حسین وحیدی* ، سلمان رحمانی
گروه مهندسی عمران، دانشکده عمران، دانشگاه صنعتی سیرجان، ایران
زمینه و هدف: امروزه غلظت‌های بالایی از آنتی‌بیوتیک‌ها در محیط‌های آبی  شناسایی شده که سبب کاهش کیفیت آنها شده است. این ترکیبات معمولا سمیت بالا و قابلیت تجزیه پذیری بیولوژیکی پایینی دارند و گزارش‌هایی مبنی بر مشخصات موتاژن  و یا کارسینوژن بودن آنها اعلام شده است. بیشتر به دلیل ساختار پیچیده این ترکیبات، ثابت شده است که تصفیه متداول جهت حذف موثر این مواد نا کافی بوده است. لذا نیاز است تا روش موثری جهت حذف این ترکیبات پیشنهاد گردد. هدف از این مطالعه  کاربرد  نانو ذرات اکسید آهن صفر در حضور  پراکسید هیدروژن و فرایند سونولیز جهت حذف آنتی‌بیوتیک آموکسی سیلین از محیط‌های آبی است.
مواد و روش‌ها: این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و بر روی فاضلاب سنتتیک حاوی غلظت‌های مشخصی از آنتی‌بیوتیک آموکسی سیلین صورت گرفت  که اثر پارامترهایی از قبیل، فرکانس (35 و130 کیلوهرتز)، زمان تماس( بین 30 تا 150 دقیقه) ، غلظت پراکسید هیدروژن (5/0%، 1%  و  3 %) ، غلظت نانو ذرات آهن صفر (g/L 06/0، 1/0، 2/0) ، (3-7-10) pH= و غلظت آنتی‌بیوتیک آموکسی سیلین (mg/L 45-100) مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: شرایط بهینه فرایند تلفیقی US/H2O2/nZVI در pH برابر 3 ، غلظت پراکسید هیدروژن برابر 3%، فرکانس  امواج التراسونیک برابر 130 کیلو هرتز،   غلظت نانو ذرات آهن صفر برابر 2/0 گرم در لیتر و غلظت آلاینده 45 میلی گرم در لیتر بدست آمد.  فرآیند تلفیقی نانو ذرات آهن صفر و پراکسید هیدروژن در حضور امواج التراسونیک، 3/97% درصد  حذف را در 150 دقیقه  در شرایط بهینه US/H2O2/nZVI نشان داد.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که از روش تلفیقی  کاربرد  نانو ذرات آهن صفر در حضور  پراکسید هیدروژن در حضور امواج سونولیز میتوان جهت حذف آلاینده های محیطی نظیر آنتی بیوتیک آموکسی سیلین با درصد حذف قابل قبول استفاده کرد.
واژه‌های کلیدی: آنتی‌بیوتیک آموکسی سیلین (AMX)، ترکیبات دارویی، فرآیند شبه فنتون، امواج التراسونیک (US)
دریافت: 1397/1/22 | پذیرش: 1397/1/22 | انتشار: 1397/1/22

Vahidi H, Rahmani S. Amoxicillin Removal from Aqueous Solutions Using US / H2O2 / NZVI process . jehe 2018; 5 (2) :184-196

وحیدی حسین، رحمانی سلمان. بررسی کارآیی نانو ذرات آهن صفر در حضور پراکسید هیدروژن و فرایند سونولیز در حذف آنتی‌بیوتیک آموکسی سیلین از محیط‌های آبی . مجله مهندسی بهداشت محیط. 1396; 5 (2) :184-196