محمد مهدی بانشی ، علیرضا رایگان شیرازی ، مرتضی زارع* ، سهیلا رضایی ، عبدالمحمد سادات
گروه مهندسیی بهداشت محییط، ، دانشکده بهداشت، ، دانشگاه علوم پزشکیی یاسوج، یاسوج،

مقدمه: پلی کلرینه بی فنیل­ها (PCBs) ترکیبات ژئوبیوتیک سمی هستند که به ‌شدت در محیط مقاوم می‌باشند. استفاده از گیاه برای تصفیه خاک‌های آلوده بطور موفقیت­آمیزی برای حذف انواع ترکیبات آلی مانندPCBs  مورد استفاده قرار گرفته است. در این پژوهش اثرات ترکیبات پلی کلرینه بی­فنیل بر جمعیت باکتریایی ناحیه ریزوسفر دو گیاه اسپرس و سورگوم بصورت کشت جدا و ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت.

مواد و روش­ها: در این مطالعه، خاک مورد نیاز از مراتع جاده قدیم یاسوج–شیراز در عمق صفر تا 20 سانتی‌متری از سطح خاک جمع‌آوری شده و سپس با غلظت‌های 100،200، 400 و ppm 800 از پلی کلرینه بی فنیل آلوده گردید. برای سنجش جمعیت باکتریایی خاک از روش سری متوالی (Serial-method) استفاده و درنهایت بصورت AWT IMAGE خاک خشک بیان شد. بعد از 120 روز و در پایان مطالعه بیومس گیاه مورد اندازه‌گیری قرار گرفت.

یافته‌ها: بر اساس نتایج بدست آمده میانگین جمعیت باکتریایی در خاک دارای گیاه در مقایسه با خاک بدون گیاه دارای اختلاف معنی‌داری بود (p<0.05). در بین حالت‌های مختلف بیشترین تأثیر در جمعیت باکتری‌ها بصورت کشت ترکیبی>سورگوم>اسپرس می‌باشد. نسبت جرم ریشه به جرم اندام هوایی در حالت کشت ترکیبی دارای بیشترین مقدار (90درصد) و بعد از آن اسپرس (72درصد) و سورگوم (63درصد) می‌باشد.

نتیجه گیری: با توجه به نتایج الگوی کشت ترکیبی نسبت به کشت جدا باعث تحریک بیشتر باکتری‌ها و افزایش جمعیت آن‌ها در ناحیه ریزوسفر شده و بطور کلی شرایط کشت ترکیبی با سورفاکتانت (Tween80) به عنوان بهترین حالت مشخص گردید.

واژه‌های کلیدی: گیاه‌پالایی، سورگوم، اسپرس، کشت ترکیبی، سورفاکتانت
دریافت: 1395/4/30 | پذیرش: 1395/4/30 | انتشار: 1395/4/30

Baneshi M M, Raygan Shirazi A, Zare M, Rezaei S, Sadat A. The Effects of Polychlorinated Biphenyls Compounds on the Number of Bacteria in the Rhizosphere Sorghum and Onobrychis.s Plants by Single and Mix Cultivation. jehe 2016; 3 (3) :228-238

بانشی محمد مهدی، رایگان شیرازی علیرضا، زارع مرتضی، رضایی سهیلا، سادات عبدالمحمد. بررسی اثرات ترکیبات پلی‌کلرینه بی‌فنیل بروی تعداد باکتری‌های ناحیه ریزوسفر گیاه سورگوم و اسپرس بصورت کشت جدا و ترکیبی. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1395; 3 (3) :228-238