جابر اعظمی* ، اورنگ بابایی ، عباسعلی زمانی ، سالار یزدانی
گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
زمینه و هدف: خاک به عنوان منبع طبیعی و بخشی مهم در زیست‌کره، سرمایه ملی و بستر حیات، نقش اساسی در استقرار و رشد زیستگاه‌های گیاهی و جانوری را به عنوان آغازگر زنجیره غذایی دارد. به همین دلیل هرگونه آلودگی موجود در خاک می‏تواند به سطح‌های بالاتر زنجیره‌ی غذایی انتقال یابد. هدف از مطالعه‌ی حاضر، بررسی آلودگی نفتی خاک ناشی از فعالیت انبارنفت شهید تندگویان استان زنجان با مخزن‌های ذخیره‏سازی نفتگاز، بنزین و نفت سفید است.
روش کار: نمونه‏های خاک از عمق 15-5 سانتی‏متری در 20 ایستگاه جمع‏آوری و پس از انتقال، آماده‌سازی و اندازه‌گیری پراسنجه‌های pH وEC ، غلظت هیدروکربن‌های پلی‌آرماتیک (PAHs) در آن‌ها سنجش شد. سپس از آزمون آماری T با سطح احتمال 95% جهت مقایسه نتایج با استانداردها و ایستگاه‏های شاهد استفاده شد.
یافته‏ها: میانگین نتایج pH و EC نمونه‏ها به ترتیب 24/8 و 281 (میکروزیمنس بر سانتی‌متر) بوده که در محدوده مجاز قرار داشتند. مقایسه غلظت کل شانزده‌گانه PAH با استانداردهای کیفیت منابع خاک نیز نشان داد که مقدار آنها بسیار کمتر از حد استاندارد بوده و بین ایستگاه‏های مطالعاتی با ایستگاه شاهد اختلاف معنی‏دار آماری وجود ندارد (05/0<P). هم‏چنین مقدار ترکیب بنزوپایرن‏ (Benzo(a)pyrene) به عنوان شاخص بررسی اثر سرطان‏زایی کل ترکیب‌های PAHs 23/0 میکروگرم بر کیلوگرم و کمتر از استاندارد بود.
نتیجه‏گیری: در حال حاضر، آلودگی نفتی در خاک‏های اطراف انبار نفت مشاهده نشد و خطر سلامتی برای ساکنان حومه انبار نفت وجود ندارد.
واژه‌های کلیدی: آلودگی، زنجان، نفت، خاک.
دریافت: 1399/8/29 | پذیرش: 1399/10/17 | انتشار: 1400/2/6

Aazami J, Babaei O, Zamani A, Yazdani S. Assessing of oil pollution in suburbs of Shahid Tondgoian Oil Storage in Zanjan Province (July 2020). jehe 2021; 8 (2) :173-184

اعظمی جابر، بابایی اورنگ، زمانی عباسعلی، یزدانی سالار. بررسی آلودگی نفتی خاک حومه انبار ذخیره نفت شهید تندگویان استان زنجان (تیرماه 1399). مجله مهندسی بهداشت محیط. 1399; 8 (2) :173-184