کاوه خیرخواه رحیم آباد ، امیرحسام حسنی* ، رضا سعیدی ، میرمسعود خیرخواه زرکش ، مجتبی صیادی
. گروه مهندسی محیط ز ی ست، دانشکده مح ی ط ز ی ست و انرژ ی ، دانشگاه آزاد اسلام ی واحد علوم و تحق ی قات ، تهران،

زمینه و هدف: فلوراید از جمله مهمترین عناصری است که بیشترین نیاز بدن به آن از طریق آب آشامیدنی تامین می‌شود، این تحقیق با هدف بررسی و ارزیابی میزان یون فلوراید در منابع شرب روستاهای شهرستان دماوند و پهنه بندی آن در محیط GIS با استفاده از شاخص DMF انجام شد.

مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع مقطعی- تحلیلی با روش نمونه‌برداری، بر مبنای سرشماری از 12 چاه آب آشامیدنی روستاهای شهرستان دماوند، در دو فصل تابستان و پاییز سال 1392 انجام گرفت. یک نمونه با حجم استاندارد به آزمایشگاه شیمی شرکت آب و فاضلاب روستایی استان تهران منتقل شد و با روش استاندارد SPADNS و توسط دستگاه فتومتر مدل MN-Nano color 400 غلظت فلوئور اندازه گیری و سپس شاخص DMF دندانی دانش آموزان مدارس روستاها سنجش و در انتها بر روی نقشه‌های GIS مدل شد.

یافته ها: میانگین غلظت فلوئور در فصل تابستان در محدوده (mg/L 0.212 – 0.094) و در زمستان (mg/L 3.48-0.137)  اندازه گیری شده است. شاخص DMF کل دانش آموزان مورد بررسی 5.46 است. این شاخص در بین دانش آموزان پسر 7.635 و در دانش آموزان دختر برابر 3.29 اندازه­گیری شد؛ که اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود.

نتیجه گیری: میزان فلوئور منابع آب شرب روستاهای شهرستان دماوند کمتر از استانداردهای جهانی است؛ بدین منظور می‌بایست، فلوئوریداسیون در منابع آب شرب روستاها، استمرار اجرای برنامه توزیع یون فلوراید در بین مدارس روستاهای شهرستان و تامین فلوئور مورد نیاز بدن از طریق دهان شویه مورد مصرف مردم این منطقه مورد توجه قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: فلوراید، آب آشامیدنی، فلوئورزنی، چاه، دماوند
دریافت: 1395/10/19 | پذیرش: 1395/10/19 | انتشار: 1395/10/19

Kheirkhah Rahimabad K, Hasani A H, Saeedi R, Kheirkhah Zarkesh M M, Sayadi M. Evaluation and Assessment of Fluoride in Drinking Water Wells Damavand Villages Zoning in GIS According to DMF Index. jehe 2016; 3 (4) :287-297

خیرخواه رحیم آباد کاوه، حسنی امیرحسام، سعیدی رضا، خیرخواه زرکش میرمسعود، صیادی مجتبی. بررسی و ارزیابی میزان یون فلوراید در چاههای آب آشامیدنی روستاهای شهرستان دماوند و پهنه بندی آن در محیط GIS با استفاده از شاخص DMF. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1395; 3 (4) :287-297