مسعود حاتمی منش ، فریبا هدایت زاده* ، ناهید محمودی
دانشجوی دکترای محیط‌زیست، گروه محیط‌زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط‌زیست، دانشگاه ملایر، همدان، ایران
زمینه و هدف: فلزات­­ سنگین به­ دلیل خطرات اکولوژیکی و سمیت آن­ها برای موجودات زنده به ‌عنوان یکی از آلاینده‌های خطرناک محسوب می­شوند. لذا مطالعه حاضر به ­منظور بررسی میزان آلودگی، سمیت و خطرات اکولوژیکی فلزات ­سنگین در رسوبات سطحی سواحل استان بوشهر با استفاده از روش سیستماتیک صورت گرفت.
مواد و روش­ها: جهت انجام این مطالعه مروری، میزان غلظت فلزات­ در رسوبات سواحل بوشهر با جستجوی مقالات منتشر شده طی 9 سال (2020-2012) از طریق پایگاه­های اطلاعاتی Springer، Google Scholar، ProQuest، Web of Science، SID و Magiran به­دست آمد. در نهایت، بررسی جامع آلودگی، سمیت و خطرات فلزات در رسوبات با استفاده از شاخص­های متعدد صورت گرفت.
یافته­ها: در نتیجه بررسی مطالعات استخراج شده از پایگاه­های داده، 24 مقاله انتخاب گردید. نتایج بررسی نشان داد که میانگین غلظت فلزات در رسوبات به ترتیب به صورت Zn>Ni>Cr>Cu>Pb>Cd می­باشد و میزان شاخص بار آلودگی فلزات در رسوبات سواحل مختلف از 15/0 تا 99/1 متغیر است. روند خطر اکولوژیکی برای فلزات نیز به صورت Cd>Pb>Ni>Cu>Cr>Zn مشاهده شد و میزان خطر محیط­زیستی بالقوه فلزات در محدوده 38/257- 76/3 به دست آمد. به­علاوه نتایج آنالیز واحد سمیت و ارزیابی خطر اصلاح شده فلزات نشان داد میزان سمیت و خطر از سمیت و آلودگی خیلی کم تا شدیداً آلوده متغیر است.
نتیجه­گیری: براساس یافته­ها از دیدگاه کنترل سمیت و خطرات اکولوژیکی، لازم است از انتقال فلزات به ویژه Cd، Pb و Ni ناشی از فعالیت­های انسانی غالب در محدوده سواحل بوشهر جلوگیری شود. هم­چنین با توجه به بیشترین میزان بار آلودگی و خطرات اکولوژیکی در بیدخون - عسلویه باید تعیین منابع آلودگی جهت کنترل و مدیریت مؤثر ورود آلاینده­ها در این منطقه صورت گیرد.
واژه‌های کلیدی: فلزات سنگین، رسوبات سطحی، خطرات اکولوژیکی، شاخص mHQ، سواحل بوشهر.
دریافت: 1399/10/7 | پذیرش: 1400/2/11 | انتشار: 1400/3/31

Hatami-manesh M, Hedayatzadeh F, Mahmoodi N. Contamination, Toxicity and Ecological Risk Assessment of Heavy Metals in Surface Sediments of Coastal Areas of Bushehr Province: A Systematic Review Study. jehe 2021; 8 (3) :271-291

حاتمی منش مسعود، هدایت زاده فریبا، محمودی ناهید. ارزیابی آلودگی، سمیت و خطرات اکولوژیکی فلزات سنگین در رسوبات سطحی مناطق ساحلی استان بوشهر: یک مطالعه مروری سیستماتیک. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1400; 8 (3) :271-291