رضا شکوهی، مهدی سالاری* ، مهدی سالاری ، حسین فرجی ، ابوالفضل عرب کوهسار ، روح الله ترکشوند
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده
زمینه و هدف: رنگزاها به علت داشتن ساختاری چند حلقوی و سمی، توانایی بالای در ایجاد اثرات حاد و مزمن در صورت مواجهه با انسان دارند. در این مطالعه حذف اسید گرین 3 از محلول آبی توسط روش UV/H2O2 مورد مطالعه قرار گرفت.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تجربی- کاربردی می باشد. پارامترهای pH  در مقادیر 3، 7 و 11، زمان تماس در مقادیر 5، 15، 30، 45 و 60 دقیقه، دوز H2O2 در مقادیر 10، 30 و 50 میلی گرم در لیتر و  غلظت اسید گرین 3 در مقادیر 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر جهت تعیین مقادیر بهینه مورد مطالعه قرار گرفت. از فتوراکتور با حجم 2 لیتر جهت تولید پرتو UV و از دستگاه اسپکتروفوتومتر مدل DR5000 برای سنجش رنگ باقی مانده استفاده شد. برای تعیین میزان اکسیداسیون، از آزمایش تعیین اکسیژن مورد نیاز شیمیایی(COD) مورد نیاز براساس روش5220C  (کتاب استاندارد متد) استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که زمان تماس 60 دقیقه، 7=pH، غلظت اسید گرین 50 میلی گرم در لیتر و H2O2 با دوز 30 میلی گرم در لیتر بعنوان شرایط بهینه می باشد و در این شرایط راندمان حذف رنگ و COD به ترتیب 97 و 85 درصد بدست آمد.
نتیجه‌گیری: در این مطالعه مشاهده شد که پارامترهای زمان تماس، pH، غلظت اولیه رنگ و دوز H2O2 دارای تاثیر قابل توجه ای درحذف رنگ توسط روش UV/H2O2 دارند. با توجه به نتایج قابل قبول UV/H2O2 در اکسیداسیون رنگ و COD، می توان از این روش بعنوان یک فرآیند مطمئن جهت حذف اسید گرین 3 از فاضلاب های صنعتی استفاده شود.
واژه‌های کلیدی: اکسیداسیون پیشرفته، پرتو فرابنفش، پراکسید هیدروژن، اسید گرین 3، محلول آبی
دریافت: 1397/1/21 | پذیرش: 1397/1/21 | انتشار: 1397/1/21

Shokoohi R, Salari M, Faraji H, arabkoohsar A, torkashvand R. Performance of UV/H2O2 Advanced Oxidation Process in Decolorization of Acid Green 3 from Aqueous Solutions. jehe 2018; 5 (2) :123-132

شکوهی، مهدی سالاری رضا، سالاری مهدی، فرجی حسین، عرب کوهسار ابوالفضل، ترکشوند روح الله. کارایی فرآیند اکسیداسیون پیشرفته UV/H2O2 در حذف رنگزای اسیدگرین 3 از محیط های آبی. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1396; 5 (2) :123-132