در لیتر و غلظت آلاینده ۴۵ میلی گرم در لیتر بدست آمد. فرآیند تلفیقی نانو ذرات آهن صفر و پراکسید هیدروژن در حضور امواج التراسونیک، ۳/۹۷% درصد حذف را در ۱۵۰ دقیقه در شرایط بهینه US/H۲O۲/nZVI نشان داد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که از روش تلفیقی کاربرد نانو ذرات آهن صفر در حضور پراکسید هیدروژن در حضور امواج سونولیز میتوان جهت حذف آلاینده های محیطی نظیر آنتی بیوتیک آموکسی سیلین با درصد حذف قابل قبول استفاده کرد.
بهاره مدبر، مرتضی عالیقدری، کوروش رحمانی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: آبهای زیرزمینی در معرض آلودگیهای زیست محیطی قرار دارند. یکی از منابع آلودگی، شیرابه تولیدی از پسماندها در ایستگاه انتقال یا محل دفن پسماند شهری میباشد. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت آبهای زیرزمینی اطراف ایستگاه انتقال پسماند شهری اردبیل درسال ۱۳۹۶ انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، ۶ حلقه چاه (یک حلقه چاه شاهد در بالادست و ۵ حلقه چاه در پایین دست) اطراف ایستگاه انتقال پسماندشهری اردبیل باتوجه به ضوابط موجود انتخاب و پارامترهای کیفی(کدورت، pH، EC، TDS، BOD۵، COD، نیترات، فلزات سنگین، کلیفرم و کلیفرم مدفوعی و...)، مطابق با روشهای استاندارد، آنالیز شد. همچنین دانهبندی خاک منطقه نمونهبرداری آنالیزگردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار Excel انجام و با استانداردها، رهنمودها و ضوابط موجود مقایسه گردید.
یافتهها: درتمام نمونهها، به جز سرب که در محدوده غلظت mg/l ۱-۰۷/۰، تعداد کلیفرم که در محدوده MPN/۱۰۰ml ۲۸- ۰ و تعداد کلیفرم مدفوعی که در محدوده MPN/۱۰۰ml ۴-۰ قرارداشت، غلظت سایر پارامترها پایینتر از حد مجاز توصیه شده توسط ضوابط و استانداردهای موجود بود. همچنین مقادیر سولفات در چاه شماره ۴ ( mg/l۶/۵۳۹) و سختی کل در چاه شماره ۳ (mg/l۵۳۰)، از حد مجاز استانداردهای توصیه شده جهت مصارف شرب و کشاورزی بالاتر بود.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان داد که ایستگاه انتقال پسماند شهری اردبیل تاثیر چندانی برکیفیت آبهای زیرزمینی اطراف آن ایجاد نکرده است.
سعید لک، مرتضی عالیقدری، کوروش رحمانی، محمد حسن سربازان،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: فرآیند تغییر و تبدیل از مهمترین عناصر موظف مدیریت پسماندهای شهری است. مطالعه حاضر با هدف
ارزیابی اثرات زیست محیطی سناریوهای پیشنهادی تغییر و تبدیل پسماند شهری تبریز در سال ۱۳۹۶ انجام یافته است.
روش کار: در این مطالعه توصیفی، جهت جمع آوری اطلاعات از بازدیدهای میدانی، جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای،
تعریف ۴ سناریو (تولید انرژی و ،ASTM آنالیز فیزیکی با ۴ مرحله نمونه برداری در ۴ فصل مطابق با روش استاندارد
کود، تولید انرژی، تولید کود، ادامه وضع موجود) و ارزیابی اثرات زیست محیطی سناریوهای پیشنهادی با ماتریس
لئوپولد ایرانی انجام شد.
یافته ها: روزانه به طور میانگین ۱۴۳۸ تن زباله از سطح شهر تبریز جمع آوری می گردد و میانگین سرانه تولید پسماند
۰ کیلوگرم به ازای هر نفر در روز تعیین گردید . میانگین انرژی حرارتی تولیدی از کل پسماند / برای این شهر ۸۰۴
۷۹۶۵ می باشد. نتایج ارزیابی با استفاده از ماتریس لئوپولد نشان داد که سناریو ۱ (تولید Kj/Kg شهری تبریز برابر
کود و انرژی) با امتیاز ۱۷۱ - به عنوان سناریو برتر و سناریو ۴ (ادامه وضع موجود) با امتیاز ۲۱۲ - به عنوان بدترین
گزینه انتخاب شد.
