[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: مقالات پذیرفته شده :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
نمایه ها::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در کراس رف

AWT IMAGE

..
:: دوره 11، شماره 1 - ( 9-1402 ) ::
جلد 11 شماره 1 صفحات 88-76 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین مقدار آفلاتوکسین M1 در نمونه‌های شیر استان‌های زنجان، گیلان، آذربایجان شرقی و کرمانشاه به روش ELASA
حامد قویمی* ، یاسمن تقوی ، فریناز اسمی ، جواد تاج کی ، سعید رضایی ، مهران محسنی
گروه سم شناسی و فارماکولوژی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
چکیده:   (106 مشاهده)
زمینه و هدف: آفلاتوکسین­ M1 که به­ دنبال متابولیسم آفلاتوکسین B1 که از طریق خوراک آلوده وارد بدن دام می شود،ایجاد می گردد. انسان‌ها نیز از طریق مصرف شیر دام آلوده در معرض مواجهه با این مایکوتوکسین قرار می‌گیرند. این مایکوتوکسین دارای اثرات هپاتوتوکسیک، سرطان‌زایی و موتاژنی بسیار قوی بوده و به‌طور بالقوه برای سلامتی انسان مخاطره‌آمیز می‌باشد. با توجه به این­که شیر یکی از مواد غذایی مهم برای انسان به شمار می‌رود، بنابراین حصول اطمینان از سلامت شیر و عدم آلودگی آن با مواد مختلف ازجمله آفلاتوکسین M1 برای حفاظت از سلامت گروه‌های سنی مختلف امری ضروری به نظر می‌رسد.
مواد و روش ها: در این مطالعه 180 نمونه شیر اعم از سنتی و صنعتی از 4 شهر تبریز، کرمانشاه، زنجان و رشت جمع‌آوری‌شده، نمونه‌ها سانتریفیوژ شده و چربی رویی آن برداشته‌شده و نمونه‌های شیر بدون چربی به روش ELISA رقابتی ازنظر آفلاتوکسین M1 موردسنجش قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد که %100 نمونه‌های موردبررسی آلوده به آفلاتوکسین M1 بودند؛ که میانگین غلظت آلودگی M1 در شهر تبریز، کرمانشاه، زنجان و رشت به ترتیب 6/5±31/9، 16/9±30/7، 6/2±29/9 و 3/8±25/4 نانوگرم در لیتر در محدوده‌ی 2/134-1> نانوگرم در لیتر به دست آمد.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه ما نشان داد که در تمامی نمونه‌های اخذشده از چهار شهر تبریز، کرمانشاه، زنجان و رشت، آلودگی به آفلاتوکسینM وجود دارد که سطح این آلودگی در فصل‌های مختلف متفاوت بود. به‌نحوی‌که بیشترین آلودگی در فصل پاییز و در نوع تولید سنتی، مشاهده شد. با توجه به مضرات آفلاتوکسینM1  برای سلامت انسان، کنترل مداوم خوراک دام ازلحاظ آفلاتوکسینB1  و کنترل شیر و محصولات آن به جهت عدم حضور آفلاتوکسین M1  بسیار مهم است.

