:: جلد 0 - ویژه نامه HSE ::
جلد 0 - ویژه نامه HSE صفحات 119-103 برگشت به فهرست نسخه ها
تولید بیوهیدروژن از ویناس حاصل از فاضلاب صنایع فراوری بیواتانول: مروری
سید نادعلی علوی بختیاروند ، انوشیروان محسنی بندپی ، هاجر شریفی ملکسری ، مجید رشیدی ، فیاض مهدی پور* ، امان اله زمانی
5 دانشجوی دکترای مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
زمینه و هدف: افزایش مصرف جهانی سوخت‌ های فسیلی منجر به انتشار گازهای گلخانه­ ای، تغییرات آب و هوایی و آلودگی محیط زیست می­شود. پسماندهای کشاورزی، دامی و صنایع غذایی به عنوان یکی از منابع اصلی آلودگی محسوب می­شود. صنایع تولید بیواتانول یکی از 17 صنعت دارای آلودگی زیاد به شمار می­روند. در روند تولید بیواتانول، ویناس تولید می­شود و تا کنون 4/22 گیگالیتر ویناس در جهان تولید شده است. با رو به اتمام بودن منابع سوخت­ های فسیلی، در سالهای اخیر تولید انرژی از منابع تجدید پذیر از جمله پسماندهای آلی مورد توجه قرار گرفته است و تولید هیدروژن بیولوژیکی را به رویکردی نوین جهت جایگزین شدن آن با سوخت‌ های فسیلی مبدل کرده است. هدف از این مطالعه بررسی تولید بیوهیدروژن از ویناس صنعت فرآوری بیواتانول به عنوان انرژی پاک و تجدید پذیر است.
روش کار: در این مطالعه مروری که در سال 1398 انجام شده است از 150 مقاله نمایه شده مربوط به 15 سال اخیر در پایگاه های اطلاعاتی پروکوییست، ساینس دایرکت، پاپ مد، گوگل اسکالر و اسکوپوس استفاده شد.
یافته ها: نتایج مطالعات نشان داد که ویناس موثرترین ماده آلی جهت تولید بیوهیدروژن با بهره ­وری بالا می­باشد و تخمیر هیدروژن در تاریکی امیدوار کننده­ترین روش تولید هیدروژن بیولوژیکی است. گونه میکروبی، نوع راکتور، pH، دما، نوع و غلظت سوبسترا، میزان بارگذاری آلی (OLR زمان ماند هیدرولیکی (HRT)، غلظت نیتروژن، فسفات و آهن از پارامترهای موثر بر فرایند جهت حداکثر بهره­ وری و بازدهی بیوهیدروژن و غلظت بالای اسیدهای چرب فرار نیز اصلی ­ترین عامل بازدارنده در تولید بیوهیدروژن می‌باشد.
نتیجه‌گیری: در مقایسه با محتوای انرژی حرارتی متان، اتانول و بنزین، انرژی حرارتی هیدروژن بالا (kj/g142) بوده و آب تنها محصول جانبی حاصل از سوختن هیدروژن می‌باشد. موثرترین روش در کاهش آلودگی ویناس، تصفیه بی­هوازی آن بوده که علاوه بر کاهش آلودگی زیست محیطی، نتیجه اقتصادی آن، تولید بیوهیدروژن به عنوان یک منبع انرژی پاک است که با بهینه نمودن شرایط عملیاتی فرایند می‌توان به حداکثر بازدهی و بهره وری تولید بیوهیدورژن دست یافت.
واژه‌های کلیدی: ویناس، بیوهیدروژن، بیواتانول، فاضلاب
دریافت: 1398/12/10 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1398/12/10

Alavi Bakhtiarvand S N, Mohseni- Bandpey A, Sharifi Maleksar H, Rashidi M, Mahdipuor F, Zamani A. Biohydrogen Production of Vinasse Derived from Bioethanol Processing Industry Wastewater: A Review. jehe 2020; https://doi.org/10.29252/jehe.0.103

علوی بختیاروند سید نادعلی، محسنی بندپی انوشیروان، شریفی ملکسری هاجر، رشیدی مجید، مهدی پور فیاض، زمانی امان اله. تولید بیوهیدروژن از ویناس حاصل از فاضلاب صنایع فراوری بیواتانول: مروری. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1398;

جلد 0 - ویژه نامه HSE برگشت به فهرست نسخه ها