نتیجه گیری: در وضعیت موجود با برنامه ریزی و با اتخاذ تمهیدات مناسب جهت کاهش اثرات منفی زیست محیطی،
فرآیند تولید کود و انرژی، می تواند برای مدیریت پسماند شهری تبریز مناسب باشد.
آذر اشرفی فرد، مرتضی عالیقدری، کوروش رحمانی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: آلودگی های محیط زیست ناشی از پسماندها به عنوان یکی از مشکلات اساسی مدیریت پسماند شهری
است. از آن جایی که ارزیابی فرآیند بازیافت و بازیابی یکی از مهم ترین مراحل مدیریت پسماند شهری است، لذا این
و ماتریس SWOT مطالعه با هدف تعیین استراتژی های بهینه فرآیند بازیافت و بازیابی پسماند شهری اردبیل با آنالیز
در سال ۱۳۹۶ انجام گرفت. QSPM
مواد و روش ها: در این مطالعه ی توصیفی – تحلیلی، اطلاعات اولیه از طریق مطالعات کتابخانه ای و بررسی متون،
مشاهدات، بازدیدهای میدانی، مصاحبه های تخصصی و تکمیل پرسشنامه از ۸۰ نفر افراد متخصص در این زمینه به
ارزیابی گردید. QSPM و ماتریس SWOT دست آمد و در نهایت با روش آنالیز
موقعیت کنونی فرآیند در ،IE یافته ها: نمره نهایی عوامل داخلی ۲,۰۳ و عوامل خارجی ۳.۰۵ بدست آمد.مطابق ماتریس
در بین استراتژی ها بر مبنای نمره ی جذابیت، گزینه حمایت از قابلیت های ،QSPM قرار گرفت. در ماتریس WO منطقه
بازیافت و بازیابی پسماند جهت احداث کارخانه های مرتبط و ایجاد بازار کار برای جوانان بیکار متناسب با شرایط
منطقه با امتیاز ۱۱,۵۷ به عنوان اولویت نخست معرفی گردید.
در منطقه IE نتیجه گیری: با توجه به وضعیت کنونی فرآیند بازیافت و بازیابی پسماند شهری اردبیل که مطابق ماتریس
تغییر جهت قرار دارد بایستی سعی گردد از مزیت هایی که در فرصت ها نهفته است در جهت جبران نقاط ضعف فرآیند
استفاده گردد.
ندا محمدی، مرتضی عالیقدری، کوروش رحمانی ،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: انتقال عفونت از وسایل و محیط به بیماران به شکل وسیعی از طریق تماس صورت میگیرد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت بهداشتی سطوح تجهیزات پزشکی و سطوح محیطی شبه خانگی در بخشهای بستری یکی از بیمارستانهای اردبیل به روش مشاهدهای و میکروبی در سال ۱۳۹۶ انجام گرفت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی مقطعی سطوح محیطی۱۷ بخش بستری بیمارستان مورد مطالعه طی یک ماه و در دو مرحله مورد ارزیابی مشاهدهای (از طریق تکمیل چک لیست) و میکروبی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادههای بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و از طریق مقایسه با استانداردها و ضوابط انگلستان انجام گرفت.
یافتهها: این مطالعه نشان داد میزان آلودگی بخشها و سطوح مختلف بیمارستان مورد مطالعه از نظر میکروبی ۷۵/۷۵ درصد و از نظر مشاهدهای ۱۵/۲۹ درصد میباشد. طبق تحلیلهای آماری در روش میکروبی در میان سطوح تجهیزات پزشکی ونتیلاتور آلوده ترین محل و در میان سطوح محیطی شبه خانگی کمد بیمار آلوده ترین محل گزارش گردید. در پایش مشاهدهای نیز در میان سطوح تجهیزات پزشکی کلیشه پرونده آلوده ترین و از بین سطوح محیطی شبه خانگی نیز یخچال آلوده ترین محل تعیین شد. آلوده ترین بخش از نظر پایش میکروبی کاردیوتراکس و از نظر پایش مشاهدهای داخلی مردان تعیین شد.
نتیجه گیری: لذا پیشنهاد میگردد که با برنامه ریزی مدون و بکارگیری روشهای مناسب و پیشگیرانه، اجرای برنامههای ضدعفونی، تدوین راهنمای نظافت و گندزدایی، آموزش و پایش مداوم آن با روشهای استاندارد میزان آلودگی به حداقل برسد.
