Khojastehpour M, Ghanbari Azad Pashaki S, Ebrahimi-nik M, Rohani A. Modelling and Optimization of Coagulation–Flocculation Process of Landfill Leachate by Response Surface Methodology. J Environ Health Eng 2020; 7 (4) :455-476
URL:
http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-782-fa.html
خجستهپور مهدی، قنبری آزاد پاشاکی سعید، ابراهیمی نیک محمدعلی، روحانی عباس. مدلسازی و بهینهسازی فرایند انعقاد-لختهسازی شیرابه لندفیل
با استفاده از روش سطح پاسخ. مجله مهندسی بهداشت محیط. 1399; 7 (4) :455-476
URL: http://jehe.abzums.ac.ir/article-1-782-fa.html
استاد، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران.
چکیده: (2195 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه با توجه به روشهای متداول لندفیل کردن، دغدغههای محیطزیستی شیرابههای تولیدی به یک مشکل جهانی تبدیل شده است. فرایند فیزیکی-شیمیایی یک راهحل بالقوه و مقرون بهصرفه برای تصفیه شیرابه لندفیل بهشمار میرود. بهدلیل وقتگیر بودن آزمایشات جارتست برای دستیابی به غلظت مناسب مواد منعقدکننده، هدف این پژوهش، بررسی تصفیهپذیری شیرابه لندفیل زباله مشهد با استفاده از روش سطح پاسخ بهعنوان جایگزین روشهای معمولی در فرایند انعقاد-لختهسازی بوده است.
مواد و روشها: آزمایشات در جارتست 6 خانه با حجم موثر mL 500 انجام شد. توانایی کلرید آهن 6 آبه در پاسخ به چهار پارامتر COD، TSS، کدورت و قلیائیت مورد بررسی قرار گرفت. برای ارزیابی مدل و بهینهسازی غلظت منعقدکننده و pH با توجه به بالاترین راندمان حذف، طرح مرکب مرکزی و روش سطح پاسخ استفاده شد. آنالیزهای فیزیکی و شیمیایی بر مبنای روشهای استاندارد آب و فاضلاب آمریکا انجام گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که برای سه پاسخ (COD، TSS و قلیائیت) مدل درجه دوم و کدورت نیز مدل درجه دوم کاهش یافته تحت شرایط بهینه برای غلظت g/L 23/10 در pH 85/8 حاصل شده است. آزمایشات تطبیق تحت شرایط بهینه منجر به حذف COD، TSS، کدورت و قلیائیت به ترتیب برابر 79/66%، 61/88%، 53/97% و 89/67% شد. بررسیهای آماری (جدول ANOVA، مقادیر R2 و P-value) نشان داد که مدلها برای ارائه دادههای تجربی مناسب و در تمامی مدلها، مقدار R2 بیشتر از 99/0 بود. مقادیر P-value نیز نشان داد که اثرات درجه دوم و درجه دوم کاهش یافته در غلظت کلرید آهن و pH انعقاد معنیدار بوده است. همسویی و تطابق نتایج تجربی نیز نزدیک به پیشبینی حاصل از مدلها بود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش با روش سطح پاسخ، از فرآیند انعقاد-لختهسازی میتوان بهعنوان فرایندی موثر برای حذف ترکیبات بازدارنده شیرابه به کار گرفت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/11/18 | پذیرش: 1399/4/4 | انتشار: 1399/7/10