بررسی تأثیر آموزش بر نحوه پایش و نظارت از سامانههای آبرسانی روستایی در بهورزان شهرستان شهرضا در سال 1399
|
غلامرضا صادقی وصفی ، علی فاتحی زاده* ، فرشته زمانی علویجه ، اکبر حسنزاده |
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران |
|
چکیده: (848 مشاهده) |
زمینه و هدف: عدم رعایت اصول صحیح پایش و نظارت توسط بهورزان بر سامانههای آب آشامیدنی عمومی در روستاها میتواند موجب افزایش شیوع بیماریهای منتقله از آب شود. هدف از پژوهش حاضر، ارتقای سطح دانش بهورزان و بهبود کاربرد دانشآموخته شده توسط آنان از طریق مداخله آموزشی بر نحوه پایش و نظارت از سامانههای آبرسانی روستایی شهرستان شهرضا است.
روش کار: این مطالعه بهصورت مداخلهای و بهصورت برگزاری دوره آموزشی برای 35 نفر از بهورزان شهرستان شهرضا انجام شد. بهمنظور ارزیابی وضعیت موجود میزان دانش بهورزان، پیشآزمون اجرا و سایر اطلاعات موردنیاز از چکلیست سامانههای آبرسانی تکمیلشده توسط بهورزان جمعآوری شد. پس از شناسایی ضعف دانش بهورزان، سرفصلهای دوره آموزشی تدوین و پس از برگزاری دوره، پسآزمون بهورزان و مقایسه چکلیستهای تکمیلشده توسط بهورزان قبل از مداخله و پس از مداخله تأثیر آموزش انجام شد. بایستی ذکر شود که جهت تحلیل دادهها و برای سنجش تأثیر مداخله آموزشی از نرمافزار SPSS22 و آزمونهای t زوجی و ویلکاکسون استفاده گردید.
نتایج: نتایج نشان داد که میانگین نمره آگاهی بهورزان قبل و بعد از مداخله آموزشی به ترتیب برابر 6/8 ±2/46 و 2/8±4/88 که نشاندهنده وجود اختلاف معنادار قبل و بعد از مداخله آموزشی بود (001/0 < P value). میانگین درصد ریسک سامانههای آبرسانی قبل و بعد از مداخله آموزشی به ترتیب برابر 2/5± 4/35 و 6/7±2/19 بود که نشان میدهد میانگین درصد ریسک تمامی سامانههای آبرسانی بعد از مداخله بهطور معناداری کمتر از قبل از مداخله بود (001/0 < P value).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج بهدستآمده از پژوهش حاضر، مداخله آموزشی دارای تأثیر مثبت چشمگیر در ارتقاء سطح آگاهی و عملکرد بهورزان و همچنین موجب کاهش درصد ریسک سامانههای آبرسانی در روستا شد. |
|
واژههای کلیدی: آب آشامیدنی، سامانههای آبرسانی، نظارت، کلرزنی |
|
متن کامل [PDF 557 kb]
(319 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/8/25 | پذیرش: 1400/9/20 | انتشار: 1400/9/30
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|