فرهاد گیلاوند ، غلامحسین ابراهیمی پور ، مریم کارخانه ، عبدالرزاق مرزبان*
مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران

زمینه و هدف: با توجه به اهمیت حذف ترکیبات آلاینده هیدروکربنی در طبیعت، این مطالعه توسط دو سویه باکتری بومی که از خاک های آلوده به ترکیبات نفتی جداشده انجام گرفت.

مواد و روش ها: به منظور جداسازی باکتری های مورد نظر نمونه برداری از خاکهای آلوده به نفت در اطراف چاه های نفتی اهواز انجام شد. غربالگری باکتری های تجزیه کننده مواد هیدروکربنی با 1 درصد نفت در محیط مایع پایه نمکی بعنوان تنها منبع کربن انجام شد. روش اندازه گیری رشد باکتری ها سنجش پروتئین کل بود. برای سنجش مصرف ترکیبات هیدروکربنی از روش اکسیداسیون کربن آلی با دی کرومات پتاسیم استفاده شد.

یافته ها: آزمایشات شناسایی نشان داد که باکتری ها متعلق به جنس سودوموناس و پلانوکوکوس هستند. نتایج آزمایشهای توان تجزیه کنندگی ترکیبات هیدروکربنی نشان داد که سویه های  S1و S2  به ترتیب 32 و 15/26 درصد قطران، 6/59 و 33/35 درصد نفت خام و 86/80 و 6/65 درصد روغن زیتون را در مدت 14 روز تجزیه کردند، در حالیکه در محیط کشت مخلوط از دو سویه حدود 5 درصد کارایی تجزیه زیستی را افزایش یافت.

نتیجه گیری: نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان دهنده توانایی بالای این باکتری های بومی در تجزیه آلاینده های نفتی بخصوص ترکیبات آروماتیک سمی بوده و می توان از آنها در جهت حذف آلاینده های نفتی دیر تجزیه شونده بهره گرفت.

واژه‌های کلیدی: آلاینده های هیدروکربنی، نفت خام، قطران، تجزیه زیستی
دریافت: 1394/12/17 | پذیرش: 1394/12/17 | انتشار: 1394/12/17

Gilavand F, Ebrahimipour G, Karkhane M, Marzban A. Evaluation of Aliphatic and Aromatic Compounds Degradation by Indigenous Bacteria Isolated from Soil Contaminated with Petroleum. jehe 2015; 3 (1) :42-50

گیلاوند فرهاد، ابراهیمی پور غلامحسین، کارخانه مریم، مرزبان عبدالرزاق. بررسی تجزیه ترکیبات هیدروکربنی آلیفاتیک و آروماتیک توسط باکتری های بومی جداسازی شده از خاک های آلوده به ترکیبات نفتی. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1394; 3 (1) :42-50