زمینه و هدف: بنا به گزارش سازمان خواروبار جهانی، بین ۳۳ تا ۶۰ درصد افزایش تولیدات کشاورزی در جهان مرهون مصرف کودهای شیمیایی بوده است. اثرات منفی کودهای شیمیایی بر محیط زیست و سلامت موجودات زنده به ویژه انسان، کشور را با چالشهایی نظیر افزایش آمار سرطان مواجه کرده است. بنابراین جایگزینی کودهای شیمیایی با کمپوست ضروری میباشد. کمپوست باعث افزایش بازدهی محصول و کنترل فرسایش خاک میگردد.
مواد و روشها: بهمنظور دستیابی به اهداف تحقیق، مطالعات کتابخانهای انجام شد و جهت بررسی وضعیت کودهای شیمیایی و کمپوست در ایران و کشورهای پیشرفته جهان، مطالبی از طریق پایگاههای معتبر داخلی و خارجی جمعآوری گردید.
یافتهها: پیشبینی میشود مصرف کودهای شیمیایی در اروپا تا سال ۲۰۳۰ تا ۱۶ میلیون تن کاهش یابد. درحالیکه طبق پیشبینیها در ایران تا سال ۲۰۲۰ به ۶۷۰۰ هزار تن افزایش مییابد. کل عرضه کمپوست در کشور در سال ۸۸، ۱۶۴ هزار تن و تا سال ۹۵ به ۵۹۰ هزار تن و کل تقاضا در کشور در سال ۸۸، ۴۷۲ هزار تن و تا سال ۹۵،۶۶۱ هزار تن خواهد بود. این امر نشان میدهد که ۷۱ هزار تن کمبود در عرضه کمپوست تا سال ۹۵ وجود دارد.
نتیجهگیری: استفاده بیشتر کمپوست در کشور منوط به مدیریت چند وجهی این موضوع دارد که باید وزارت خانهها، شهرداریها و سازمان بازیافت با هم همکاری لازم را داشته باشند. با دادن آگاهیهای لازم در رابطه با اثرات سوء مصرف بی رویه کودهای شیمیایی و همچنین ترویج مصرف کود کمپوست علاوه بر کاهش مصرف کود شیمیایی، موجب تقاضای بیشتر برای مصرف کود کمپوست خواهد شد.