واژه‌های کلیدی: آفلاتوکسین‌M1، شیر سنتی و صنعتی، ELASA
متن کامل [PDF 782 kb]   (58 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/10/20 | پذیرش: 1402/11/16 | انتشار: 1403/1/29
فهرست منابع
1. 1. Fallah AA. Assessment of aflatoxin M1 contamination in pasteurized and UHT milk marketed in central part of Iran. Food Chemical Toxicology. 2010;48(3): 988-91. [DOI:10.1016/j.fct.2010.01.014] [PMID]
2. Lee JE, Kwak B-M, Ahn J-H, Jeon T-H. Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk in South Korea using an immunoaffinity column and liquid chromatography. Food Control. 2009;20(2): 136-8. [DOI:10.1016/j.foodcont.2008.03.002]
3. Fani Makki O, Afzali N, Omidi A. Effect of milk thistle on the immune system, intestinal related variables, appearance and mortality of broilers contaminated with Aflatoxin B1. Medicinal Herbs. 2013;4(1): 33-8.
4. Fallah AA, Rahnama M, Jafari T, et al. Seasonal variation of aflatoxin M1 contamination in industrial and traditional Iranian dairy products. Food Control. 2011;22(10): 1653-6. [DOI:10.1016/j.foodcont.2011.03.024]
5. Williams JH, Phillips TD, Jolly PE, et al. Human aflatoxicosis in developing countries: a review of toxicology, exposure, potential health consequences, and interventions. The American journal of clinical nutrition. 2004;80(5): 22-1106. [DOI:10.1093/ajcn/80.5.1106] [PMID]
6. Humans IWGotEoCRt, Cancer IAfRo, Organization WH. Some naturally occurring substances: food items and constituents, heterocyclic aromatic amines and mycotoxins: IARC Monographs on the Evaluat; 1993.
7. Klein PJ, Van Vleet TR, Hall JO, Coulombe Jr RA. Effects of dietary butylated hydroxytoluene on aflatoxin B1-relevant metabolic enzymes in turkeys. Food chemical toxicology. 2003;41(5): 671-8. [DOI:10.1016/S0278-6915(02)00332-0] [PMID]
8. Hsieh D, Cullen J, Ruebner B. Comparative hepatocarcinogenicity of aflatoxins B1 and M1 in the rat. Food chemical toxicology: an international journal published for the British Industrial Biological Research Association. 1984;22(12): 8-1027. [DOI:10.1016/0278-6915(84)90160-1] [PMID]
9. Kim E, Shon D, Ryu D, et al. Occurrence of aflatoxin M1 in Korean dairy products determined by ELISA and HPLC. Food Additives Contaminants. 2000;17(1): 59-64. [DOI:10.1080/026520300283595] [PMID]
10. Lin L-C, Liu F-M, Fu Y-M, Shih D-C. Survey of aflatoxin M1 contamination of dairy products in Taiwan. Journal of Food Drug Analysis. 2004;12(2): 8. [DOI:10.38212/2224-6614.2652]
11. Lopez C, Ramos L, Bulacio L, et al. Aflatoxin B1 content in patients with hepatic diseases. Medicina-buenos aires. 2002;62(4): 313-6.
12. Amoli-Diva M, Taherimaslak Z, Allahyari M, et al. Application of dispersive liquid-liquid microextraction coupled with vortex-assisted hydrophobic magnetic nanoparticles based solid-phase extraction for determination of aflatoxin M1 in milk samples by sensitive micelle enhanced spectrofluorimetry. Talanta 2015;134: 98-104. [DOI:10.1016/j.talanta.2014.11.007] [PMID]
13. Berg T. How to establish international limits for mycotoxins in food and feed? Food Control. 2003;14(4): 24-219 [DOI:10.1016/S0956-7135(02)00021-X]
14. Cadirci O. Aflatoxin M, Contamination of Ice Cream in Samsun, Turkey Animal Veterinary Advances. 2011;10(15): 2047-50. [DOI:10.3923/javaa.2011.2047.2050]
15. Esmi F, Khoshnamvand Z, Nazari F, et al. Ochratoxin A in chamomile, black and green tea and human health risk assessment in Iranian population. 2022;16(6): 5066-5076 [DOI:10.1007/s11694-022-01584-y]
16. Sadeghi E, Mohammadi M, Sadeghi M, Mohammadi R. Systematic review study of Aflatoxin M1 level in raw, pasteurized and UHT milk in Iran. Iranian Journal of Nutrition Sciences Food Technology. 2013;7(5): 599-612.
17. Movassagh M, Khodabandehloo E, Movassagh A. Detection of aflatoxin M1 in cow's raw milk in Miandoab city, West Aazerbaijan province, Iran. Global Veterinaria. 2011;6(3): 313-15.
18. Khaneghahi Abyaneh H, Bahonar A, Noori N, et al. Aflatoxin M1 in raw, pasteurized and UHT milk marketed in Iran. Food additives contaminants: part B. 2019;12(4): 236-44. [DOI:10.1080/19393210.2019.1611666] [PMID]
19. Hajmohammadi M, Valizadeh R, Naserian A, et al. Composition and occurrence of aflatoxin M1 in cow's milk samples from Razavi Khorasan Province, Iran. International Journal of Dairy Technology. 2020;73(1): 5-40. [DOI:10.1111/1471-0307.12661]
20. Sefidgar S, Mirzaei M, Hadizadeh Moallem S, Azarmi M. The comparison of aflatoxin M1 in pasteurized milk in winter and summer seasons in Babol. Babol Univ Med Sci. 2007;9(5): 27-31.
21. Kamkar A. A study on the occurrence of aflatoxin M1 in raw milk produced in Sarab city of Iran. Food control. 2005;16(7): 593-9. [DOI:10.1016/j.foodcont.2004.06.021]
22. Guo L, Zheng N, Zhang Y, et al. A survey of seasonal variations of aflatoxin M1 in raw milk in Tangshan region of China during 2012-2014. Food Control. 2016;69: 30-5. [DOI:10.1016/j.foodcont.2016.03.017]
23. Santili ABN, de Camargo AC, Nunes RdSR, et al. Aflatoxin M1 in raw milk from different regions of São Paulo state-Brazil. Food Additivesm Contaminants: Part B. 2015;8(3): 207-14. [DOI:10.1080/19393210.2015.1048538] [PMID]
24. Golge O. A survey on the occurrence of aflatoxin M1 in raw milk produced in Adana province of Turkey. Food Control. 2014;45: 150-5. [DOI:10.1016/j.foodcont.2014.04.039]
25. El Marnissi B, Belkhou R, Morgavi DP, et al. Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk collected from traditional dairies in Morocco. Food Chemical Toxicology. 2012;50(8):21-2 [DOI:10.1016/j.fct.2012.05.031] [PMID]
26. Iqbal SZ, Asi MR. Assessment of aflatoxin M1 in milk and milk products from Punjab, Pakistan. Food control. 2013;30(1): 235-9. [DOI:10.1016/j.foodcont.2012.06.026]
27. Michlig N, Signorini M, Gaggiotti M, et al. Risk factors associated with the presence of aflatoxin M1 in raw bulk milk from Argentina. Food Control. 2016;64: 151-6. [DOI:10.1016/j.foodcont.2015.12.025]
28. Hassan HF, Kassaify Z. The risks associated with aflatoxins M1 occurrence in Lebanese dairy products. Food Control. 2014;37: 68-72. [DOI:10.1016/j.foodcont.2013.08.022]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghavimi H, Taghavi Y, Esmi F, Tajkey J, Rezaei S, Mohseni M. Determination of aflatoxin M1 in milk samples of Zanjan, Gilan, East Azerbaijan and Kermanshah provinces by ELASA method. jehe 2023; 11 (1) :76-88
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-1021-fa.html

قویمی حامد، تقوی یاسمن، اسمی فریناز، تاج کی جواد، رضایی سعید، محسنی مهران. تعیین مقدار آفلاتوکسین M1 در نمونه‌های شیر استان‌های زنجان، گیلان، آذربایجان شرقی و کرمانشاه به روش ELASA. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1402; 11 (1) :76-88

URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-1021-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 1 - ( 9-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله مهندسی بهداشت محیط Journal of Environmental Health Enginering
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4645