علی جان علی اکبری ، فرزام بابایی سمیرمی* ، رضا ارجمندی ، معصومه شجاعی
استادیار، گروه مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
زمینه و هدف: ارزیابی عملکرد زیست‌محیطی بنادر به عنوان یکی از دو بخش اصلی در سیستم حمل‌ونقل دریایی دارای اهمیت زیادی می‌باشد. این مطالعه با هدف توسعه روشی برای ارزیابی عملکرد زیست‌محیطی بنادر مبتنی بر تحلیل سلسله مراتبی فازی طراحی و انجام شده است.
مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر با مشارکت 22 نفر از متخصصین در زمینه­های محیط زیست و علوم دریایی و در سال­ 1399 انجام شده است. گام‌های مطالعه شامل بررسی جامع متون، طراحی پرسشنامه‌ ارزیابی عملکرد زیست‌محیطی و توسعه روش ارزیابی عملکرد زیست‌محیطی در بنادر مبتنی بر فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی بود.
یافته­ها: بر اساس نتایج تحلیل سلسله مراتبی فازی وزن‌ نهایی نرمال شده برای شش فاکتور عملکرد زیست‌محیطی شامل عملکرد واکنشی، عملکرد کنشی، پایداری، اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی و حاکمیتی به ترتیب 202/0،  241/0، 226/0، 070/0، 080/0 و 182/0 برآورد گردید. بعلاوه، مشخص گردید هر یک از پارامترها در فاکتورهای موثر بر عملکرد زیست‌محیطی دارای وزن و تاثیرگذاری متفاوت می‌باشد .بیشترین و کمترین تاثیر بر شاخص عملکرد زیست‌محیطی در این مطالعه متعلق به پارامترهای  ارزیابی ریسک زیست‌محیطی با وزن 217/0 (فاکتور عملکرد کنشی) و تاثیرات فرهنگی و عدالت با وزن 107/0 (فاکتور اجتماعی-فرهنگی) بود.
نتیجه‌گیری: در این مطالعه یک روش جدید برای ارزیابی عملکرد زیست‌محیطی بنادر مبتنی بر 6 فاکتور و 32 پارامتر و همچنین بر اساس مبنای فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی توسعه یافته است. لذا، استفاده از این روش می‌تواند گامی موثر در راستای ارتقا سطح عملکرد زیست‌محیطی در بنادر برای رسیدن به هدف "بندر سبز" باشد.
واژه‌های کلیدی: عملکرد زیست‌محیطی، اثرات زیست‌محیطی، بندر سبز، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی
دریافت: 1399/11/7 | پذیرش: 1400/3/1 | انتشار: 1400/3/31

Ali Akbari A, Babaei Samiromi F, Arjmandi R, Shojaei M. Development of a method for evaluating the environmental performance of ports based on the fuzzy analytic hierarchy process (FAHP). jehe 2021; 8 (3) :301-313

علی اکبری علی جان، بابایی سمیرمی فرزام، ارجمندی رضا، شجاعی معصومه. توسعه روشی برای ارزیابی عملکرد زیست‌محیطی بنادر بر مبنای فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP). مجله مهندسی بهداشت محیط. 1400; 8 (3) :301-313