nadimi H, Alahabadi A, Zarei A, Riahimanesh F, Salari M. Investigating the indicators of corrosiveness and sedimentation of drinking water in the villages of East Kakhk. J Environ Health Eng 2024; 11 (4) :394-405
URL:
http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-1067-fa.html
ندیمی حجت، اله آبادی احمد، زارعی احمد، ریاحی منش فروغ، سالاری مهدی. بررسی شاخصهای خوردگی و رسوبگذاری آب آشامیدنی در روستاهای شرق کاخک. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1403; 11 (4) :394-405
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-1067-fa.html
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
چکیده: (539 مشاهده)
زمینه و هدف: این مطالعه با هدف ارزیابی شاخصهای خوردگی و رسوبگذاری آب آشامیدنی در روستاهای شرق کاخک، واقع در جنوب استان خراسان رضوی، انجام شد. خوردگی و رسوبگذاری از مشکلات اساسی در سیستمهای توزیع آب هستند که میتوانند باعث تخریب لولهها و تأسیسات آبی و کاهش کیفیت آب شوند.
مواد و روش ها: در این پژوهش، از ۱۶ منطقه شامل یک شهر و ۱۵ منطقه روستایی، ۳۲ نمونه آب از منابع مختلف مانند چشمهها، قنوات و سیستم توزیع جمعآوری شد. پارامترهای فیزیکی و شیمیایی نظیر pH، هدایت الکتریکی، غلظت کلسیم و منیزیم اندازهگیری شدند و شاخصهای مختلف خوردگی و رسوبگذاری محاسبه گردید. آنالیزها مطابق با استانداردهای APHA انجام شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که تمامی نمونهها طبق شاخص لانژلیه تمایل به رسوبگذاری داشتند، در حالی که شاخص رایزنر بیانگر آن است که ۶۸/۷۵ درصد نمونهها دارای خاصیت خوردگی بودند. شاخصهای لارسون اسکولد و شاخص تهاجم نیز حاکی از آن بودند که بیش از ۸۰ درصد نمونهها ویژگیهای خوردگی داشتند، در حالی که شاخص پوکوریوس نشان داد که ۶۲/۵ درصد نمونهها در وضعیت تعادل بودند.
نتیجه گیری: یافتهها بر اهمیت نظارت مستمر بر کیفیت آب و اعمال اقدامات اصلاحی مناسب جهت کنترل خوردگی و رسوبگذاری تأکید میکنند. این مطالعه به مهندسان و تصمیمگیران در حوزه آب و فاضلاب کمک میکند تا راهکارهای مؤثری برای بهبود کیفیت آب آشامیدنی ارائه دهند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/6/26 | پذیرش: 1403/7/22 | انتشار: 1403/8/23