مهدی خجسته‌پور* ، سعید قنبری آزاد پاشاکی ، محمدعلی ابراهیمی نیک ، عباس روحانی
استاد، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران.
زمینه و هدف: امروزه با توجه به روش­های متداول لندفیل کردن، دغدغه­های محیط­زیستی شیرابه­های تولیدی به یک مشکل جهانی تبدیل شده است. فرایند فیزیکی-شیمیایی یک راه‌­حل بالقوه و مقرون به‌­صرفه برای تصفیه شیرابه لندفیل به­­شمار می‌رود. به­دلیل وقت­گیر بودن آزمایشات جارتست برای دستیابی به غلظت مناسب مواد منعقدکننده، هدف این پژوهش، بررسی تصفیه‌پذیری شیرابه لندفیل زباله مشهد با استفاده از روش سطح پاسخ به­عنوان جایگزین روش­های معمولی در فرایند انعقاد-لخته­سازی بوده است.
مواد و روش­ها: آزمایشات در جارتست 6 خانه با حجم موثر mL 500 انجام شد. توانایی کلرید آهن 6 آبه در پاسخ به چهار پارامتر COD، TSS، کدورت و قلیائیت مورد بررسی قرار گرفت. برای ارزیابی مدل و بهینه­سازی غلظت منعقدکننده و pH با توجه به بالاترین راندمان حذف، طرح مرکب مرکزی و روش سطح پاسخ استفاده شد. آنالیزهای فیزیکی و شیمیایی بر مبنای روش‌های استاندارد آب و فاضلاب آمریکا انجام گردید.
یافته­ها: نتایج نشان داد که برای سه پاسخ (COD، TSS و قلیائیت) مدل درجه دوم و کدورت نیز مدل درجه دوم کاهش یافته تحت شرایط بهینه برای غلظت g/L 23/10 در pH 85/8 حاصل شده است. آزمایشات تطبیق تحت شرایط بهینه منجر به حذف COD، TSS، کدورت و قلیائیت به ترتیب برابر 79/66%، 61/88%، 53/97% و 89/67% شد. بررسی­های آماری (جدول ANOVA، مقادیر R2 و P-value) نشان داد که مدل­ها برای ارائه داده­های تجربی مناسب و در تمامی مدل­ها، مقدار R2 بیشتر از 99/0 بود. مقادیر P-value نیز نشان داد که اثرات درجه دوم و درجه دوم کاهش یافته در غلظت کلرید آهن و pH انعقاد معنی­دار بوده است. همسویی و تطابق نتایج تجربی نیز نزدیک به پیش­بینی حاصل از مدل­ها بود.
نتیجه­گیری: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش با روش سطح پاسخ، از فرآیند انعقاد-لخته­سازی می­توان به­عنوان فرایندی موثر برای حذف ترکیبات بازدارنده شیرابه به کار گرفت.
واژه‌های کلیدی: تصفیه شیرابه، کلرید آهن، روش سطح پاسخ، انعقاد-لخته‌سازی
دریافت: 1398/11/18 | پذیرش: 1399/4/4 | انتشار: 1399/7/10

Khojastehpour M, Ghanbari Azad Pashaki S, Ebrahimi-nik M, Rohani A. Modelling and Optimization of Coagulation–Flocculation Process of Landfill Leachate by Response Surface Methodology. jehe 2020; 7 (4) :455-476

خجسته‌پور مهدی، قنبری آزاد پاشاکی سعید، ابراهیمی نیک محمدعلی، روحانی عباس. مدل‌سازی و بهینه‌سازی فرایند انعقاد-لخته‌سازی شیرابه لندفیل با استفاده از روش سطح پاسخ. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1399; 7 (4) :455-476