زهرا تولابی* ، سجاد مظلومی ، عطاالله نظری لنگرودی ، الهه محمودی
. گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهرانالبرز، تهران کرج، ایران, گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران

زمینه و هدف: از حساسترین بخشهای بیمارستان‌ها اتاق‌های عمل می‌باشند که رعایت بهداشت آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. اسپورهای قارچی موجود در هوای بیمارستان می‌تواند عامل بسیاری از عفونتهای بیمارستانی باشند. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع آلودگی قارچی در هوای اتاق عمل بیمارستان‌های منتخب استان البرز بود. روش بررسی: در این تحقیق اتاق‌های عمل مختلف دو بیمارستان، با توجه به نوع فعالیت و بیماران بستری شده، انتخاب شدند. زمان نمونه برداری ساعت 6 صبح، قبل از اولین عمل (زمانی که اتاق عمل توسط لامپ UV گندزدایی شده بود) و ساعت 12 شب بعد، از آخرین عمل (زمانی که مقدار آلودگی زیاد بود) انجام گرفت. نمونه‌ها بر روی محیط سابارو دکستروز آگار و به روش پلیت باز کشت داده شدند. یافته‌ها: بیشترین درصد قارچ‌های مشاهده شده در هوای اتاق‌های عمل بیمارستان‌ها، به ترتیب به جنسهای کلادوسپوریوم، پنیسیلیوم، موکور و آسپرژیلوس فلاووس به ترتیب با 8/36%، 47/18%، 2/13% و 5/10% اختصاص داشت. بیشترین و کمترین میزان آلودگی به ترتیب مربوط به اتاق عمل جراحی و اتاق عمل زیبایی بود. نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل شده، یک سیستم تهویه فشار مثبت می‌تواند یک گزینه پیشنهادی مناسب برای کنترل و پیشگیری عفونت‌های بیمارستانی ناشی از عوامل قارچی باشد.

واژه‌های کلیدی: عفونتهای بیمارستانی، اتاق‌های عمل، لامپ UV
دریافت: 1394/6/23 | پذیرش: 1394/6/23 | انتشار: 1394/6/23

Tulabi Z, Mazloomi S, Nazari Langroodi A, Mahmoudi E. Evaluation of the Effect of UV Radiation on the Fungal Species Before and After Surgery Operations in the Alborz Province Hospitals. jehe 2014; 2 (1) :39-45

تولابی زهرا، مظلومی سجاد، نظری لنگرودی عطاالله، محمودی الهه. بررسی استفاده از نور UV بر روی تعداد عوامل قارچی قبل و بعد از عمل جراحی در بیمارستان‌های استان البرز. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1393; 2 (1) :39-45