جلد 0 - ویژه نامه HSE                   جلد 0 - ویژه نامه HSE صفحات 23-15 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jahanbakhsh M, Afshar A, Momeni Feeli S, Ebrahimi T, Mirzaei M, Farid M et al . Determination of Aflatoxin B1 in Wheat Flours Factories of Alborz Province, Iran. J Environ Health Eng 2020; https://doi.org/10.29252/jehe.0.15
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-727-fa.html
جهانبخش مهدی، افشار افشین، مومنی فعلی شراره، ابراهیمی طاهره، میرزایی مرتضی، فرید ملیحه و همکاران.. شناسایی و تعیین میزان آلودگی آفلاتوکسین B1 در آرد و سبوس گندم کارخانجات استان البرز. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1398;

URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-727-fa.html


معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
چکیده:   (2040 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از عوامل اصلی فساد و تجزیه مواد غذایی قارچ‌ها هستند. عفونت‌های قارچی در گیاهان منجر به کاهش بازده و کیفیت محصول می‌شود که این امر زیان‌های اقتصادی را به دنبال خواهد داشت. آفلاتوکسین‌ها متابولیت‌های ثانویه قارچی هستند که در شرایط مناسب می‌توانند مواد غذایی انسان و حیوان را آلوده نمایند، که این مسئله به عنوان یک مشکل بزرگ در زمینه بهداشت و سلامت عمومی در نظر گرفته می‌شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان آلودگی آفلاتوکسین B1 در آرد و سبوس گندم کارخانجات استان البرز می‌باشد.  
روش بررسی: در این تحقیق 180 نمونه آرد گندم در طی فصل تابستان در سه نوبت و همزمان از 20 کارخانه از سه محصول آرد تولیدی تافتون و لواش، آرد بربری و آرد سنگک  و بصورت مجزا 60 نمونه سبوس گندم از 20 کارخانه فعال آرد سازی استان البرز جمع آوری شد. نمونه‌های جمع آوری شده از لحاظ آلودگی به آفلاتوکسین B1 توسط HPLC مورد سنجش و بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون ANOVA یک طرفه انجام شد.
یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده، 144 نمونه از 180 نمونه آرد مورد بررسی و 54 نمونه از 60 نمونه سبوس گندم، به آفلاتوکسین B1 آلوده بودند. آلودگی مذکور در محدوده مجاز استاندارد جهانی و سازمان استاندارد ایران قرار داشت. بیشترین میزان میانگین غلظت آفلاتوکسین B1 در آرد سنگگ 5/0، آرد بربری 4/0 و آرد لواش 3/0  نانو گرم بر گرم (ng/g) تعیین گردید. همچنین بیشترین مقادیر این سم در سبوس گندم ng/g 99/0 شناسایی شد.
نتیجه گیری: تمامی نمونه‌های مورد بررسی در این مطالعه از نظر میزان آفلاتوکسین B1 در حد مجاز تعیین شده توسط استاندارد ملی ایران و استاندارد جهانی در حد قابل مصرف بود، بنابراین به عنوان عاملی نگران کننده مطرح نیست و خطری مصرف کنندگان را تهدید نمی کند.
واژه‌های کلیدی: آفلاتوکسین B1، آردگندم، سبوس گندم، HPLC
متن کامل [PDF 792 kb]   (1320 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/12/10 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1398/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مهندسی بهداشت محیط می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Environmental Health Enginering

Designed & Developed by : Yektaweb