محمدرضا سمرقندی، علیرضا رحمانی، قربان عسگری، جمال مهرعلیپور، محمد جمیل مرادی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: رنگزاها بهدلیل داشتن حلقههای آروماتیک، بسیار مقاوم هستند. رادیکال سولفات دارای توانایی بالایی در انجام اکسیداسیون پیشرفته است. طراحی آزمایش با روش CCD باعث انجام دقیق و کم هزینه فرایند میشود. هدف از این مطالعه، مدلسازی شرایط بهینه فرایند UV-EPS در تخریب رنگزای اسید آبی ۲۵ با طراحی ترکیبی مرکزی از محیطهای آبی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، از یک محفظه واکنش فوتوالکتروشیمیایی با دو الکترود آهن، بعنوان آند و دو الکترود تیتانیوم بعنوان کاتد و لامپ جیوهای کم فشار جهت پرتوتابی در طول موج ۲۵۴ نانومتر استفاده شد. متغیرهای pH(۲-۴)، جریان DC (۷۵/۵-۰/۱ آمپر)، غلظت پرسولفات (۷۵/۰-۵/۱میلیگرمدرلیتر) و زمان واکنش(۴۰-۲۰ دقیقه) در غلظت اولیه(۵۰-۱۰۰ میلیگرمدرلیتر)، بعنوان پارامترهای اصلی طراحی لحاظ شدند. همچنین میزان حذف COD و سینتیک فرایند، اثر همافزایی مکانیسمها و تاثیر حضور ربایندههای رادیکال در شرایط بهینه تعیین شد. غلظت رنگزا و COD توسط اسپکتروفوتومتر(DR۵۰۰۰) قرایت شد.
یافتهها: نتایج حاصل، مشخص نمود که کارایی فرایند تحت تاثیر متغیرهای مورد مطالعه است. مدلسازی، بازده۹۱ درصدی در ۰۱/۳pH=، جریان DC برابر ۰۸/۱ آمپر، غلظت پرسولفات برابر ۳۰/۱ میلیگرمدرلیتر و زمان واکنش ۳۴ دقیقه، بعنوان بهترین شرایط آزمایش مشخص نمود. میزان حذف COD در این شرایط ۶۹ درصد بدست آمد. ضریب همبستگی در این مدل ۸۴/۰ تعیین شد که نشان دهنده مناسب بودن مدل درجه دوم در طراحی فرایند است. سینتیک فرایند از سینتیک درجه یک پیروی میکند. حضور ربایندههای رادیکال باعث کاهش کارایی شد.
نتیجهگیری: بهینهسازی با CCD باعث کاهش تعداد آزمایشات و افزایش دقت میشود. فرایند مذکور دارای کارایی مناسبی در حذف رنگزا و COD میباشد و میتوان از این فرایند برای کاهش بار آلودگی فاضلابهای حاوی رنگزا مانند فاضلاب نساجی، قبل از ورود به محیط استفاده نمود.
کوروش رحمانی، زینب داداشخواه، مرتضی عالیقدری، احمد مختاری، هادی نظری،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه وهدف: امروزه رشد جمعیت و افزایش فعالیتهای انسانی در جوامع شهری سبب تولید حجم زیاد پسماند شده است. حجم پسماند سبب بروز مشکلاتی در سلامتی انسانها و آلودگیهای زیستمحیطی میباشد. اخیراً جهت بهبود شرایط، ابزاری به نام ارزیابی چرخه حیات ابداعشده است. هدف از این مطالعه، مقایسه اثرات زیست محیطی چهار سناریو دفع پسماند شهری شهرستان رشت میباشد.
موادوروشها: در این تحقیق کمیت زباله و دادههای موردنیاز برای سیاههنویسی تعیین و سپس مراحل چهار گانه ارزیابی چرخه زندگی در ارتباط با هر یک از سناریوهای تعریفشده انجام شد. درنهایت نتایج حاصله از مدل IWM۱ مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل نشان داد که با دفع بخشی از پسماند در کارخانه کود آلی با روش کمپوست و دفن بخشی از آن در لندفیل بهداشتی و استحصال انرژی و افزایش نرخ بازیافت، میتوان شاهد کاهش چشمگیری در میزان انتشار آلایندههای زیستمحیطی شد. بهطوریکه شاخص اکولوژیکی برترین سناریو ۰۶+E۱۰/۲- ، و برای مخرب ترین سناریو ۰۷+E۳۹/۲+ به دست آمد.
نتیجهگیری: با توجه به ارزیابی زیستمحیطی و مقایسه نتایج بهدستآمده از سیاهه نویسی چرخه حیات سناریو اول (جمعآوری؛کمپوست؛ بازیافت؛ لندفیل بهداشتی) با شاخص اکولوژیکی نقش مهمی در کاهش بار آلاینده و مصرف انرژی دارد و به عنوان برترین گزینه مدیریت انتخاب و در اختیار صاحبنظران و تصمیمگیران قرار گرفت.