[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: مقالات پذیرفته شده :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
نمایه ها::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در کراس رف

AWT IMAGE

..
:: دوره 10، شماره 4 - ( 6-1402 ) ::
جلد 10 شماره 4 صفحات 397-382 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تاثیر دوره ویژه آموزش بهداشت بر ارتقاء سطح بهداشت فردی و محیطی کارکنان مراکز تهیه و عرضه مواد غذایی شهر سمیرم
اکبر طغرایی ، علی فاتحی زاده* ، فرشته زمانی علویجه ، ابراهیم عبداله پور
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
چکیده:   (405 مشاهده)
زمینه و هدف: بهداشت و ایمنی مواد غذایی در سطح تولید و عرضه به‌عنوان یک اصل مهم برای جلوگیری از ابتلا به بیماری‌ها و نیز حفظ محیط ازنظر آلودگی در نظر گرفته می‌شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر دوره ویژه آموزش بهداشت بر ارتقاء سطح بهداشت فردی و محیطی کارکنان مراکز تهیه و عرضه مواد غذایی شهر سمیرم است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر، مطالعه‌ای مداخله‌ای که از آذرماه سال 1400 الی اردیبهشت سال 1401 و به‌صورت برگزاری دوره آموزشی در 8 جلسه 5/1 ساعتی، به روش سخنرانی، کارگاه آموزشی و نمایش عملی برای 100 نفر از شاغلان و متصدیان مراکز تولید و عرضه مواد غذایی شهرستان سمیرم انجام شد. داده‌های قبل و بعد از آموزش، با پرسشنامه جمع‌آوری شد که شامل چهار بخش بوده که شامل مشخصات دموگرافیک (جنسیت، سن، سطح تحصیلات، نوع شغل و میزان سابقه کار)، آگاهی (36 سوال)، نگرش (6 سوال) و عملکرد (4 سوال) جمع‌آوری شد. تحلیل داده‌ها و سنجش تاثیر مداخله آموزشی در نرم‌افزار SPSS22 با آزمون‌های t زوجی، آزمون های تی مستقل و رگرسیون خطی Bivariate انجام شد.
یافته ها: برنامه‌های آموزشی موجب ارتقاء نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد افراد شرکت‌کننده در مطالعه شد (05/0 > P value). نتایج نشان داد که میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد افراد شرکت‌کننده در مطالعه قبل از شرکت در کلاس‌های آموزشی به ترتیب برابر با 78/3 ± 44/14، 59/2 ± 26/17 و 25/3 ± 2/9 بود که بعد از مداخله آموزشی به ترتیب به 07/3 ± 9/25، 60/3 ± 06/25 و 94/2 ± 9/14 افزایش یافت.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از پژوهش حاضر، مداخله آموزشی به‌صورت برگزاری دوره ترکیبی شامل روش‌های سخنرانی، کارگاه آموزشی و نمایش عملی بر آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان مراکز تهیه و عرضه مواد غذایی شهر سمیرم موثر بوده است و می‌توان در آینده با استفاده از برنامه و محتوای آن به بهبود فرایندهای تهیه و عرضه مواد غذایی توسط کارکنان مراکز متولی آن گردید.
واژه‌های کلیدی: آموزش، آگاهی، نگرش، متولیان مواد غذایی، شهرستان سمیرم
متن کامل [PDF 877 kb]   (158 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/7/18 | پذیرش: 1402/8/3 | انتشار: 1402/9/22
فهرست منابع
1. 1.Crim SM, Iwamoto M, Huang JY, et al. Incidence and trends of infection with pathogens transmitted commonly through food-Foodborne Diseases Active Surveillance Network, 10 US sites, 2006-2013. Morbidity and Mortality Weekly Report 2014;63(15): 328.
2. van Kleef E, van Trijp HC, Luning P. Functional foods: health claim-food product compatibility and the impact of health claim framing on consumer evaluation. Appetite 2005;44(3): 299-308. [DOI:10.1016/j.appet.2005.01.009] [PMID]
3. Aklilu A, Kahase D, Dessalegn M, et al. Prevalence of intestinal parasites, salmonella and shigella among apparently health food handlers of Addis Ababa University student's cafeteria, Addis Ababa, Ethiopia. BMC Res Notes 2015;8(1): 1-6. [DOI:10.1186/s13104-014-0967-x] [PMID] []
4. Tack DM, Ray L, Griffin PM, et al. Preliminary incidence and trends of infections with pathogens transmitted commonly through food-Foodborne Diseases Active Surveillance Network, 10 US Sites, 2016-2019. Morbidity and Mortality Weekly Report 2020;69(17): 509. [DOI:10.15585/mmwr.mm6917a1] [PMID] []
5. Upadhyay J, Farr O, Perakakis N, et al. Obesity as a disease. Med Clin 2018;102(1): 13-33. [DOI:10.1016/j.mcna.2017.08.004] [PMID]
6. Rennie DM. Health education models and food hygiene education. R Soc Health J 1995;115(2): 75-9. [DOI:10.1177/146642409511500203] [PMID]
