:: جلد 0 - ویژه نامه HSE ::
جلد 0 - ویژه نامه HSE صفحات 88-76 برگشت به فهرست نسخه ها
فاطمه نیک پیشه کوه جهری ، مریم مروتی* ، مجید صادقی نیا ، لیلا امانت یزدی
استادیار گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران 3عضو پژوهشکده گیاهان دارویی و صنعتی، دانشگاه اردکان،اردکان،ایران.
زمینه: صنایعی چون فولاد در کنار تولید ثروت و پیشرفت اقتصادی مشکلات زیست محیطی فراوانی چون آلودگی هوا، آب، خاک و تولید پسماند ایجاد می­ کنند. از آنجا که حفاظت از محیط زیست یکی از ارکان توسعه پایدار محسوب می­ شود بنابراین باید راهکارهایی اتخاذ گردد که در ضمن کاهش خطرات زیست محیطی، صنعت موجود را به سمت توسعه پایدار پیش ببرد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی و مدیریت ریسک زیست محیطی شرکت ذوب و فولاد اردکان با استفاده از روش EFMEA  می­باشد.
مواد و روش: در ابتدا با بازدید میدانی از شرکت ذوب و فولاد اردکان تمامی خطرات و جنبه­های زیست­محیطی شناسایی و با استفاده از روشEFMEA محاسبه شد. سپس داده­ های به دست آمده با استفاده از نرم ­افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با در نظر گرفتن اقدامات اصلاحی مجدداً ارزیابی ثانویه صورت گرفت در نهایت میانگینRPN اولیه و RPN ثانویه با استفاده از آزمون  tآنالیز و مقایسه شدند.
یافته ­ها: در این پژوهش 316 جنبه ریسک زیست محیطی شناسایی شد که از این میزان 39 ریسک در سطح پایین، 139 ریسک در سطح متوسط و 138 ریسک در سطح بالا قرار داشتند. همچنین مقایسه میانگین­ های حاصل از دو ارزیابی نشان دادکه میانگین داده­ های اولیه از 45/1466 به 16/1248 در داده ­های ثانویه کاهش یافته است.
نتیجه­ گیری: نتایج این تحقیق نشان داد با انتخاب روش مناسب و برنامه ­ریزی صحیح و ارائه راهکارهای پیشگیرانه و اصلاحی، می‌توان خطرات زیست محیطی ناشی از صنایع را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
واژه‌های کلیدی: توسعه پایدار، مدیریت ریسک، ارزیابی ریسک زیست محیطی، EFMEA، فولاد اردکان
دریافت: 1398/12/10 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1398/12/10

Nikpishe Kohjhari F, Morovati M, Sadeghinia M, Amanat Yazdi L. Assessment and Management of Environmental Risks of Steel Industries by EFMEA Method (Case Study: Ardakan Steel and Melting factory). jehe 2020; https://doi.org/10.29252/jehe.0.76

نیک پیشه کوه جهری فاطمه، مروتی مریم، صادقی نیا مجید، امانت یزدی لیلا. ارزیابی و مدیریت ریسک زیست محیطی صنایع فولاد به روش EFMEA (مطالعه موردی: کارخانه ذوب و فولاد اردکان). مجله مهندسی بهداشت محیط. 1398;

جلد 0 - ویژه نامه HSE برگشت به فهرست نسخه ها