زمینه و هدف: گرچه دریافت فلوراید اضافی برای انسان مضر می باشد، ولی کمبود آن مشکل ساز است. مطالعه با هدف بررسی کارایی سنگ بوکسیت معدن تاش در حذف فلوراید انجام گرفت.
مواد و روشها: مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی از اردیبهشت تا آبان سال 1392 روی نمونه سنتتیک و آب منطقه کوهبنان، در مرکز تحقیقات بهداشت محیط کرمان انجام شد. جاذب، از بوکسیت معدن تاش در استان سمنان تهیه گردید. آنالیز بوکسیت با روش طیف سنجی فلوئورسانس اشعه ایکس و طیف سنجی تفرق اشعه ایکس انجام گرفت. با محلولهای سنتتیک فلوراید اثر پارامترهای pH ، زمان تماس، مقدار جاذب و غلظتهای مختلف فلوراید در حذف فلوراید بررسی گردید. آزمایشات روی نمونه آب واقعی در شرایط بهینه انجام شد. به منظور درک بهتر فرآیند جذب، سینتیک و ایزوترم جذب بررسی شد. میزان فلوراید به روش اسپادنس انجام شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرم افزار Excel استفاده شد.
یافتهها: حداکثر راندمان حذف فلوراید 20/68 % در نمونه سنتتیک در pH 7، زمان تماس 120 دقیقه توسط 25 گرم در لیتر بوکسیت بدست آمد. این میزان در نمونه واقعی در شرایط بهینه 67/61 % بود. جذب فلوراید از ایزوترم لانگمویر با ضریب همبستگی 991/0 و سینتیک واکنش درجه دوم با ضریب همبستگی 985/0 پیروی می کند.
نتیجهگیری: بوکسیت معدن تاش بدون نیاز به آماده سازی اولیه جهت حذف فلوراید از آبهای زیرزمینی دارای راندمان حذف 67/61% است و می تواند به عنوان یک جاذب ارزان قیمت و موثر استفاده شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |