استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه جیرفت
چکیده: (2493 مشاهده)
زمینه و هدف: با افزایش جمعیت، روند آلوده شدن منابع آب تشدید شده و بشر نیازمند روشهایی نو و ارزان برای پالایش و بهبود کیفیت آب گردیدهاست. فلزات سنگین از جمله آلایندههای محیطزیستی هستند که عمدتا از فعالیتهای صنعتی و کشاورزی بشر منشا میگیرند و در تمام نقاط جوامع صنعتی یافت میشوند. این پژوهش به منظور بررسی اثر تنش فلز کادمیم بر گیاه نی تالابی در شرایط گلخانه، در دانشگاه جیرفت انجام شد.
روش کار: آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور و سه تکرار صورت گرفت. تیمارها شامل فلز کادمیم به عنوان فاکتور اول و سطوح مختلف غلظت فلز شامل 0، 50، 100، 200، 400، 600، 800 ، 1000 میلیگرم بر کیلوگرم خاک در گلخانه به عنوان فاکتور دوم بودند. میزان مقاومت گیاه نیتالابی به تنش فلز کادمیم در مرحله استقرار تا رشد کامل در شرایط گلخانه بررسی گردید و میزان غلظت کادمیم در اندامهای زیرزمینی و اندامهای هوایی و خاک گلدانها اندازهگیری شد.
یافتهها: نتایج آزمایش در شرایط گلخانه نشان داد با افزایش غلظت فلز در تیمارهای آزمایشی میزان جذب توسط بافتهای زیرزمینی و اندامهای هوایی گیاه افزایش مییابد هرچند تجمع چشمگیر فلز در بافتهای زیرزمینی بوده و انتقال آن و تجمع در بافتهای هوایی گیاه خیلی کمتر گزارش شدهاست. با جذب و تجمع فلز در اندامهای زیرزمینی، توانایی رشد گیاه نیز با تغییر ویژگیهای فیزیولوژیک کاهش یافتهاست که در رابطه با فلز کادمیم با حلالیت بالا در آب و جذب قابل توجه در اندامهای زیرزمینی موجب توقف رشد اندامهای هوایی گیاه گردیدهاست.
نتیجهگیری: به طور کلی نتایج نشان داد که با توجه به رشد اندامهای زیزمینی، نی تالابی گیاهی نسبتا مقاوم در برابر تنش فلز کادمیم، دارای فاکتور انتقال پایین و توانایی تجمع فلزات در ریشه خود میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/3/27 | پذیرش: 1398/3/27 | انتشار: 1398/3/27