مقایسه کارایی خاک رس اصلاح شده و خاک مارن آهکی جهت جذب فلوراید از محلول‌های آبی
محمد تقی صمدی ، منیره طرلانی آذر ، حلیمه الماسی ، سمانه شانه ساز ، رویا هراتی*
دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان

زمینه و هدف: فلوراید آب آشامیدنی یکی از عوامل مؤثر بر سلامتی می­باشد که در غلظت­های بالا یک ترکیب بسیار سمی و خطرناک برای سلامتی انسان است. فلوراید یکی از آنیون‌های موجود در آب و خاک بوده که مقدار آن در منابع مختلف متفاوت می‌باشد. بخش عمده­ای از فلوراید موردنیاز بدن از طریق آب آشامیدنی تأمین می­گردد.در این مطالعه کارایی خاک رس اصلاح‌شده و خاک مارن آهکی در جذب فلوراید از محلول­های آبی مورد بررسی قرار گرفته است.

روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع تجربی- کاربردی بوده که به‌منظور بررسی قابلیت خاک رس اصلاح‌شده و خاک مارن آهکی در جذب فلوراید صورت پذیرفته است. فرایند جذب سطحی با تأکید بر اثرات انواع پارامترهای مؤثر ازجمله Ph (4،7،10)، مقدار جاذب (g/l10،5،1)، غلظت اولیه فلوراید (mg/l 15، 10، 5) و زمان تماس (15تا min 120) استفاده گردید. همچنین برای تعیین ویژگی‌های ساختاری هر دو جاذب از دستگاه پراش اشعه X، (XRD) و طیف‌سنج مادون‌قرمز (FTIR) استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج مطالعه نشان داد که کارایی جذب فلوراید با غلظت mg/l 10، با استفاده از خاک رس اصلاح‌شده 2/95% و با استفاده از خاک مارن آهکی حدود 7/28% بعد از مدت­زمان حدود 60 دقیقه می‌باشد. علاوه بر این مشخص شد که سینتیک جذب از مدل سینتیک مرتبه دوم کاذب و داده‌های تعادلهر دو نوع جاذب از ایزوترم لانگموئر  تبعیت می‌کند. همچنین ظرفیت جذب خاک رس اصلاح‌شده و خاک مارن آهکی به ترتیب 43/4 و 32/1 میلی‌گرم بر لیتر می‌باشد.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج آزمایش‌ها، می‌توان اظهار نمود که روش جذب سطحی به کمک خاک رس اصلاح‌شده به‌عنوان یک روش مؤثر و اقتصادی جهت حذف فلوراید از منابع آبی باشد.

واژه‌های کلیدی: فلوراید. خاک رس، خاک مارن آهکی، محلول‌های آبی
دریافت: 1395/4/29 | پذیرش: 1395/4/29 | انتشار: 1395/4/29

Samadi M T, Tarlani Azar M, Almasi H, Shanesaz S, Harati R. Efficiency Comparison of Modified-Clay and Lime-Marlin the Adsorption of Fluoride from Aqueous Solution. jehe 2016; 3 (3) :169-181

صمدی محمد تقی، طرلانی آذر منیره، الماسی حلیمه، شانه ساز سمانه، هراتی رویا. مقایسه کارایی خاک رس اصلاح شده و خاک مارن آهکی جهت جذب فلوراید از محلول‌های آبی. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1395; 3 (3) :169-181