7. Tones K, Tilford S, Robinson YK, et al. School health education. Health Education: Effectiveness and efficiency 1990: 83-117. [DOI:10.1007/978-1-4899-3230-3_4]
8. Sun Y-M, Wang S-T, Huang K-W. Hygiene knowledge and practices of night market food vendors in Tainan City, Taiwan. Food Control 2012;23(1): 159-64. [DOI:10.1016/j.foodcont.2011.07.003]
9. Jeon M-S, Park S-J, Jang H-J, et al. Evaluation of sanitation knowledge and practices of restaurant kitchen staff in South Korea. Br Food J 2015;117(1): 62-77. [DOI:10.1108/BFJ-08-2013-0209]
10. Rafeemanesh E, Nezakati Olfati L. The effect of educational courses on the health knowledge and practice of managers and staff in food preparation and distribution centers in 2012. Iranian J Health Environ 2015;8(2): 153-62 [In Persian].
11. Pirsaheb M, Almasi A, Rezaee M. The Special Health Education Course Effects on Knowledge, Attitude and Practice of Preparation, Distribution and Sale Centers Food Staff in Kermanshah. Iranian J Health Environ 2010;3(3): 299-308 [In Persian].
12. Fien J, Sykes H, Yencken D. Environment, education and society in the Asia-Pacific: Local traditions and global discourses: Routledge; 2003. [DOI:10.4324/9780203459263]
13. Çalik M, Ayas A, Coll RK. Investigating the effectiveness of teaching methods based on a four-step constructivist strategy. J Sci Educ Technol 2010;19: 32-48. [DOI:10.1007/s10956-009-9176-0]
14. Ansari-Lari M, Soodbakhsh S, Lakzadeh L. Knowledge, attitudes and practices of workers on food hygienic practices in meat processing plants in Fars, Iran. Food Control 2010;21(3): 260-3. [DOI:10.1016/j.foodcont.2009.06.003]
15. Trienekens J, Zuurbier P. Quality and safety standards in the food industry, developments and challenges. Int J Prod Econ 2008;113(1): 107-22. [DOI:10.1016/j.ijpe.2007.02.050]
16. Salehi S. Handbook for the health education course for guilds. Nikoo Ravesh, Tehran, Iran 2019;[In Persian].
17. Ehrampoush MH, Baghian Moghadam MH, Mazloumi SS, Farsad M. Investigating the effect of educational training course on the knowledge, attitudes and practices of food handelers in Yazd at 2006. 11th National Congress On Environmental Health; Zahedan, Iran2008. p. 121-9 [In Persian].
18. Sadeghizadeh-Yazdi J, Rahaei Z. The Effect of Training Courses on Awareness, Attitude, and Performance of Confectionery, Bakery, and Restaurant Workers in Yazd City. J Environ Health Sustain Dev 2020;5(2): 102-9. [DOI:10.18502/jehsd.v5i2.3390]
19. Hassan SF, ElBagoury LS, Amin GEA, et al. Development and Assessment of Health Education Program Regarding Food Safety Among Food Handlers at Ain Shams University Hospitals, Cairo, Egypt. Int J Health Sci 2022;6(S3): 511-2. [DOI:10.53730/ijhs.v6nS3.5359]
20. Karimi M, Farsad M, Mazloumi SS, et al. Effect of health education course on knowledge, attitudes and practices of food handlers in Yazd city. J Shahid Sadoughi Uni Med Sci 1382;11: 16-21 [In Persian].
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Toghraei A, Fatehizadeh A, Zamani Alavijeh F, Abdollahpour I. Survey on the special health education course on the promoting the level of personal and environmental health of preparation, distribution, and sale centers food staff in Semirom city. jehe 2023; 10 (4) :382-397
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-1011-fa.html

طغرایی اکبر، فاتحی زاده علی، زمانی علویجه فرشته، عبداله پور ابراهیم. بررسی تاثیر دوره ویژه آموزش بهداشت بر ارتقاء سطح بهداشت فردی و محیطی کارکنان مراکز تهیه و عرضه مواد غذایی شهر سمیرم. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1402; 10 (4) :382-397

URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-1011-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 4 - ( 6-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله مهندسی بهداشت محیط Journal of Environmental Health Enginering
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4652