دوره 4، شماره 2 - ( 12-1395 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 184-174 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Komasi M, Sharghi S. Surface Water Quality Assessment and Prioritize the Factors Pollute This Water Using Topsis Fuzzy Hierarchical Analysis. J Environ Health Eng 2017; 4 (2) :174-184
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-336-fa.html
کماسی مهدی، شرقی سروش. ارزیابی کیفی آب‌های سطحی و اولویت‌بندی عوامل مؤثر در آلودگی این آب‌ها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی Topsis. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1395; 4 (2) :174-184

URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-336-fa.html


استادیار، دکتری مهندسی آب و سازههای هیدرولیکی، گروه مهندسی عمران، دانشگاه آیت اله العظمی بروجردی (ره)، بروجرد، ایران
چکیده:   (4712 مشاهده)

زمینه و هدف: امروزه با رشد صنعت و افزایش جمعیت، منابع آبی با مشکل کمبود جدی مواجه شده است. این کمبود منابع آبی ایجاب می‌کند در مورد مدیریت در بخش صنعت و کشاورزی تمهیدات ویژه‌ای در نظر گرفته شود. از میان منابع مختلف آبی، آب‌های سطحی بیشتر در معرض آلودگی قرار می‌گیرند. مهم‌ترین آلوده‌کننده‌های این منابع، آلاینده‌های صنعتی، دترجنت­ها (گندزداها)، آفت‌کش‌ها، مواد رادیواکتیو، گرما و غلظت نمک‌های محلول هستند.

مواد و روش­ها: در این مقاله، ابتدا میزان اهمیت هر آلاینده با توجه به اثرات و نتایج آن موردبررسی قرار می‌گیرد و سپس ارزیابی کیفی آب‌های سطحی ازنقطه‌نظر آلاینده‌های ذکرشده موردمطالعه قرار می‌گیرد. به‌منظور ارزیابی میزان اهمیت نسبی این آلاینده‌ها، ابتدا با استفاده از نرم‌افزار Topsis، اولویت‌بندی این عوامل به‌عنوان یکی از روش‌های تحلیل سلسله مراتبی انجام‌گرفته و سپس با استفاده از مدل‌سازی روش درخت تصمیم، با استفاده از نرم‌افزار WEKA، اهمیت هر عامل بررسی و در صورت عدم برآورده شدن میزان حداقل اهمیت، از درخت تصمیم حذف می‌شوند.

یافته­ها: نتایج بدست آمده از تحلیلی فازی Topsis گویای این مهم است که از میان شش آلاینده­های موردبررسی در این پژوهش، آب‌های سطحی و آب‌های زیرزمینی به ترتیب به میزان 74% و 26% در معرض ریسک آلودگی هستند. از سویی نتایج بدست آمده از درخت سلسله مراتبی در نرم‌افزار Weka نشان داده است که عامل گرما، نمک­های محلول و آلاینده‌های صنعتی به ترتیب دارای ضریب تأثیر یا خلوص 1338/0، 0523/0 و 2694/1 می‌باشند.

نتیجه‌گیری: آب‌های سطحی به‌طور نسبی در مقایسه با آب­های زیرزمینی بیشتر در معرض آلودگی قرار می‌گیرند. همچنین عامل گرما و غلظت نمک­های محلول از کم‌ادراری عوامل و آلاینده‌های صنعتی از تأثیرگذارترین آلاینده­ها  در آلودگی آب­های سطحی محسوب می­شوند.

متن کامل [PDF 362 kb]   (8523 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/3/9 | پذیرش: 1396/3/9 | انتشار: 1396/3/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مهندسی بهداشت محیط می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Environmental Health Enginering

Designed & Developed by : Yektaweb