کوروش رحمانی ، زینب داداش‌خواه* ، مرتضی عالیقدری ، احمد مختاری ، هادی نظری
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
زمینه وهدف: امروزه رشد جمعیت و افزایش فعالیت­های انسانی در جوامع شهری سبب تولید حجم زیاد پسماند شده است. حجم پسماند سبب بروز مشکلاتی در سلامتی انسان­ها و آلودگی­های زیست‌محیطی می­باشد. اخیراً جهت بهبود شرایط، ابزاری به نام ارزیابی چرخه حیات ابداع‌شده است. هدف از این مطالعه، مقایسه اثرات زیست ‌محیطی چهار سناریو دفع پسماند شهری شهرستان رشت می­باشد.
موادوروش­ها: در این تحقیق کمیت زباله و داده‌های موردنیاز برای سیاهه­نویسی تعیین و سپس مراحل چهار گانه ارزیابی چرخه زندگی در ارتباط با هر یک از سناریوهای تعریف‌شده انجام شد. درنهایت نتایج حاصله از مدل IWM1 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.
یافته­ها: نتایج حاصل نشان داد که با دفع بخشی از پسماند در کارخانه کود آلی با روش کمپوست و دفن بخشی از آن در لندفیل بهداشتی و استحصال انرژی و افزایش نرخ بازیافت، می‌توان شاهد کاهش چشمگیری در میزان انتشار آلاینده‌های زیست‌محیطی شد. به‌طوری‌که شاخص اکولوژیکی برترین سناریو 06+E10/2- ، و برای مخرب ترین سناریو 07+E39/2+ به دست آمد.
نتیجه­گیری: با توجه به ارزیابی زیست‌محیطی و مقایسه نتایج به‌دست‌آمده از سیاهه نویسی چرخه حیات سناریو اول (جمع‌آوری؛کمپوست؛ بازیافت؛ لندفیل بهداشتی) با شاخص اکولوژیکی نقش مهمی در کاهش بار آلاینده و مصرف انرژی دارد و به عنوان برترین گزینه مدیریت انتخاب و در اختیار صاحب‌نظران و تصمیم­گیران قرار گرفت.
واژه‌های کلیدی: پسماند شهری، ارزیابی چرخه حیات، مدل LCAIWM1، شهر رشت
دریافت: 1398/6/24 | پذیرش: 1398/6/24 | انتشار: 1398/6/24

Rahmani K, Dadashkhah Z, Alighadri M, Mokhtari A, Nazari H. Environmental Assessment of Life Cycle of Waste Management System Based on LCAIWM1 Modeling (Case Study: Rasht City). jehe 2019; 6 (4) :443-456

رحمانی کوروش، داداش‌خواه زینب، عالیقدری مرتضی، مختاری احمد، نظری هادی. ارزیابی زیست محیطی چرخه حیات سامانه مدیریت پسماند شهری بر پایه مدل‌سازی LCAIWM1 مطالعه موردی: شهر رشت. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1398; 6 (4) :443-456