زمینه و هدف: افزایش پسماندهای الکترونیکی صنایع از مهمترین مسائل محیطزیست در دو دههی اخیر بوده است. توسعهی کشورها، گسترش خدمات الکترونیکی و گسترش استفاده از لوازم الکتریکی موجب افزایش تولید آنها گردیدهاست. پسماندهای الکترونیکی با ترکیباتی مانند فلزات سنگین سمی (کادمیوم و سرب) و فلزاتی با ارزش و قابل بازیافت (طلا و مس) در اولویت مدیریتی قراردارند. هدف از این بررسی تعیین استراتژیهای بهینهی مدیریت پسماندهای الکترونیکی با استفاده از مدل SWOT بود.
روشها: SWOT روشی موثر برای تعیین جهتگیریهای انواع سیستمهای مدیریت مانند سیستم مدیریت پسماند میباشد، که اساس آن تجزیه و تحلیل عوامل درونی و بیرونی موثر بر مدیریت در قالب نقاط قوت و ضعف، فرصتها و تهدیدها میباشد. در این مطالعه شناسایی منطقهی مورد نظر و کسب اطلاعات پایه از طریق مطالعات کتابخانهای و مراجعات سازمانی بوده و جمعآوری دادهها از طریق مراجعهی حضوری به کارشناسان و مشاهدات میدانی انجام گرفته است. تجزیه و تحلیل ماتریس عوامل داخلی و خارجی عناصر موثر در مدیریت پسماندهای الکترونیکی شهرستان یزد با استفاده از روش SWOT صورت پذیرفت.
یافتهها و نتیجهگیری: مطالعهی حاضر نشان داد که سیستم مدیریت پسماند شهرستان یزد در استفاده از نقاط قوت به منظور اجتناب از تهدیدها و برطرف نمودن ضعفها و استفادهی حداکثری از فرصتها ضعیف عمل مینماید. وجود فلزات گرانبها میتواند بهعنوان عامل مهم در استراتژیهای مدیریت پسماند درنظر گرفته شود. نبود دانش از تولید و کیفیت پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی را میتوان به عنوان عاملی تاثیرگذار در مدیریت پسماند و حفاظت از محیط زیست در شهرستان یزد در نظر گرفت.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |