مطهره هراتی ، روشنک رضایی کلانتری*
استاد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
زمینه و هدف: PAHs و مشتقات آن­ها با ساختار مولکولی پیچیده و پایدار و با قابلیت زیست تخریب­پذیری پایین از ترکیبات موجود در نفت­خام هستند. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد فرایند پرسولفات فعال­شده با امواج اولتراسونیک در حذف فنانترن از محیط­های خاکی با روش طراحی ترکیبی مرکزی بود.
مواد و روش­ها: ابتدا نمونه خاک با الک mm2 غربال و یکنواخت شد. سپس محلول فنانترن به نمونه خاک اضافه گردید. جهت انجام فرایند اکسیداسیون شیمیایی، پراب دستگاه تولیدکننده امواج اولتراسونیک داخل محفظه واکنش حاوی محیط دوغابی خاک/پرسولفات قرار گرفت. جهت بهینه­سازی پارامترهایی چون غلظت پرسولفات سدیم (PS)، شدت امواج فراصوت (US) و زمان انجام فرایند از روش طراحی ترکیبی مرکزی (CCD) استفاده شد. هم­افزایی فرآیندها در سیستم در شرایط بهینه نیز بررسی گردید.
یافته­ها: طبق نتایج آنالیز واریانس تأثیر پارامترهای غلظت پرسولفات، شدت امواج فراصوت و زمان انجام فرایند و برهم­کنش آن­ها در تجزیه فنانترن (PHE) معنی‌دار بود. غلظت PS تأثیرگذارترین عامل در تجزیه فنانترن بود. شرایط بهینه در حذف حداکثری 05/58% فنانترن در غلظت PS برابر mol 2/0، شدت امواج فراصوتی با توان 70% در مدت زمان min120 بدست آمد. پرسولفات به طور مجزا در پایان min120 از فرآیند در حدود 2/9% از فنانترن را تجزیه کرد، در همین شرایط فرآیند اولتراسونیک به تنهایی 4/3 % کارایی داشت. این در حالی بود که، فرآیند توام PS/US توانست 05/58% فنانترن را حذف کند.
نتیجه­گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد کاربرد فرایند فعالسازی فراصوتی پرسولفات، می­تواند به عنوان روشی موثر در پالایش خاک­های آلوده به فنانترن مورد توجه قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: : فنانترن، پرسولفات، امواج اولتراسونیک، محیط خاکی
دریافت: 1397/7/10 | پذیرش: 1397/7/10 | انتشار: 1397/7/10

Harati M, Rezaei Kalantary R. Evaluation of Efficiency of Persulfate Activated with Ultrasonic Waves in Phenanthrene Degradation from Soil Environments by Central Composite Design Method. jehe 2018; 5 (4) :309-322

هراتی مطهره، رضایی کلانتری روشنک. بررسی عملکرد فرایند پرسولفات فعال شده با امواج فراصوت جهت تخریب فنانترن از محیط‌های خاکی با روش طراحی ترکیبی مرکزی. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1397; 5 (4) :309-322