بررسی و تعیین شاخص‌های جامع کیفیت هوا، تابش، صدا و سرب ایران با تکنیک دلفی
اسرافیل عسگری* ، رحیم عالی ، ایوب رستگار
عضو هیأت علمی گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، مجتمع آموزش عالی سلامت خوی، خوی، ایران

زمینه و هدف : با توجه به اهمیت روزافزون موضوع بهداشت محیط و گستردگی حیطه های آن، در دهه های اخیر تلاش های منسجم و برنامه‌ریزی شده ای جهت شناسایی شاخص های بهداشت محیطی و مقادیر آن و نحوه کنترل آن انجام شده است. اصولا برای ارزیابی و پایش بهتر کیفیت هوا نیز شاخص هایی در نظر گرفته شده است . بنابراین در این تحقیق به شاخص های جامع کیفیت هوا، تابش، صدا و فلزات سنگین ایران پرداخته می شود.

مواد و روش­ها : در این مطالعه شاخص هایی که تمام کشورهای دنیا در زمینه کیفیت هوا، تابش، صدا و فلزات سنگین (سرب و جیوه) دارند بررسی شد و با توجه به این شاخص ها، شاخص هایی که با کشور ما متناسب بودند انتخاب گردید. در مورد هر یک از این شاخص ها، نحوه تعیین شاخص‌ها و روش های محاسبه نیز مشخص شد.

یافته: در طی این مطالعه حدود 35 شاخص بدست آمد و با توجه به اهمیت شاخص در بهداشت محیط، قابل محاسبه بودن آن و وجود اطلاعات در مورد شاخص، شاخص­های کیفیت هوا، تابش، صدا و فلزات سنگین به ترتیب به تعداد 16، 1، 1 و 0 شاخص در اولویت دو ساله اول قرار گرفتند.

نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که از میان از میان 35 شاخص بررسی شده 13 شاخص در کشور ایران موجود بوده و 22 مورد از طریق تحقیق حاضر اضافه شده است.

واژه‌های کلیدی: شاخص، کیفیت هوا، تابش، صدا، سرب، جیوه، ایران
دریافت: 1395/3/17 | پذیرش: 1395/3/17 | انتشار: 1395/3/17

Asgari E, Aali R, Rastgar A. Determine the Integrated Indicators of Air Quality, Radiation, Sound and Lead of the Delphi Technique. jehe 2016; 3 (2) :102-113

عسگری اسرافیل، عالی رحیم، رستگار ایوب. بررسی و تعیین شاخص‌های جامع کیفیت هوا، تابش، صدا و سرب ایران با تکنیک دلفی. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1394; 3 (2) :102-113