محمد رنجبریان ، جلال‌الدین سعدی ، کوروش اعتماد ، رزیتا فرهادی ، آذر موسوی فرد ، فاطمه زارعی*
کارشناس ارشد بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی البرز، البرز، ایران
مقدمه: تحولات صنعتی اخیر در جوامع بشری باعث پیشرفت سریع فناوری ­های تولید و توزیع برق شده است که به‌نوبه خود منجر به تقویت شبکه­ های برق و استفاده از ولتاژهای بالا می­شود. اثرات ناشی از میدان‌های الکترومغناطیسی بر موجودات زنده مدت‌هاست که تحت بررسی پژوهشگران بوده و در بسیاری از موارد به دلیل درازمدت بودن مطالعات وکندی تأثیر میدان­ها بر فرآیندهای چرخه حیات، اظهارنظر قطعی امکان‌پذیر نیست. با توجه به اثرات مضر مواجهه با امواج الکترومغناطیس این مطالعه باهدف بررسی شدت میدان الکتریکی و چگالی شار مغناطیسی در پست‌های برق فشارقوی (KV220) استان گلستان شکل گرفت.
مواد و روش­ها: این پژوهش به روش مقطعی(توصیفیتحلیلی) در پست­های برق 230 کیلوولت استان گلستان در سال 1395انجام‌گرفته است. میدان الکتریکی و چگالی شار مغناطیسی توسط دستگاه مدل TM-190 در 5 پست استان گلستان اندازه‌گیری و با استانداردها مقایسه گردید.
یافته ­ها: 100 درصد شدت میدان الکتریکی و چگالی شار مغناطیسی اندازه­گیری شده در پست‌های برق 230 کیلوولت استان گلستان کمتر از استانداردها هست.
نتیجه­ گیری: شدت میدان­های الکتریکی و مغناطیسی در پست­ های برق در دامنه حدود مجاز شغلی قرارداد.
واژه‌های کلیدی: پست های برق، میدان الکتریکی، چگالی شار مغناطیسی
دریافت: 1399/2/8 | پذیرش: 1399/2/8 | انتشار: 1399/2/8

Ranjbarian M, Saadi J, Etemad K, Farhadi R, Musavifard A, Zarei F. Survey of Electric Field Intensity and Magnetic Density at High Voltage Substations (230 kV) in Golestan Province. jehe 2020; 7 (2) :111-118

رنجبریان محمد، سعدی جلال‌الدین، اعتماد کوروش، فرهادی رزیتا، موسوی فرد آذر، زارعی فاطمه. بررسی شدت میدان الکتریکی و چگالی شار مغناطیسی در پست‌های برق فشارقوی (230 کیلوولت) استان گلستان. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1398; 7 (2) :111-118