نرگس بهداروند ، الهام گودینی* ، حاتم گودینی ، قدرت‌اله شمس خرم‌آبادی
کارشناس ارشد میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، گروه میکروبیولوژی، دانشگاه الزهرا تهران، ایران
مقدمه: حذف آلاینده­های میکروبی آب با هدف دستیابی به استانداردهای کیفی آب دارای اهمیت میباشد. بنابراین گندزدایی آب آشامیدنی برای غیرفعال­سازی و یا حذف پاتوژن­ها در تأسیسات تصفیه آب انجام می‎شود. امروزه گندزدایی با استفاده از اشعه خورشیدی به دلیل سازگاری با محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی اثر برخی فاکتورهای محیطی نظیر میزان کدورت، مواد آلی، نوع ظرف و غلظت اولیه باکتریایی در حذف اشرشیاکلی از محلولهای آبی با استفاده از تابش اشعه خورشیدی می­باشد.
مواد و روش‎ها: در این مطالعه عملکرد حذف اشرشیاکلی با استفاده از ظروف مختلف پلاستیکی و شیشه­ای، مقادیر کدورت (NTU 20، 10، 0)، مواد آلی (mg/l 10، 5، 0) و غلظت اولیه باکتری اشرشیاکلی (100،200 و 300 باکتری در میلی­لیتر) به صورت تجربی مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه در ماههای تیر و مرداد و در ساعات 11 تا 15 که بیشترین شدت تابش نورخورشید وجود داشته و در روزهای کاملاً آفتابی انجام شده است.
یافته‎ها: نتایج این مطالعه نشان داد که هر دو ظرف­های پلاستیکی و شیشه­ای قادر به کاهش باکتری اشرشیاکلی از 300 عدد در هر میلی لیتر به صفر در زمان ماند 60 دقیقه می­باشند. با افزایش کدورت، غلظت مواد آلی و غلظت اولیه باکتریایی سرعت حذف باکتری در محلول کاهش می­بابد. به طور کلی روش گندزدایی با اشعه خورشیدی قادر به حذف 100% اشرشیاکلی از محلول­های آبی با غلظت اولیه باکتریایی 300 عدد در هر میلی لیتر، کدورت NTU 20 و غلظت مواد آلی 10 میلی گرم بر لیتر در طی 60 دقیقه زمان تماس می­باشد.
نتیجه گیری: استفاده از تکنولوژی تابش اشعه خورشیدی برای گندزدایی آب آشامیدنی در حد خانگی و برای جوامع دورافتاده مناسب است و حتی برای آب­هایی با میزان کدورت و غلظت مواد آلی بالا نیز می­تواند مورد استفاده قرارگیرد.

واژه‌های کلیدی: گندزدایی خورشیدی، باکتری‌های E. coli، محلول‌های آبی، تصفیه آب
دریافت: 1396/11/28 | پذیرش: 1396/11/28 | انتشار: 1396/11/28

Behdarvand N, Godini E, Godini H, Shams Khoramabadi G. Study of Effective Factors on E.coli Removal from Water Using Solar Radiation Disinfection . jehe 2017; 5 (1) :73-82

بهداروند نرگس، گودینی الهام، گودینی حاتم، شمس خرم‌آبادی قدرت‌اله. بررسی فاکتورهای مؤثر در حذف E. Coli از آب با استفاده از گندزدایی با تابش اشعه خورشیدی . مجله مهندسی بهداشت محیط. 1396; 5 (1) :73-82