بررسی کارایی پامیس با پوشش آهن در حذف فلوراید از محلول‌های آبی
محمدرضا سمرقندی ، منیره طرلانی آذر* ، راضیه مهرانپور ، مهناز احمدیان
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

سابقه و هدف: کمبود فلوئور در منابع آب، مشکلات بهداشتی متعددی را در پی دارد. همچنین غلظت­های بالای آن نیز تهدید جدی­تری برای سلامت جامعه می­باشد. بنابراین بررسی فرآیندهای مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی به منظور کاهش غلظت­های بالای فلوئور از منابع آبی مورد توجه می­باشد. این پژوهش، با هدف کاهش غلظت یون فلوئور از محلول­های آبی توسط فرآیند جذب سطحی با پامیس با پوشش آهن انجام پذیرفت.

مواد و روش­ها: ابتدا تکه­های پامیس خرد و سایزبندی گردید. پس از چند مرحله آماده­­سازی، ذرات پامیس با محلول نیترات آهن (III) 5/0 نرمال پوشش داده شد. سپس تأثیر پارامترهای مؤثر بر کارایی حذف فلوراید شامل pH محلول (10-2)، زمان واکنش (min 120-5)، غلظت اولیه فلوراید (mg/L20-3) و دوز جاذب (g/L 15-1) در سیستم ناپیوسته بررسی گردید. در نهایت مدل­های ایزوترمی و سینتیک­های واکنش تعیین شد.

یافته ها: نتایج نشان داد کارایی حذف فلوراید با افزایش دوز جاذب و زمان واکنش افزایش و با افزایش غلظت اولیه فلوراید کاهش می­یابد. بهترین عملکرد حذف فلوراید (3/84 درصد) در غلظت فلوراید mg/L 3، دوز جاذب g/L 5/0، 6 pH= و زمان تماس 30 دقیقه مشاهده شد. داده­های تعادلی جذب از مدل لانگمویر(99/0R2=) تبعیت ­نمود و مطالعه سینتیک جذب نشان داد واکنش با رابطه شبه درجه دوم مطابقت بیشتری دارد.

نتیجه­گیری: با توجه به نتایج، پامیس با پوشش آهن به عنوان جاذب مؤثر، ارزان قیمت و در دسترس می­تواند در حذف یون فلوراید از محیط‌های آبی مورد توجه قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: فلوراید، پامیس با پوشش آهن، فرآیند جذب سطحی، ایزوترم جذب
دریافت: 1394/6/28 | پذیرش: 1394/6/28 | انتشار: 1394/6/28

Samarghandi M R, Tarlani azar M, Mehranpoor R, Ahmadian M. Survey the Efficiency of Iron- Coated pumice in Fluoride Removal from Aqueous Solutions. jehe 2015; 2 (2) :128-140

سمرقندی محمدرضا، طرلانی آذر منیره، مهرانپور راضیه، احمدیان مهناز. بررسی کارایی پامیس با پوشش آهن در حذف فلوراید از محلول‌های آبی. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1393; 2 (2) :128-140