جلد 0 - ویژه نامه HSE                   جلد 0 - ویژه نامه HSE صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Solgi E, Alipour H, Majnooni F. Comparison of Accumulation of Some heavy Metals in Different Tissues of Liza auratus from the Coasts of Nowshahr and Its Consumption Risk Assessment in 2016. J Environ Health Eng 2020; https://doi.org/10.29252/jehe.0.1
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-726-fa.html
سلگی عیسی، علی پور حسین، مجنونی فرشید. مقایسه تجمع برخی فلزات سنگین در اندام‌های مختلف کفال طلایی (Liza auratus) در سواحل نوشهر و ارزیابی خطر مصرف آن در سال 1395. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1398;

URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-726-fa.html


دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران
چکیده:   (2060 مشاهده)
زمینه و هدف: آلودگی فلزات سنگین در محیط زیست با سرعت نگران کننده­­ای رو به رشد است و به یک مشکل مهم در سراسر جهان تبدیل شده است. هدف از این مطالعه تعیین توزیع غلظت فلزات انتخابی (کادمیوم، سرب، روی و مس) در کبد، آبشش، کلیه و عضله کفال طلایی در نوشهر در جنوب دریاچه خزر و نیز ارزیابی خطر مصرف مرتبط با آن بود.
مواد و روش­ها: در مجموع 42 نمونه به طور تصادفی از نوشهر در خرداد 1395 با استفاده از تور پره ساحلی جمع آوری و سپس به آزمایشگاه منتقل شدند. تعیین غلظت فلزات سنگین در بافت­های ماهی با استفاده از دستگاه جذب اتمی  به روش کوره گرافیتی انجام شد.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که تجمع فلزات در بافت کبد بالاتر از کلیه، آبشش و عضله برای همه فلزات بود و غلظت روی نسبت به کادمیوم، سرب و مس در تمام بافت­های مورد مطالعه بالاتر بود. حداکثر غلظت سرب؛ 94/2، کادمیوم؛ 18/1، مس؛ 46/15 و روی؛ 54/141 میلی­گرم بر کیلوگرم در کبد مشاهده شد؛ درحالی‌که کمترین میزان فلزات سرب؛ 10/1، کادمیوم؛ 67/0، مس؛ 54/9 و روی؛ 85/33 میلی­گرم بر کیلوگرم در عضله کفال ماهی اندازه­ گیری شد. ارزیابی خطر سلامت انسان براساس جذب روزانه (Estimated daily intake) و پتانسیل خطر (Target hazard quotients) نشان داد که جذب فلزات با مصرف عضله ماهی منجر به خطر قابل ملاحظه ­ای برای انسان نمی­شود.
نتیجه ­گیری: غلظت فلزات سنگین در عضله­ کفال طلایی کمتر از حداکثر حد مجاز استاندارد سازمان بهداشت جهانی WHO بود. بااین‌حال، نتایج نشان داد که غلظت بالای برخی فلزات سنگین در کبد، آبشش و کلیه برای کفال طلایی هشداردهنده و در حال حاضر یک خطر قابل‌ملاحظه برای سلامت انسان است. بااین‌وجود، نیاز به بررسی­ های بیشتر در مطالعات آینده دارد.
متن کامل [PDF 1172 kb]   (663 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/12/10 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1398/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مهندسی بهداشت محیط می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Environmental Health Engineering

Designed & Developed by : Yektaweb