رخساره عظیمی یانچشمه ، مظاهر معین الدینی* ، سادات فیض نیا ، رضا شهبازی
استادیار، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
زمینه و هدف: نهشت اتمسفری تاثیر قابل­ توجهی بر آلودگی محیط­زیستی و سلامت انسان به ­دلیل نقش آن در مکانیسم­ های انتقال آلاینده­ ها دارد. اهداف این مطالعه، بررسی غلظت­ ها، منابع و مخاطرات اکولوژیکی عناصر کمیاب در نهشت اتمسفری شهر کرج بود.
مواد و روش­ها: 18 نمونه نهشت اتمسفری از پشت بام ساختمان­های موجود در شش منطقه کرج برداشته شد و سپس غلظت عناصر کروم، مس، روی، نیکل و لیتیم و عناصر کبالت و سرب به­ ترتیب به روش طیف­سنجی نشری جفت شده القایی (ICP-OES) و طیف­سنجی جرمی جفت شده القایی (ICP-MS) آنالیز شدند. آنالیز­های همبستگی پیرسون، تجزیه واریانس یک طرفه و تحلیل عاملی برای شناسایی منابع احتمالی عناصر کمیاب استفاده شدند.
یافته ها: میانگین غلظت عناصر مطالعه شده به ­صورت سرب، روی، مس، کروم، نیکل، کبالت و لیتیم به ترتیب 73/184، 75/931، 61/94، 79/98، 90/83، 05/21 و 71/24 μg/g بودند. همچنین نتایج نشان داد ضرایب غنی ­شدگی (EF) عناصر سرب و روی بالا؛ عناصر مس، نیکل و کروم متوسط بودند، در­حالی­که کبالت غیر آلوده بود. بر اساس آنالیز­های آماری، عناصر کمیاب می­ توانند ناشی از منابع متعدد انسانی (منابع نقلیه­ ای، انتشارات صنعتی و احتراق سوخت­ های فسیلی)  و طبیعی باشند. عناصر روی و مس دارای بیش­ترین غلظت در ایستگاه ­های با ترافیک بالا به­ ویژه ایستگاه کارخانه ­قند در مرکز شهر بودند. بیشینه غلظت کروم، نیکل و کبالت در ایستگاه فردیس در مجاورت نیروگاه برق شهر کرج مشاهده شد. ایستگاه­ های صنعتی شامل کمال­ شهر، محمد­شهر و ماهدشت بیش‌ترین مقادیر سرب را نشان دادند. در نهایت، شاخص خطر (RI) نشان داد کلیه ایستگاه­ های مطالعه شده به استثنای کمال­ شهر که ریسک قابل ملاحظه ­ای داشت، دارای مخاطره بالقوه پایین هستند.
نتیجه گیری: شهر کرج تحت­ تاثیر منابع متعدد انسانی آلودگی محیط­زیستی است که مشکلاتی زیادی را برای سلامت انسان ایجاد می­کنند و آلاینده­ ها با افزایش تراکم جمعیتی افزایش یافته­ اند. بنابراین ما پایش مداوم عناصر کمیاب به­ ویژه سرب و روی را به­ منظور کنترل منابع انتشار آن­ها توصیه می­ نماییم.
واژه‌های کلیدی: عناصر کمیاب، مخاطره اکولوژیکی، کرج، نهشت اتمسفری
دریافت: 1399/4/9 | پذیرش: 1399/4/9 | انتشار: 1399/4/9

Azimi Yancheshmeh R, Moeinaddini M, Feyz Nia S, Shahbazi R. Assessment of the Environmental Pollution of Trace Elements in Atmospheric Deposition of Karaj City Using Enrichment Factor and Ecological Risk Index in 2018. jehe 2020; 7 (3) :356-375

عظیمی یانچشمه رخساره، معین الدینی مظاهر، فیض نیا سادات، شهبازی رضا. ارزیابی آلودگی محیط‌زیستی عناصر کمیاب در نهشت اتمسفری شهر کرج با استفاده از ضریب غنی شدگی و شاخص مخاطره اکولوژیکی در سال 1397. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1399; 7 (3) :356-375