هادی صادقی ، پری باقری اردبیلیان ، روح اله رستمی ، یوسف پورعشق ، مهدی فضل زاده دویل*
دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل

زمینه و هدف: این مطالعه در راستای ارزیابی کیفی آبگرمهای معدنی شهر توریستی سرعین در استان اردبیل، با تاکید بر باکتری S.aureus بعنوان یکی از ارگانیسم‌های دخیل در عفونت‌های پوستی و چشمی در نیمه اول سال 90 انجام گرفت.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تعداد 85 نمونه ترکیبی از چشمه‏های آبگرم معدنی شهرستان سرعین در طی ماههای اردیبهشت تا شهریور در زمان پیک حضور شناگر برداشته شد. میزان کلر آزاد باقیمانده، دما، pH، کدورت، H2S، ORP، DO و EC در محل نمونه‏برداری توسط دستگاه‏های پرتابل اندازه‏گیری شد. آزمایشات مربوط به کل و فیکال کلیفرمها، استافیلوکوکوس اورئوس، شمارش بشقابی هتروتروفیک و فیکال استرپتوکوکها، بر اساس کتاب روشهای استاندارد انجام گرفت.

یافتهها: دادهها نشان داد که بیشترین آلودگی به کل کلیفرم‏ها در مردادماه، (82/309=MPN/100). فیکال کلیفرمها در تیرماه (59/69=MPN/100)، کمترین آلودگی آبها مربوط به استرپتوکوک‏های مدفوعی در مرداد و شهریور،بیشینه باکتریهای هتروتروف در شهریورماه با cfu/mL 12/4774 و استافیلوکوک اورئوس با cfu/100mL 35/1149در مرداد ماه ثبت گردید.در این مطالعه نتایج مقایسه میانگینها، بین ماه‏های نمونه‏برداری و میزان آلودگی به باکتریS. aureus ارتباط آماری معنی‏داری را نشان نداد.

نتیجه گیری: داده‌ها نشان داد که 53/3%نمونه‏ها از نظر کل کلیفرمها، 41/9% نمونه‏ها از نظر فیکال کلیفرمها،71/84 % نمونه‌ها از نظر HPC، و18/81 درصد نمونه‌ها از نظر S. aureus آلودگی بیش از حد مجاز داشتند که این امر زنگ هشداری برای وقوع بیماریهای پوستی و عفونت‌های احتمالی برای شناگران به شمار می‏آید.

واژه‌های کلیدی: آبگرم معدنی، استخرهای شنا، شاخصهای کیفی، استافیلوکوکوس اورئوس
دریافت: 1394/3/27 | پذیرش: 1394/3/27 | انتشار: 1394/3/27

Sadeghi H, Bagheri Ardebilian P, Rostami R, Poureshgh Y, Fazlzadeh M. Biological and Physicochemical Quality of Thermal Spring Pools, with Emphasis on Staphylococcus Aureus: Sarein Tourist Town, Ardabil. jehe 2014; 1 (3) :203-215

صادقی هادی، باقری اردبیلیان پری، رستمی روح اله، پورعشق یوسف، فضل زاده دویل مهدی. کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب استخرهای آبگرم‌ معدنی، با تاکید بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس: شهر توریستی سرعین، اردبیل. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1393; 1 (3) :203-215